2010-08-31

Kräftskiva och finnkamp

Den gångna helgen inleddes med en rivstart då familjen under fredag eftermiddag steg på X2000 mot Töreboda och den årliga kräftskivan hemma hos Mamma Marikas chef tillsammans med övriga anställda och deras barn och respektive.

Barnen på strålande humör så resan dit ner blev en räkmacka. För min egen del satt jag och försökte följa Finnkampen via radio på en svajig 3G-lina i mobilen. Det gick väl si så där men jag lyckades ändå upprätta goda signalförhållanden när herrarna bjöd upp till god kamp och vann sin 5000m-gren med 12-10. Då det väl stundade 10000m damer med Grimforskan i huvudrollen hade vi redan anlänt varvid jag snabbt som attan letade upp en tv för att njuta av kampen. Utan att gå in på detaljer skadade sig Grimforskan tidigt i loppet men gjorde trots detta en heroisk insats som faktiskt tog sig till mål och det som tredje dam i loppet endast några få sekunder från sitt nyligen satta pers. Otroligt. Kräftskivan sedan var mycket trevlig och vi hade alla en mycket skön kväll i det Hajtstorp, ett stenkast från Götakanal.

På lördag passade jag på att låna en mountainbike för att rasta mina cykelben. Satte kurs mot Sjötorp någon mil utmed Götakanal innan jag vände tillbaka igen. Mycket mycket vacker miljö som förutom på några få slussar inte bjöd på en enda höjdmeter. Vi hann även med några andra aktiviteter under lördagen så som att smida lite hos en smed. Jag fick smida ett löv medan Elias fick smida ett svärd(!). Världen är orättvis.

På vägen hem var det återigen dags att koppla upp radion och följa Finnkampen. Jag fick nästan en tår i ögat av de svenska herrarnas insats på 10000m. Kipkurui mer eller mindre offrades längst fram som farthållare åt finnarna som förmodligen ville skaka av sig svenskarna tidigt men det var egentligen bara Peterson som blev avhakad. När det väl drog ihop sig för det avslutande varvet så trillade först Utriainen av pinnen innan Käcken tog revansch på Räsänen och spurtade ner honom de sista meterna innan mållinjen. Så skönt. Bakom dessa herrar stod även Granström för en mäkta fin insats och sänkte sitt pers med nästan en minut. Granströms pers tror jag är satt 2005 då han vann SM-guld på Sollentuna vallen i över 30 graders hetta. Jag själv minns detta lopp som det förmodligen varmaste jag någonsin sprungit så att karln var god för bit under 30 minuter var ingen överraskning. Nu med perfekta yttre förhållanden och en dragvillig finne som höll tempo längst fram i spets så hyvlade han alltså av en rejäl bit på perset.

Så mina farhågor om att herrarna skulle få det tungt och jobbigt på 5000m och 10000m blev alltså felaktig. Och det är bara att buga och bocka för förstklassiga insatser av dem.

3 kommentarer:

Alf sa...

nja, granströms pers var inte från sollentuna-sm (som gick 2006). då vann han på 30,22. perset låg inför denna säsong på 30,05 (från sm 2007). 2008 var toppnoteringen 30,27 (precis före dig i statistiken), och bottennoteringen 36,31(!!) på tömilen. skadeproblem under höst -08 samt -09.

nu på långlöparnas kväll i år sprang han således på nästperset 30,08. detta följdes då upp ca tio dagar senare med ett pers på sm i falun med 30,03 (~15,20 5k). visst fanns det indikationer på att snabbare tider fanns. runt 29,30 verkade klart rimligt, men 29,07 var ändå en klar överprestation samt ögonbrynshöjande.

/nörden

Patrik Engström sa...

Alf:

Strålande redogörelse Alf. Du har så rätt så rätt. Jag blandade ihop hans pers med Sollentuna 2006 och Eskilstuna SM 2007 (byttje ju förbövelen några ord med honom efter loppet så det borde jag komma ihåg). Och precis som du skriver så persade han igen i år på SM och alla indikationer var att han i ett perfekt lopp skulle vara god för åtminstone 29:20-29:30. Men hans 29:07 var grymt imponerande och kul för honom!

5689 sa...

zzzzz2018.10.11
christian louboutin outlet
coach outlet
longchamp
champion clothing
skechers shoes
canada goose outlet
ralph lauren polo
adidas yeezy
asics shoes
pandora outlet