2010-08-24

Gråsparv

En liten sorglig incident inträffade i morse hemma precis efter det att barnen lämnats på dagis. Helt plötsligt small det till i köksfönstret och jag hann se en liten stackars gråsparv störta ner mot marken. Den lilla sparven hade inte sett fönstret och därmed kraschat rakt i det med förmodad bruten nacke som följd.

Sparven lämnade dock av i stor stil då den såg till att stilrent likt en döende svan falla ner på barnens trehjuling som stod parkerad på marken nedanför fönstret. I klassisk stilren manér lade den sig med en sista kraftansträngning tillrätta på sadeln och lämnade sedan jordelivet. Mamma Marika och jag var glada över att barnen inte behövde bevittna detta då vi skopade upp fågeln i en liten spade och återlämnade den till Moder Natur.

Senare under kvällen så berättade jag för barnen om det som hade inträffat tidigare under dagen. Fast förstås med ett lite modifierat slut för gråsparven i åtanke. Så långt hann jag dock inte. Venla avbröt mig:

Patrik: Då kraschade en liten gråsparv rakt in i fönstret.
Venla: Gjorde den?
Patrik: Ja, och den blev lite yr men flög iväg sedan.
Venla: Nej det gjorde den inte.
Patrik: Inte?
Venla: Nej den dog.
Patrik: Eh, nä det gjorde den inte. Den blev lite yr men kunde sedan flyga iväg sedan.
Venla: Nej det kan man inte göra om man flyger in i ett fönster.
Patrik: Kan man inte?
Venla: Nä, då dör man.

Och så var den diskussionen avslutad. Utan omsvep. Venla vet precis vad som händer om en liten gråsprav kvaddar rakt in i rutan med skallen först. Då dör den.

Så mycket för min mildrande version av händelseförloppet.