2010-08-04

Skillnader

Fortfarande inkvarterad vid sommarstugan i Ålö. Igår natt passerade det ett riktigt åskväder vilket resulterade i att dagens distanpass genomfördes i stormvindar. Vid några tillfällen kom det så kraftiga kastvindar att jag nästan höll på att åka i diket. Otroligt vad vinden kan ställa till med. I motvind känns det knappt som man rör sig framåt medan man i medvind känner sig som en pistolkula.

Det som verkar skilja cykling mot löpning är att det man tappar i motvind tar man lätt igen i medvind. Idag hade jag till exempel kraftig motvind första hälften av passet medan andra kördes hem i medvind. Då jag väl var tillbaka vid startpunkten så konstaterade jag att jag kört in det jag tappat och mycket mer därtill. Så är det inte med löpning. Blåser det kraftig motvind åt ena riktningen så innebär det inte alltid att man springer in det på vägen tillbaka. Jag är som sagt novis inom cyklingen men så lyder i alla fall min tes hittills. En annan sak som skiljer är att det man tappar uppför i klättringar tar man ofta lätt ikapp utför. En kuperad banprofil under löpning innebär ofta inte att man tar igen det man förlorat uppför vid utförslöpning. Visst det finns vissa typer av undantag men generellt sett gäller detta. Med detta menar jag dock sjävfallet att en flack banprofil naturligtvis är snabbare än en kuperad både vad gäller cykel och löpning.

Så, stämmer mina tankar och observationer rörande cyklingen? Någon erfaren, rutinerad och påläst cyklist får gärna läxa upp mig och visa var skåpet ska stå.