2010-03-30

Mera backe

Dagen till ära sken solen med lite vårinspirerande värme och det firade jag med ett backpass under lunchen vid backen upp till Huvudsta centrum. Vårvibbarna var påtagliga och det gjorde mig på bra humör.

Eftersom det inom några veckor stundar både DM och SM i terränglöpning så är jag kommenderad ut och äta höjdmeter för att stärka upp pump och benstyrka. Lamas hade skissat upp ett nytt backpass som löd: sex stycken fulla backar och sedan sex stycken 2/3-backar med hyfsad rask nedförsjogg. Egentligen är jag inte så pepp på det här med renodlad backträning. Jag finner träningsformen lite extrem och har svårt att omsätta den till tävling. Det är ju ytterst sällan man under tävling maxar upp för en backe för att sedan jogga lätt tillbaka ner till starten och sedan upprepa proceduren några gånger. Då finner jag det mycket mer inspirerande och stimulerande att få till backträningen ute i terrängspåret. Ett kuperat motionsspår är det mest optimala så som Ursviks 2.5km-spår eller Polisspåret (vid Polishögskolan). Böljande terräng med mindre backar upp och ner om vartannat så att pulsen aldrig hinner återhämta sig fullt. Kul, omväxlande och väldigt tävlingslikt. Kryddar man detta med tekniskt krävande partier och knixiga kurvor så har man ett vinnande koncept.

Så var det tyvärr inte idag då terrängen fortfarande är för igenslammad av is, snö och plask. Huvudstabacken fick istället göra skäl för sitt namn då jag plogade upp och ner för den. Tekniskt sett och tidsmässigt höll jag ihop passet bra men irriterade mig enormt på det förfärliga gruset som låg som ett tjockt täcke i hela backen. Frånskjutet blev mycket lidande och ibland spratt man till som en groda med förlorat fäste. Hoppas verkligen någon vänlig själ sopar upp allt grus snabbt.

1 kommentar:

Ellinors dröm sa...

tar nog hellre det än snöslasket..pest eller kolera, pest eller kolera.
Kul att se att du återhämtat dig fort och fint fr maran.