2010-01-04

Bokslut 2009

Efter lite sammanställning och klurande är den klar. Sammanställningen för mitt 2009:

Totalt antal kilometer: 4635 km
Snittmängd per vecka: 88.9 km
Antal veckor med mängder över 10 mil: 28
Minsta mängden under en vecka: 55 km (säsongsvilan och skadeperioden exkluderad)
Mesta mängden under en vecka: 150 km
Antal tävlingar (ute/inne): 15 (13/2)
Antal bantävlingar (ute/inne): 6 (4/2)
Antal segrar: 1
Antal pallplatser: 6
Antal svenska mästerskap: 2
Placeringar i mästerskapen: TSM: 10, SM: 9
Antal DM-medaljer: 1 individuellt guld (IDM 3000m), 1 individuellt silver (DM 10000m)
Placeringar på svenska årsbästalistan: 10000m: 12
Pers på distanser: ---
Bästa insats i tävling: ALJ Open 10000m
Sämsta insats i tävling: Långlöparnas kväll 10000m. Drabbades av lätt håll med 3000m kvar att löpa. Valde att försöka behålla tempot men syrade då upp fullständigt de sista 800m som förmodligen är det jobbigaste jag varit med om i min löparkarriär. Fullkomligt väggad.
Antal vilodagar: 33
Antal sjukdagar: 2
Årets bästa intervallpass: Före skadan: 12x1km, P: 30''. Snitt: 3:03. Efter skadan: 1) 6x2000m, PJ: 400m @2:10. Snitt: 6:10. 2) Utomhus 2x(8'/6'/4') PJ:2', SPJ:4' + 3x1000m. Utfall: 3:07/3:04/3:06, 3:08/3:06/3:08 samt 2:53/2:59/2:48.
Årets tuffaste intervallpass: 5000-4000-2000-600m @74'', PJ 400m 3'. Utfall: 15:28, 12:29, 6:11, 1:47.
Årets besvikelse: Stressreaktionen i bäckenet mellan maj och juni som mer eller mindre förstörde stora delar av säsongen 2009.
Årets irritation: Värmen på ALJ Open. Varför var det 25 grader på Stadion just den dagen och varför flyttades ALJ till ett dagslopp istället för ett kvällslopp?
Årets överraskning: Fjärde svensk på Lidingöloppet. Borde inte vara möjligt med tiden 1:48.05 oavsett värmen.
Årets känsla: Att efter skadan och knappt två månader på cykel-helvetet få börja springa igen
Årets träningsbesvikelse: Endast tio renodlade intervallpass med tusingar
Årets träningsöverraskning: Tio renodlade intervallpass med tusingar. Relativt få vadsprängningar.
Årets förbättring: Mängdtåligheten
Årets bästa stationära spel: Uncharted 2: Among thieves. Utmärkelsen haltar dock lite då jag tyvärr inte hann spela igenom Brütal Legend och Assasins Creed
Årets bästa bärbara spel: Zelda: Spirit Tracks, GTA: China Town Wars. Hann tyvärr inte spela igenom Little Big Planet för PSP.
Årets mest spelade konsol: Xbox 360
Årets minst spelade konsol: Wii
Årets bästa prylköp: LED-TV och Canon 5D mark II + objektiv 24-70 f/2.8 L
Årets pryl-överraskning: Har ägt min iPhone 3GS i mer än ett halvår utan att sälja den. Det är ett bra betyg för en mobiltelefon.
Årets bästa bok: Stieg Larssons Millenium-trilogi. Igen.
Årets bästa tv-serie: Dexter säsong 4, True Blood säsong 2
Årets sämsta film(er): Dött race mellan My Bloody Valentine och Jennifer's Body.
Årets bästa film(er): Gran Torino, Avatar 3D, Slumdog Millionarire (mycket tack vare ett fantastiskt bra soundtrack)
Filmer man bör ha sett under 2009: District 9, Up, Inglourios Basterds, Seven Pounds

Well, vad kan man säga. Första anblicken resulterar i en besvikelse. Inga pers, färre segrar, pallplatser och DM-medaljer. Dessutom färre antal tävlingar inomhus och utomhus eller tävlande på halvmarathon eller marathon under säsongen. Vad är då (bort)förklaringen/arna till detta?

Inomhussäsongen sabbades av några illasinnade vadbristningar och sedan när formen var riktigt bra efter en god vårperiod så kom dråpslaget av stressreaktionen i bäckenet. Cykel-helvetet blev således min kompanjon under maj och juni innan jag så smått kunde ta upp tränandet och tävlandet igen. Större delen av sommaren och inledningen av hösten präglades av stress för att ta igen förlorad träning och form. Svårt att jobba upp några seriösa mängder och hårda intervallpass då det var mer eller mindre viktiga tävlingar runt hörnet. Var ändå positivt överraskad över att jag trots minimal löpträning nästan matchade tiderna på Trosa och Roslagsnatta från i fjol då formen var markant bättre. Tyvärr hade jag inte samma grund eller tålighet att falla tillbaka på vilket resulterade att insatserna hade större variation.

