2010-03-24

Mjukstart

Så sakteligen hittar jag tillbaka till de gamla pre-marathon-rutinerna med dubbla pass och doser om cirka 20 km per dag. Jag gillar rutiner och planering. För mig innebär det en trygghet. Att ha en plan med struktur och riktlinjer hjälper mig fokusera och planera in hur passen ska genomföras samtidigt som familj och jobb ska hinnas med.

Då mitt bäcken inte var på gott humör under helgen så valde jag i samråd med Coach Lamas att mjukstarta kvaliteten denna vecka. Således ställdes det tilltänkta backpasset på bandet in och ersattes istället med ett Conconi-test för att få ett litet besked om hur kroppen återhämtat sig från maran. Jag genomförde samma slags pass vecka 51 förra året och hade således de pulsvärden att jämföra mot efter passet.

Conconi-testet utfördes med 30 minuters löpning där farten började på 15 km/h och sedan ökades med 0.5 km/h var tredje minut för att avslutas på 19.5 km/h. De 20 första minuterna genomlöptes utan slitage och rullades bara igenom men då farten sedan ökades till <3:15 så märktes det att jag kanske inte är hundraprocentigt återhämtad samt att jag just nu är optimerad för farter kring 3:20 kombinerat med en hel del uthållighet istället för speed.

Genomförde dock passet till punkt och pricka med ganska bra känsla och konstaterade sedan att snittpulsen genomgående under passet legat på några slag högre värden än strax innan årsskiftet vilket kändes helt rimligt. Pulsen var dock hela tiden stigande vilket indikerar på att det fanns mer att hämta ur kropp och pump om så hade behövts. Syftet med passet var dock inte att köra slut på sig utan bara att få en liten avstämning om hur kroppen mår.

Inga kommentarer: