2010-01-12

Eller?

Venla och hennes språkutveckling går i rasande takt. Det är ett ständigt och stadigt flöde av ord som trillar ur munnen på henne. Och visst kan man förstå henne. Tänk er själva att under lång tid inte kunnat delge omgivningen i detalj varför man är ledsen eller varför man inte tycker om en viss sak. Innan språket faller på plats kan man ju bara kommunicera med skrik eller skratt för att förstärka sina uttryck och känslor. Och självfallet är det mycket lättare för Mamma Marika och Pappa Patrik då Venla nu själv kan tala om att hon är ledsen för att hon exempelvis har ont i magen eller något liknande.

Hur som helst så har Venla ett ord som är lite mer favvis än andra ord. Ett enligt henne mycket flexibelt och användbart ord som hon använder i alla möjliga situationer. Detta ord är 'Eller'. Mera korrekt är nog att lägga på ett litet fråetecken efter detta ord, alltså: Eller?

Nedan ges ett antal på hur hon brukar ordet:
- Är du hungrig eller?
- Pappa ska springa eller?
- Idag ska Venla gå på dagis eller?

Well, ni ser själva. Ordet eller används så fort det är en fråga. Ofta använder hon ett påstående (med ordet ska) som hon sedan med ett 'eller' gör en fråga av. Detta heter säkert något klokt inom språkvetenskapen men jag lämnar det därhän och konstaterar istället att hennes formuleringar är väldigt charmerande och får mig att dra på smilbandet lite extra varenda gång jag pratar med henne.

3 kommentarer:

Staffan sa...

Ha ha underbart med språkutvecklings. Vår 3,5 åring använder vuxna förstärkningsord som "precis", "faktiskt" nu hela tiden.

Coolast är ändå hur han nu härmar storebror som är åtta. Frågar man honom någonting så börjar svaret oftast med: "Men hallå,..."

Patrik Engström sa...

Staffan:

Haha, vilka sköna uttryck. Jo det är helt otroligt hur mycket inflytande de äldre syskonen utöver på de yngre. De suger upp allt som svampar. :)

zzyytt sa...

adidas pure boost
balenciaga sneakers
jordan 13
rolex replica
hermes handbags
fenty puma
gucci belt
nba jerseys
goyard handbags
balenciaga shoes