Allt var dock inte moll under säsongen. I det två svenska mästerskapen som jag tävlade i (TSM och 10000m) så placerade jag mig högre än i fjol (10:a respektive 9:a). Mot slutet av hösten hade jag så sakteligen börjat suga upp träningen och närma mig fjolårsformen. En sjundeplats på Midnattsloppet indikerade att formen var på väg upp men sedan hade jag tyvärr lite oflyt med vädret på framför allt ALJ Open 10000m. Stekande sol under denna tävling och många led svårt under andra hälften. Tiden 31:07.28 är inte direkt någon märkvärdig tid men med tanke på den tropiska hettan som rådde på Stadion så tror jag att man lätt kan dra av en sekund per varv vilket med ett svalt kvällslopp hade resulterat i ca 30:40 vilket är mer i paritet med vad jag var kapabel till. Dessutom var jag bara någon sekund efter Landin som senare hade en mycket fin höst med en andra plats på Hässelbyloppet (endast 15 sekunder bakom Sjökan) och sedan bli uttagen att representera Sverige på NTM.

Även Lidingöloppet kom att präglas av ganska besvärande värme. Trots en stukning av foten halvvägs och lite vätskebrist sista fem kilometerna så höll jag ihop loppet bra med tanke på nästan total avsaknad av långpass. Tiden 1:48.05 var ingen fullträff men tydligen hade fler än jag svårt att prestera under i det varma vädret då jag faktiskt blev fjärde svensk och elva totalt.

Sett över hela säsongen har jag nästan på kilometern matchat noteringen från i fjol. I år kom jag upp i 4635 km mot 4671 km under 2008. Med tanke på att jag nästan stod still i två månader så innebär detta egentligen att jag plogat mer mil under denna säsong vilket även antalet veckor med mängd över tio mil indikerar. Denna säsong blev det 28 stycken mot 19 i fjol. En stor del i detta är att jag medvetet kortade av säsongen efter Lidingöloppet istället för att boka in en halvmara och/eller ett marathon. Motiveringen till detta vara att inte belasta bäckenet för mycket och ge det lite chans att återhämta sig. Det ska nämligen erkännas att jag trots friskförklaringen under sommaren besvärats och hämmats av ett ömmande och ibland smärtade bäcken. Jag fick istället chansen att under en lång sammanhängande period grunda ordentligt vilket jag hoppas kommer gynna mig under kommande säsong då jag satsar mot lite längre distanser.

En annan notering som sticker ut är det låga antalet sjukdagar. Redan i fjol konstaterade jag nöjt att det var så lågt som sex till antalet. Denna säsong summerades de upp till endast två stycken! Med tanke på att jag har två småbarn som drar hem en hel del baciller från dagis så är det nästan för bra för att vara sant. Då jag dessutom ofta sover för lite under veckorna och tränar med för få sömntimmar i kroppen så är det ett under att jag inte blivit mer sjuk. Kanske reagerar min kropp med att bli skadad istället, till exempel i bäckenet?

Ett nyårslöfte under säsongen 2010 borde rimligtvis vara att försöka lägga sig lite tidigare på kvällarna. Men jag är ett nattdjur och gillar att vara uppe då vilekt följaktligen även resulterar i att jag föredrar att ligga och sova länge på morgnarna.

4 kommentarer:

Snorkkis sa...

Trots diverse skador verkar det som om året varit riktigt bra! Har du tränat enligt ungefär samma upplägg inför kommande säsång? God fortsättning på året!

Walter sa...

Kan bara hålla med dig kring säsong 4 av Dexter. Fullkomligt lysande tv-underhållning, och vilket avslut.

Avatar tar jag så snart som möjligt.

Patrik Engström sa...

Snorkis:

Tack för pepp och god fortsättning själv! Jo skador är ett ständigt bekymmer min inget att göra åt, man balanserar hela tiden precis på gränsen av vad sin arma lilla kropp klarar av. Har läst och sett att du håller ångan uppe trots den bistra kyla. Fortsätt så!

Patrik Engström sa...

Walter:

Gillaru Dexter så tror jag att du kommer digga Ttrue Blood osså. Och jag håller med dig. Nedrans nageltuggande avslutning på Dexter säsong 4. Boka in Avatar i 3D, den var rätt maffig.