2010-05-21

Långpass med intervaller

I onsdags var det dags för ett av de tyngre genrepspassen inför Stockholm Marathon. Coach Lamas hade kommenderat upp 2.5 timme enligt följande: 60' >4:00, 5x10' @3:25 pj: 2' @4:00 och avslutningsvis 30' 4:00->3:00.

Den uppmärksamma läsaren kanske konstaterar att detta var exakt samma pass som jag försökte genomföra förra veckan men som fick avbrytas då vaden smällde efter lite drygt halva passet.
Till detta pass var dock förutsättningarna ganska annorlunda. Den senaste veckan har jag dragits med en lättare förkylning och pollenbesvär. Till på köpet har jag haft en jobbig spänningshuvudvärk som inte riktigt vill ge med sig. Och slutligen, muskelfästena i bäckenet har ömmat och smärtat rätt ordenligt.

Hur som helst så drog jag igång passet och jobbade mig runt 14 km i cirka 4:10 fart. Efter en timme var jag tillbaka vid hemmet för att byta skor. Min plan var att testköra de skor jag avser springa maran i varvid jag dammade av mina 'gamla' DS Racer som jag sprang Treviso marathon i. Efter den tävlingen har jag inte använt skorna mer för att då de redan var lite slitna och jag inte ville nöta ner dem mer i onödan. Tyvärr visade det sig ganska snabbt att skorna var väldigt hårda och odämpade. Vet inte om de torkat ut då de stått overksamma inne i garderoben sedan mars?

Iväg på mina fem 10-minutersintervaller och jag håller målfarten de tre första. På den fjärde börjar dock den pressande värmen göra sig påmind och jag tappar fokus och tempo. Dessutom har huvudvärken tilltagit och pulserade på ett obehagligt sätt och mitt bäcken smärtade mer än vanligt. Tripmätaren var nu även uppe i drygt 25 km och mina ben var inte alls så pigga som jag önskat. Med facit i hand skulle jag skippat DS Racern-skorna till förmån för mina färska Hyperspeed 4. Jag tycker egentligen att passformen är bättre på DS Racer men mina Hyperspeed är nyare och därmed mer mjuka och dämpade.

Kunde inte riktigt matcha skissen de två sista intervallerna och valde slutligen att skära ner den avslutande delen på passet (30' 4:00->3:30) till ren nerjogg i en kvart. Väldigt sliten i bäckenet efter passet och en sprängande huvudvärk som säkerligen hade förvärrats av den tuffa värmen och solen. Summerade upp passet till ganska exakt 34 km på 2:15.

Således inget direkt lyckats pass men det var nog trots allt en god genomkörare. Det är ju trots allt så att Stockholmsvädret anpassar sig till datumet för Stockholm Marathon och jag utgår nästan från att det kommer vara stekande solsken och en temperatur på minst 25 grader under tävlingsdagen. Alltså var det trots allt bra att komma ut i värmen och härda sig lite extra.