2010-04-19

TDM 2010

Precis som i fjol var Stockholms TDM förlagt ut till Ekerö och Ekebyhov. En rolig och tekniskt krävande 2km-bana som innehöll både höjdmeter, knixiga (och tyvärr ibland feldoserade) kurvor samt lite varierat underlag. Även vädret bjöd på lite solsken och semi-vårvibbar vilket gjorde att jag fick sällskap ut till tävlingen av familjen.

Som jag delgett i tidigare bloggposts så hade jag lite blandade känslor inför denna tävling. Med tanke på marathonsatsningen och total avsaknad av snabba korta mjölksyreintervaller så kände jag mig inte så konkurrenskraftig som jag önskat varvid jag hade ganska svårt att tända till ordentligt. Ofta brukar situationen vara precis den omvända. Ibland är jag nästan så laddad att det går överstyr. Nåväl, jag kände mig lite likgiltig och ställde upp mig på startlinjen mest för att få en genomkörare i överfart och passa på att nöta lite välbehövliga höjdmeter inför nästa veckas TSM i Borås.

Starten gick och efter lite initiala omkastningar i leden så tog Tobias Lundgren spets följd av Turebergarna Daniel Lundgren och John Laselle. En liten bakom dessa herrar positionerade sig Seas, Laser och jag. Jag var lite passiv inledningsvis och fick inte upp ångan så snabbt som jag borde varvid jag fick släppa en lucka efter en kilometer till Laser och Seas. I backarna uppför gick jag bra men hade lite svårt med tempot på flacken och tappade lite avstånd till klungan. Inför varvning blev jag ackompanjerad av Kingis fagra speaker-stämma och började täta avståndet fram till Laser som jag sedan passerade en bit in på andra varvet. Framför mig hade Seas lagt in en överväxel och sprang starkt och offensivt. Seas gick upp i rygg på Tobias som efter en stund fick släppa varvid Seas nu plogade på ensam i spets tätt följd av Tobias och en bit längre ner Daniel och Laselle.

Nu hade mina marathonben så sakteligen fått upp tempot och jag ångade på och tog in meter för meter på Turebergarna. Seas hade skaffat sig en klar ledning längst fram men nu tog vi in på honom. Daniel satte igång jakten och var ikapp Seas med kanske 500 m kvar att löpa. Ungefär samtidigt passerade jag Laselle och hade nu Tobias i sikte. Jag var inne i en bra period och fortsatte forcera framåt så gott jag förmådde. Tyvärr kom jag ikapp Tobias på fel ställe utmed banan. Vi befann oss nu vid en smal liten skogsstig där passeringar var svåra att få till. Jag försökte gå förbi två gånger men fick slå av lite på taken och välja ett annat tillfälle. Detta var lite olyckligt då jag tappade värdefulla meter på Seas som nu hade fått ge upp förstaplatsen till den starkt avslutande Daniel Lundgren som välförtjänt tog hem segern efter ett taktiskt bra genomfört lopp. Hans tid blev 12:41 och några sekunder senare sprang Seas in på 12:46 och jag på 12:49. Hack i häl på mig kom Tobias in på 12:51. Bra press hela vägen men jag hann inte täta avståndet fram till Seas. Med facit i hand borde jag varit lite mer offensiv i min löpning under första varvet men jag saknade den nödvändiga speeden och kommer nog mer till min rätt på en lite längre distans där det blir mer malande och uthållighet. Hur som helst mycket inspirerande löpning från Seas sida och han blir riktigt giftig i Borås på TSM om en vecka.

För min egen del var jag ändå ganska nöjd med min insats. Att gå från 42km-fokus ner till 4 km är inte det lättaste och jag tycker att jag hanterade omställningen hyfsat bra med tanke på utebliven träning samt ett bäcken som inte gillade de tvära kurvorna. Tiden var sex sekunder långsammare mot i fjol vilket känns logiskt då jag var mer tempotränad samt hade mer höjdmeter i kroppen vilket ser ut att vara en bristvara nu hos många löpare med tanke på den sega vintern.

Resultaten »

Inga kommentarer: