2010-02-02

Nexus One vs iPhone 3GS

För drygt en vecka sedan beställde jag hem en Google Nexus One telefon. Jag hade sedan sommaren varit en lycklig ägare av en iPhone 3GS men blev lite småintresserad då Google för några veckor sedan lanserade sin nya monsterlur i USA.

Sagt och gjort så importerade jag hem den från Staterna och telefonen damp ner i fredags. Jag har nu haft den i ett par dagar och stiftat bekantskap med den. Innan jag inhandlade min iPhone hade jag ett kort tag (tre dagar) en HTC Magic med Android vilket gjorde att jag redan var hyfsat bevandrad med själva operativsystemet. Efter några dagar av frenetiskt testande av telefonen kan jag göra några snabba konstateranden och jämförelser mot dess främsta konkurrent iPhone 3GS:

- Konstruktionen är mycket solid och robust, ligger bra i handen och ger ett riktigt bra intryck och känsla. Konstruktionen är jämförbar med iPhone även om jag kanske tycker att Apple trots allt formgett sin telefon aningen bättre.

- Skärmen på Nexus är nog dess största dragplåster. Den är aningen större till ytan än iPhone men fram för allt är den av typen AMOLED som drar mindre ström och dessutom kan stoltsera med en mycket högre upplösning, 800x480 mot 480x320. Den bättre skärmen kommer främst till sin nytta då man surfar och i stort sett får en bra överblick över en webbsida utan att behöva zooma eller scrolla.

- Jag gillar skarpt att man på Nexus (Android) kan personlisera sina startvyer. Man kan lägga till mängder av trevliga widgets och flytta runt på sina genvägar till applikationer. Detta är faktiskt en stor fördel jämfört med iPhones bitvis tråkiga och statiska upplägg av programikoner.

- En annan fördel för Android jämfört med iPhone OS är att program kan ligga och snurra i bakgrunden. Detta är en stor skillnad och faktiskt rent ut sagt dåligt att Apple ännu inte infört.

- Att skriva text på de virtuella tangentborden upplever jag som klart lättare att göra på iPhonen. Jag kan inte riktigt precisera vad det är men jag har markant mindre felstavningar på iPhone än med Nexus.

- Det är lätt att ladda hem appar via både AppStore eller Market. Men det ska erkännas att det finns klart fler appar hos AppStore samt att kvaliteten hos dess håller högre standard än det som finns på Market. Att Apple måste godkänna appar som ska finnas tillgängliga i deras AppStore är både på gott och ont. Apparna är stabila och pålitliga men floran av olika appar minskar då vissa typer inte passerar Apples ibland märkliga krav.

- Kameran hos Nexus är överraskande bra och levererar riktigt skarpa och fina bilder om det är bra ljus. Iphone-kameran är både långsammare och ger klart suddigare bilder. Vad gäller videofunktionerna får det anses vara dött race. Nexus filmar i högre upplösning men bara 20 fps medan iPhone klarar av det i fina 30 fps.

- I övrigt gillar jag att kan byta både batteri och minneskort på Nexus. Google har tillsammans med HTC visat att man kan bygga robusta telefoner trots att de innehåller lösa delar i form av batterilucka.

- En stor fördel med att köpa en telefon med Android som Google står bakom är att det kommer bli mycket lättare och smidigare med att uppdatera operativet. Android är en mycket mer rörlig plattform än iPhone OS som inte uppdateras lika ofta eller frekvent. Ett lysande exempel på detta är att Google nu i dagarna börjat rulla ut en uppdatering via OTA som ger multitouch-funktionalitet. En feature som innan dess var en klar fördel för iPhone. Har man en Android-telefon av andra tillverkare (tex HTC) måste man snällt vänta ett tag på att de får källkoden till uppdateringen och sedan releasar den till sina telefoner.

Sammanfattningsvis är jag mycket nöjd med Nexus One och jag tror jag kommer vara så ända fram tills i Juli då Apple lanserar sin nya iPhone.

