2009-10-22

Tröskelpass

Igår var det första passet där längd och fart så sakteligen skruvats upp efter light-inledningen förra veckan. Efter en lagom busy och stressig dag på jobbet så var det dags att sticka ut strax innan middag.

Värmde upp med lite drygt 8 km löpning i farter ner mot 4:00 för att sedan efter lite löpskolning och stretch påbörja en kortare tröskel på 25 minuter i farter från 3:20 ner till 3:15. Inget direkt super blodigt pass men mörker, kyla och brist på sparring försvårade dock passet en aning.

Jag hittade ganska snabbt målfarten men insåg efter halva passet att jag fick bränna lite för mycket energi för att göra sub3:20-kilmeter. Istället för att få till en progressiv utveckling på passet så lade jag om fokus till att försöka bibehålla farten på cirka 3:18 som jag hade. Detta lyckades jag med även om jag hade önskat att snittpulsen varit något lägre. Faktum är att jag snittade de 3.5 sista kilometerna över 190 vilket är ganska höga värden för mig.

Så nu vet jag inte om jag ska vara nöjd eller missnöjd över passet. Det positiva var att jag under passets gång lyckades ställa om fokus och målsättning, något som jag kanske kan ha nytta av på tävling om loppet inte gestaltar sig som förväntat. En annan positiv sak var att jag i drygt tio minuter kunde ligga och snitta pulsvärden på 190-192. Till det negativa hör väl att jag inte borde behöva komma upp i dessa värden på farter mellan 3:16-3:18. Hur detta kom sig vet jag dock inte. Antingen var det lite misskalibrering på GPS:en eller så var det brist på sömn till följd av sjuka barn som avspeglade sig i ansträngningsnivån.

Well, inte mycket att dividera om. Kul var det iallafall att blåsa på för fullt. Som jag längtat efter det.