2010-03-14

2:23.37

Ok, sitter nu på hotellrummet nyss tillbaka kommen från Treviso Marathon. Och det gick bra. Riktigt bra.

Under natten hade jag faktiskt lyckats få in några timmars sömn vilket jag egentligen inte hade räknat med. Morgonen började hur som helst med en suligt tidig uppstigning och efter frukost vidare transport till startområdet. Vi kom dit redan 07:45 och starten gick inte förrän 09:45 vilket innebar att vi fick sitta och häcka i ett omklädningsrum i nästan två timmar. Inte optimalt men bara att gilla läget.

Mycket stort huvudbry innan start vilken klädsel jag skulle köra i. Vid starten var det cirka fyra grader och lite kyligt men temperaturen väntades stiga till cirka 12 grader fram mot målgång. Ursprungsplanen var att köra i korttights, underställ och tävlingslinne men i sista sekund beslutade jag mig för att köra i shorts, t-shirt och linne samt tunna handskar. Ett klokt val skulle det visa sig för så fort solen började stiga upp bland bergen så blev det perfekt löptemperatur.

Kom iväg bra i starten och hittade snabbt flytet. Otrolig känsla att få springa på grus-, snö- och isfritt underlag. Landade så gott som alla kilometer på mellan 3:21-3:25 och hade väldigt låg (upplevd) puls. Klockade in första och andra milen på strax över 33:40 och passerade halvan på 1:11.24, cirka 20 sekunder snabbare än mot Milano 2008. Lite orolig över att jag öppnat för hårt men än kändes allt stabilt. Bäckenet ömmade en aning men jag försökte att inte tänka så mycket på det. Jag var också lite orolig för att låren skulle slamma upp då jag pga den kalla midvintern bara genomfört kvalitetspass på löpband som erbjuder ett ganska mjukt underlag. Jag upplevde asfalten som ganska hård och stum vilket självfallet var pga utebliven asfaltsnötning. Höll alltjämt kilometertiderna runt 3:21-3:25 och började inse att det kunde bli en bra tid om jag bara spelade ut mina kort klokt.

Vid 35 km skedde dock en olycklig sak. Inför vätskestationen tvingades jag byta sida ganska skarpt för att plocka upp min vätskeflaska. Den slant dock ur min hand och jag drabbades av hjärnkris. Jag ville inte stanna, vända och plocka upp den. Istället såg jag att det fanns vanliga vattenflaskor på andra sidan gatan men då måste jag igen göra en skarp gir för att ta en sådan. Kom alltså springandes rakt mot detta bord, inte parallellt, och såg att vattenflaskorna stod prydligt uppradade men väldigt nära varandra. Nästan omöjligt att i snabb fart lyckas greppa en flaska. Hur som helst så jag försökte jag få med mig en och samtidigt göra en snabb gir (igen) bort från bordet men fastnade istället på något sjukt sätt i ena bordsbenet, drog ner halva bordet med vätska och tok-kraschade i backen och knockade nästan mig själv på köpet. Blodig på armbågar och knän och nu dök panikkänslorna upp. Livrädd för att nåt ska ha gått sönder eller om nån kramp ska sätta in. Piggnade till då jag fick all vätska rakt på mitt ansikte och bröst, reste mig och försökte sätta igång benen igen. Självfallet fick jag inte med mig en enda vätskeflaska. Istället blev t-shirten och linnet genomblött och satt nu som en kall klistrad hinna mot bröstet. Total pannkaka. Sju kilometer kvar att löpa och mycket kan gå fel. Lyckades på något underligt sätt tröska igång benen igen men nu handlar det om att beta av en kilometer i taget. Höll ihop löpningen överraskande bra och behöll snittet runt 3:25.

Vid 38 kilometer började jag dock bli trött, benen är på väg att ta slut. Fick benen att hänga med till lite drygt 40 km innan det blev ordentligt tungt. Nu var jag inne i Treviso City och helt plötsligt byts de långa spikraka vägarna mot jätte-knixiga kurvor inne på små vindlande gränder. Här tappade jag rytmen totalt. Verkligen svårlöpt och sista kilometern in mot mål var låren ordentligt stumma. In på 2:23.37 som åttonde man och mycket mycket nöjd. Framför allt nöjd med att jag lyckades (bokstavligen) resa mig från mitt fall vid 35 km och inte ge vika för alla negativa tankar som ploppade upp vid detta tillfälle. Dessutom sololöpte jag nästan hela loppet efter egen skalle och maskin vilket självfallet inte var optimalt. Mina halvor passerades på 1:11.22 och 1:12.15.

Banan var (bortsett från de två sista kilometerna) mycket snabb och präglades framför allt av enorma raksträckor där man bara kunde ligga och borra. Tyvärr hade vi svag motvind under större delen av loppet vilket var lite synd. Då banan är point-to-point så hade det varit klart bättre förutsättningar om man skulle haft vinden i ryggen istället.

Jag har inte riktigt hunnit smälta loppet eller alla intryck men får väl göra en uppföljning med lite passertider då jag kommer tillbaka till Sverige. Nu ska jag och Coachen bege oss ut och fixa krubb. Min enda önskan är att den är så onyttig som möjlig. Flottiga pizzor och ett gäng espresso ligger högt på önskelistan.

Resultaten »
Mellantider »

16 kommentarer:

pinballwiz sa...

Bra att du kom upp så snabbt efter vätskebordsfadäsen! Än en gång; Grattis till nya fina perset!

Anonym sa...

Härligt!
/Joey

Per sa...

Riktigt roligt men undvik gärna att tackla oskyldiga vätskebord framöver :-)

Ellinors dröm sa...

Strongt att samla ihop dig efter fallet. Jag tycker du gjorde en finfin insats. Var stolt! Skryt!

seas sa...

Grattis till pers och ett bra lopp.

Anonym sa...

sjukt bra. jag tror att du kommer att skratta gott åt episoden med vätskebordet lite senare - den låter nästan som tagen ur en slapstick-film.

vila gott nu, så blir 2010 en riktigt grym säsong.

Alf sa...

kongratulerar till ett väl genomfört lopp!

Dunceor sa...

Riktigt bra genomfört lopp så lite synd med fallet och även vinden och liknande. Men det är ändå ett tjusigt pers!

makkan sa...

Snyggt som fan.

Anonym sa...

Bra jobbat och grattis till nya perset! Glöm inte att uppdatera rutan med pers nu bara... :)

Anonym sa...

Gratis!

yoie sa...

det låter som en riktigt bra helg! :)
/yoie

Erik Joelsson sa...

Snyggt jobbat!

swyzak sa...

As said before men tål att sägas igen... Riktigt grymt...!

Njut av prestationen och låt kroppen läka ut så blire nya stordåd längre fram på säsongen...

Victoria sa...

Snubblade in på din blogg....Grymt impad av din maratid! Grattis!

Ludvig Edman sa...

Grattis till fin prestation! Kul blogg dessutom.