2010-05-05

Amerikanerna fortsätter springa snabbt

I höstas uppmärksammade jag er på en mycket intressant och välskriven artikel på friidrott.se vilken behandlade de stora löpframgångarna som skett på sista tiden i USA. I förrigår publicerades en uppföljande artikel med hänsyn till det nysatta amerikanska rekordet på 10 000m.

I sitt debutlopp (!) på sträckan satte alltså Chris Solinsky ett nytt och prydligt rekord då han gick i mål på den fina tiden 26:59.20. Inte nog med att han fullkomligt smulade sönder Meb Keflezighis tidigare rekord på 27:13.98 han underskred även den magiska 27-minutersgränsen. I och med detta blev han den 31e mannen i världen som lyckats ta sig under 27 minuter och faktiskt den förste som inte är född i Afrika. Solinsky avslutade loppets 800m på 1:56.2 vilket säkerligen skulle gjort självaste Bekele stolt.

Loppet höll otroligt hög klass vilket man kan se om man studerar resultatlistan. Elva man under 28 minuter och däribland hittar vi även en till amerikan, Galen Rupp, som underskred det tidigare gällande amerikanska rekordet med sina 27:10.74 då han kom in på en fjärde plats.

Amerikanernas fina utveckling på långdistanslöpningen fortsätter således och det ska verkligen bli intressant att följa några av dessa herrar under säsongen då de kommer till de europeiska galorna för att tävla.