2010-08-26

Skadeläget

Lite updates om skadeläget. I måndags testade jag att springa 3x10' på löpbandet med ökande fart. Kände nästan omgående att det inte stämde i bukmuskulaturen men förmådde mig inte mentalt att kasta in handduken. Det var så otroligt skönt att springa fast det självfallet gjorde ont. Att få sätta benen i rullning och komma upp i steget, som jag längtat. Men som sagt, lycka är kort, alldeles för kort.

Under kvällen efter passet kom en obehaglig ömhet och skörhet tillbaka i skadeområdet vilket givetvis inte sände ut några positiva vibbar. Dagen efter (tisdag) var det återbesök hos ärkedoktorn. Blodproverna vi tog förra veckan visade dock goda värden. Men eftersom kortisonsprutan inte åstadkommit någon som helst förbättring så konstaterade han att det helt enkelt inte rör sig om någon inflammation i bukmuskulaturen. Det handlar väl helt enkelt om uteslutningsmetoden just nu. Nästa lead är att skadan sitter så pass djupt i muskulaturen att vila eller inflammationsdämpandepreparat inte hjälper eller fungerar. Anledningen till att exempelvis Voltaren haft en lindrande effekt är nog helt enkelt att de smärtlindrar.

Jag fick en ny remiss för MRI så att vi har en färsk sådan för området som ska undersökas och sedan ska kontakt upprättas med två läkare med fokus på fotbollsrelaterade skador. Det verkar som om fotbollsspelare i större utsträckning har liknande problem som jag har, då den för friidrottare är mycket ovanlig. MRI:n genomförde jag redan dagen efter så vi får se inom kort vad den visar.

Hur som helst så lär det alltså bli en hel del cyklande framöver. Jag har väl i och för sig mentalt varit inställd på detta så jag behöver inte bryta ihop fullständigt och krypa ihop i fosterställning och grina. Men det som är psykiskt påfrestande är ovissheten om hur länge jag kommer bli fast på cykeln och ovissheten om att inte veta exakt vad som är fel i kroppen.

Tack vare gästboken på den eminenta sajten Sport vi minns så fick jag tag på följande mycket intressanta skrift: Practical Orthopaedic Sports Medicine & Arthroscopy vilken behandlar skador och problem i buken/ljumskarna. Jag har fått en hel del kommentarer av personer med liknande problem som jag här på bloggen. Jag hoppas några av er finner lite nyttig och intressant läsning i artikeln. Detta är den första riktigt seriösa jag läst med vetenskaplig och medicinsk inriktning. Hör av er om vad ni tycker om texten.

5 kommentarer:

Janne W sa...

Har skrivit ut artikeln och ska kika på den vid tillfälle! Tack så mycket för det! Har för övrigt själv spelat fotboll fram till så "sent" som år 2002 och drogs med ljumskproblem även då. Sedan har jag även spelat hockey under många år...

Patrik Engström sa...

Janne W:
Ok, det ska bli intressant att höra vad du tycker om den. Jag spelade en hel del fotboll också i mina yngre år. Men lyckades klara mig hyfsat från dessa ljumskskador som annars är vanliga inom fotbollen.

Björn Torssell sa...

Tja,
Det finns väldigt lite att läsa om fenomenet på svenska så jag blev också glad för artikeln på SVM.

Jag dras själv sedan i vintras med smärtor i nedre magen/buken/ljumskarna. Det gör väldigt ont när man nyser eller försöker sig på situps, är det samma symptom som du har? Känns även ostabilt och kantigt med löpningen.

Vad gör du aktivt för att bli kvitt det, förutom vilan? Om man läser artikeln så verkar det som att styrka och rörlighet/stretch är det som gäller för att bli kvitt problemet, vad tror du?

Jag tränar på som vanligt och har bättre och sämre dagar...men börjar tröttna smärtan och på att inte få ut maximalt av träningen.

Patrik Engström sa...

Björn Torsell:
Exakt så som du beskriver din smärta upplever jag min. När det var som värst så gick det inte att hosta eller nysa utan att vika sig dubbel av smärta. Jag kunde inte heller utföra situps eller resa mig upp från liggande ställning utan att ta tag i något. Att gå eller springa var även det oerhört kantigt.

Jag har kört core-bål-övningar med blandad framgång. Vissa moment smärtar för mycket. Sedan har jag försökt stärka upp ljumskarna som jag är väldigt svag i, kanske som följd att jag inte kunnat avvända dem normalt under min skadeperiod och därmed tappat styrka. Sedan har jag cyklat en hel del sedan början av juni, det gick helt enkelt inte att springa mer då det gjorde för ont. Jag är lite rädd för att om du fortsätter springa att du gradvis kommer förvärra din skada ännu mer.

Jag har gjort massor av MRI och även tagit kortisonspruta utan framgång. Nu hoppas jag dock få kontakt med en läkare som är specialist inom detta område för bättre diagnos.

Lycka till och jag håller tummarna för att du blir kvitt dina problem!

Fangyaya sa...

adidas originals
christian louboutin shoes
louis vuitton handbags
michael kors outlet
michael kors outlet
louis vuitton paris
ray ban sunglasses
cheap oakley sunglasses
nike roshe run
michael kors outlet
rolex submariner watches
kobe 11
polo outlet
boston celtics jerseys
lebron 13 shoes
cincinnati bengals jerseys
christian louboutin shoes
timberland boots
cheap jordans
gucci handbags
longchamp handbags
ray ban sunglasses
jordan femme pas cher
michael kors outlet
ugg outlet
ray ban sunglasses
christian louboutin outlet
canada goose jackets
ray ban sunglasses
chenyingying20160907