2009-12-21

Fas 2

Förra veckan innebar starten på en ny fas/cykel under marathonförberedelserna, den så kallade makrocykeln. Efter att under knappa tio veckor ha matat en hel del anaeroba intervaller så kommer den andra fasen att präglas av längre tröskelpass för att öka den aeroba kapaciteten.

Några av dessa pass kommer även att genomföras under långpass vilket innebär tröskelpass upp mot 90-135 minuter. Jag brukar inte ha några problem att pressa farter ner mot marafart på tröskelpass, faktum är att jag upplever dem som klart skonsammare och lättare att återhämta sig från gentemot anaeroba intervaller. En följd av detta är att jag kommer försöka öka antalet kvalitetspass under denna cykel, ett bra sätt att bibehålla intensitet och även få in ett par extra kilometer i träningsdagboken.

Det som jag ibland kan ha problem med är motivation och fokus under de längre passen. Finns det inga fartökningar insprängda under dessa så lessnar jag snabbt och tappar motivationen. Jag misstänker att det är en last från min tidigare inriktning där man på de kortare distanserna inte behöver nöta mängd i samma utsträckning. Men för att få lite uthållighet även mentalt så krävs det att jag övar upp skalle och fokus under de längre passen.

I lördags genomförde jag ytterligare ett tröskelpass på mitt nyckfulla löpband. Som jag delgett er går bandet aningen för fort samt varierar lite i hastighet vilket är enormt störande under intervaller eller tröskelpass. Hur som helst så rådde det bister midvinter utomhus och att springa i högre farter var inte att tänka på så det fick bli bandet ändå. Efter lite uppvärmning påbörjade jag passet som började från 16.8km/h och sedan ökades med 0.2km/h för varje kilometer. Vid 17.8km/h ökade jag med 0.2km/h varannan kilometer till 18.5km/h. Totalt blev det 14 km och en bra genomkörare.

8 kommentarer:

Dunceor sa...

Det är trist att om man har lagt massa cash på ett bra löpband så kan det inte ens tillhandahålla det elementära att faktiskt gå på den farten som man specificerat. Har du pratat med tillverkaren om garanti och liknande?

Lång tröskelpass är annars något som jag tror mycket på, dock så ska man ju ha en grundlig mängdträning i kroppen för att ta nytta av det.

Patrik Engström sa...

Dunceor:
Du har helt rätt, jag har verkligen varit irriterad på bandtillverkaren under denna period men trots allt inte lidit för mycket då det fram till förra veckan varit en så pass mild vinter att jag kört all kvalité utomhus. Nu är det dock en annan femma då det råder midvinter. Jag har dock mera nyheter om bandet som jag hoppas redovisa i en bloggpost under dagen.

Låt oss hoppas att längre tröskelpass får en bra effekt. Det är nog ganska individuellt men jag upplever att jag kan suga på dess träning på ett bra sätt samt att återhämtningen ofta går snabbare efter dessa pass än regelrätta intervaller med mjölksyra.

ALA sa...

Vad heter nyckfullbandet du har, törs man fråga det?

ALA sa...

Scrap that, nu vet jag. Efter en enkel sökning. En sån här: http://familyengstrom.com/patrik/images/2009/2009-10/tunturi.jpg har du ju. Men det ska väl vara ett bra band för den prisklassen...?

ALA sa...

Ursäkta mitt tjat om löpbandet, men det där bandet har väl just en feature att variera hastigheten beroende på var man befinner sig på bandet? Kan det vara det som är problemet? Men det ska väl i så fall gå att slå av den funktionen? Om det nu är det som ställer till det...

Patrik Engström sa...

ALA:

Precis som du såg i mitt blogginlägg så är det ett Tunturi t70-band jag har. Modellen är ny för i år tillsammans med dess storebror t80. Jag är också medveten om funktionen som typ känner var man befinner sig på bandet och korrigerar fart efter det och även pulsen om jag fattat det hela rätt. Denna funktion är givetvis livsfarlig och inget jag är intresserad av då jag vill styra och kontrollera allt själv. Funktionen är så avstäng den kan bli men har inget att göra med felet på mitt band. Bandet varierar i hastighet oavsett om man springer i 13km/h eller 22km/h. Tidpunkterna för variationerna är även de oregelbundna. De kan uppkomma efter 30 sekunder eller sju minuter.

Efter en del mailkorrespondans med Tunturi så blev det dock känt att felet är bekräftat av dem och att fler har samma problem. Initialt trodde de att det handlade om ett mjukvarufel. Efter nästan två månader hade de dock inte lyckats åtgärda felet och började istället tro att det handlade om ett maskinellt fel. I samband med detta (i måndags) så gick de med på att reklamera bandet och att jag skulle få byta till ett t50-band som går stabilt. Nackdelen med detta är att bandet 'bara' går upp till 20km/h istället för 22km/h. Åt andra sidan är bandet ganska mycket billigare så jag sparar ju en del pengar på detta. Jag har som avsikt att skriva en bloggpost om detta inom kort.

God jul på dig!

ALA sa...

God fortsättning! Ska bli intressant att läsa om det då.

jeje sa...

nike shoes
michael kors uk
nike outlet
discount oakley sunglasses
ed hardy clothing
jordan shoes
christian louboutin outlet
true religion jeans
nike huarache
tods shoes