2009-11-18

2x6'/5'/4' @3:10, PJ: 2', SPJ:4' + 2x1000m @3:05

De senaste veckorna har jag mestadels plogat långa intervaller och tröskelpass men igår var det dags för lite kortare intervaller i högre farter. Ute lös (notera ordvalet) solen med sin frånvaro och genom de dimgrå molnen värkte regnet ner.

Jag resignerade och valde då att istället iklä mig ett parshorts och varva upp löpbandet hemmet. Som jag delgett er i någon tidigare post så dras bandet med någon felaktighet i dess mjukvara som gör att bandet går lite ojämnt och rycker i tempo likt en kenyan i täten. För det första upplever jag att bandet generellt går lite för snabbt. Kör jag till exempel distans i 4:10 så är den upplevda ansträngningsgraden mer lik 4:05. För det andra så varvar bandet successivt upp sig till en ännu högre fart innan det liksom slår av en kort stund och drar ner på farten. Detta ryckiga beteende kan man leva med på ren distanslöpning men då man pressar intervaller så är man som bekant väldigt känslig om man ligger lite för hårt på vissa partier och drar på sig för mycket mjölksyra. En annan faktor som påverkar löpningen på bandet är att det blir väldigt varmt i ett rum med normal ventilation då man springer band. Svetten fullkomligt rinner utmed kroppen och man får slita mer då kroppen är på gränsen till att bli överhettad. Jämför löpning i svalt väder kontra en stekande sommardag i solsken.

Lamas pass var i alla fall dikterat till följande: 2x6'/5'/4' i 3:10-fart. Pausjoggen var 2' och seriejoggen 4'. Efter dessa två serier skulle jag avsluta med två stycken tusingar i 3:05/km. Således inte ett extremt jobbigt pass men lade jag till värmefaktorn samt det ryckiga bandet så hade jag nog trots allt lite att stå i under intervallerna.

Kände redan på första serien att jag hade bra ben och genomförde den egentligen utan direkt slitage. På andra seriens 5-minuters-intervall började det svida lite men jag skakade av mig det och slutförde både andra serien och de två avslutande tusingarna utan att behöva ta i för fullt. Genomgående en mycket bra känsla genom hela passet och jag kunde bibehålla god teknik fullt ut. Då intervallerna var som längst sex minuter så var det inga problem att behålla koncentration och fokus, något som kan vara ett större problem när man till exempel pressar 5km-intervaller. Vidare var passet ett gott formbesked då jag trots allt matat rätt mycket mängd de senaste veckorna men ändå verkar ha en liten fartväxel kvar i kroppen. Dessutom skapar bandet klart tuffare förutsättningar än det som Lamas ursprungligen skissade upp men likt den reptil man är så kan man omöjligen vika ner sig och korrigera dessa till yttre rådande förhållanden.

4 kommentarer:

Alf sa...

Du måste ju för fasen ha en fläkt när du kör med stationära konditionsträningsredskap (testcykel, löpband etc.)! Har för mig att jag tom har läst mig till att träningsffekten blir mindre utan avkylningen (vid just löpband och dylikt). Ingen referens till detta påstående för tillfället dock.

Så, för att göra träningen drägligare, skaffa en fet fläkt (och lyssna rött givetvis).

Patrik Engström sa...

Alf:
Well spoken. Måste nog införskaffa en nedrans fläkt för man smälter nästan bort på bandet med taskig ventilation. Jag får önska mig det av jultomten. Men det jag helst av allt vill ha är ett band som går i jämn hastighet.

Men att det skulle bli sämre träningseffekt låter lite skumt. Kanske blir utfallet sämre eftersom man inte kan pressa sig lika hårt/lång tid då det är för varmt?

Åt andra sidan siktar jag ju på Stockholm Marathon och som du bekant vet styr det loppet Stockholmsvädret. Således kommer det vara minst 25 grader och en mördande hetta under tävlingen. Lika bra att härda sig redan nu.

Anonym sa...

Blev lite intresserad av Alfs påstående och efter en kort googling hittahde jag följande:

http://journals.lww.com/nsca-jscr/Abstract/1994/11000/Effect_of_Air_Flow_During_Cycle_Training_on.4.aspx

Citat: "These data suggest that training with wind required significantly more work, as measured by HR, and led to greater training adaptations."

För cykling iofs..

Patrik Engström sa...

Medeldist:

Well, mycket intressant läsning men jag greppar nog inte fullt ut påståendet: training with more wind required significantly more work. Hur kommer det sig att det tar mer med vind? Eller snackar de cykelvind, dvs motstånd medan de cyklar? Men det är ju inte en faktor om man cyklar inomhus på en trainer...