2010-03-11

Sista passet genomfört

Idag genomförde jag mitt sista löppass innan maran direkt efter att ha lämnat barnen på dagis. Tanken var att testa hur kroppen svarade på lite marafart vid samma (tidiga) tidpunkt som starten för marathonloppet. Jag är en kvällsmänniska och brukar således prestera som bäst då när det är hårda pass eller tävlingar som ska springas. Den tidiga starten (som iofs är normalt vid marathonlopp) kräver alltså en suligt tidig uppstigning och intag av frukost. Dels för att få igång kroppen inför kraftansträngningen och dels för att hinna slutföra matsmältningen.

Jag lyckades simulera den tidiga uppstigningen idag men frukostintaget blev lite sent varefter jag tyvärr sparkade igång passet endast 45 minuter efter frukost. Detta var självfallet inte optimalt då jag fortfarande var lite tung i magen och kroppen som bäst omfördelade resurser till att smälta maten. Kroppen kändes dock pigg och alert och klarade av att börja springa i hyfsad fart på morgonen. Det sena matintaget fick dock som följd att snittpulsen stack iväg till lite för höga nivåer. Detta är dock inget ovanligt utan ett fenomen som jag noterat vid flera distanspass som genomförts nära inpå matintag.

Härnäst på programmet: Kolhydratladdning.