11 kommentarer:

Anonym sa...

I juli, men kommer den att matcha C905 från Eriksson som ändå måste räknas som marknadsledande.

Dunceor sa...

C905 är marknadsledande på en sak och det är kameran, annars är den inget speciellt alls.
Den har förvisso världens bästa nätverksstack i sig men det verkar inte användare bry sig om ändå..

Unknown sa...

Jag stör mig ju grymt på att iPhone inte kan köra bakgrundsappar. Så det i sig skulle ju vara ett skäl för att välja google.

Özgür sa...

Vad sägs om att vara med och tävla om en Nexus One? Vi på City Network tävlar ut två stycken under februari månad. All information hittar ni här: http://blog.citynetwork.se/webbhotell/vinn-en-nexus-one/

Patrik Engström sa...

Anonym:

Haha, well käre Arbetskollega. Du vet ju att din SE C905 har allt. Precis allt! Det går inte att konkurrera med den. ;)

Patrik Engström sa...

Dunceor:
Nja, kameran i C905 är bra men jag vet inte om jag ska sträcka mig så långt som till marknadsledande. Det finns väl bara hos SE ett par modeller som tar bättre kort? Vad gäller nätverksstacken så vet jag inte hur övriga telefoner presterar men det var intressant att få veta. Jag tror dock mest min kollega (Anonym) var lite ironisk då han postade sin kommentar. Han har nog ett stort sug efter en ny mobil men vågar inte riktigt erkänna det för sig själv eller sin omgivning! :)

Patrik Engström sa...

StaffanG:
Well om så är fallet så tror jag att en Android-telefon kan passa dig väldigt bra. Det behöver ju inte nödvändigtvis vara en Nexus.

Dunceor sa...

Hehe att den har världens bästa nätverksstack i sig var faktiskt sanning då den används som referens hos AT&T på deras regressionstester och AT&T anses ha de hårdaste kraven i världen =) Sen att jag råkar ha haft lite fingret i spelet i den nätverksstacken är väl en annan sak ;)

Nja jag tror faktiskt C905 tar bäst bilder än men jag har dålig koll på de nyare. När jag får se dem är de alltid i så dåligt skick ;)

Patrik Engström sa...

Dunceor:
Koolt med regressionstester hos AT&T! Måste ju vara en fjäder i hatten att den presterar så bra. Men vad gäller kameran så kan jag direkt nämna några modeller som är vassare: Sony Ericssons Satio, Nokia N86, Samsung Pixon12.

Karin Cobra sa...

Herregud vad du kan mycket Patrik... (tänker jag efter att ha läst dina svar på kommentarer). Jag tycker att din anonyme kompis ska satsa på Xperia X10 - den är sjukt snygg i vitt.

Jag tänkte fråga om du fick med något headset med Nexus One:n`? Var det bra? Använder du något typ av headset när du ringer? Om nej, varför inte?


/frk marknadsundersökare

Patrik Engström sa...

Cobra Karin:
Well, vad kan jag säga. Jag är nedrans intersserad av allt som har med teknik att göra. TV-bild, mobiler och tv-spel är nog det som ligger mig närmst om hjärtat inom teknik-segmentet.

Angående SE Xperia10 så känns den tyvärr lite passé. Jag har upplevt den som lite plastig i känslan och framför allt så får den nog svårt att konkurrera med andra Andriod-telefoner då den redan när den släpps har ett föråldrat operativsystem (v1.6 isället för de nyare som har 2.1). Det tar ofta för lång tid för SE att få ut sina lurar vilket är mycket synd. Men trots detta kanske den gör sig snygg i vitt? :)

I kartongen så medföljer det stereohörurar/headset till Nexusen. De kan inte mäta sig med de jag köpt löst (Senheizer) men är ändå bättre än de som Apple levererar till sina pods eller iPhone. Jag brukar normalt sett inte använda headset så ofta (försöker hålla samtalen korta) men då det blir längre historier så kopplar jag in headsetet och upplever att det fungerar bra.