2010-08-18

Vill känna smärta

Det har nu gått drygt 36 timmar sedan jag fick min kortisonspruta och jag känner inget. Alltså ingen smärta på grund av injektionen. Och det oroar mig. Ganska mycket faktiskt.

De flesta jag varit i kontakt med som tidigare behandlats på samma så säger att det i regel gör rätt ont dels då man får sprutan och framför allt några timmar efteråt då bedövningen släpper. Upp till lite drygt ett dygn kan smärtan sitta i innan den dämpas. Och det hela verkar ju vettigt. Man sticker in en nål i en redan irriterad del på kroppen och injicerar kortison. Klart den blir sur.

Men som sagt. Jag kände nästan ingenting vid själva nålsticket och jag har absolut inte känt någon som helst smärta nu drygt 36 timmar senare. Så jag undrar således om doktorn träffade rätt?

Vad gäller smärtan i buken som jag dragits med tidigare så känner jag visserligen inte av den heller. Men åt andra sidan tog jag vila under gårdagen från träning och körde ett bara lättare distanspass på trainern idag där jag passade mig för att pressa på för hårt så att kortisonet skulle få verka i fred. Dessutom har jag tidigare under min skadeperiod svarat oerhört bra på Voltaren som är smärtstillande och antiinflammatoriskt. Men denna mildring har bara varit temporär. Så fort jag slutat äta tabletterna så har smärtan kommit tillbaka omgående. Även om doktorn injicerat kortisonet på fel ställe så är det alltså högst sannolikt att jag under en begränsad period inte skulle känna av min skada på grund av koritsonet i kroppen. Men så fort den effekten ebbar ut kanske jag är tillbaka på ruta ett.

Argh. Dessa tankar och allt detta velande. Det gör mig galen. Jag önskar tiden kunde gå lite fortare och besöket hos doktorn nästa vecka vore avklarat. Efter det hoppas jag att jag lätt kan återuppta löpningen igen för att känna efter om det är en bättring på gång eller om det dessvärre inte blev någon skillnad.

Avslutningsvis är jag mycket nyfiken på om det finns några av er läsare där ute som tagit kortisonspruta och hur ni kände er timmarna och dygnen efter denna behandling? All information mottages tacksamt.

39 kommentarer:

Janne W sa...

Jag kände inte heller av något efter sticket, absolut ingenting, och knappt något i samband med det. Ett litet stick bara... :)

Anonym sa...

Jag fick en kortisonspruta i knät för nåt år sedan och jag kan inte minnas att det gjorde ont efteråt. Jag minns dock att läkaren gav mig smärtstillande tabletter som jag skulle ta efteråt eftersom det förmodligen skulle göra ont... vilket det alltså inte gjorde och tabletterna blev liggande. Knät blev helt bra efter någon vecka.

Förhoppningsvis är allt i sin ordning och kanske är du alltså på bättringsvägen :-)


/magnus

Patrik Engström sa...

Janne W och Anonym:
Tack för era kommentarer. Det värmer extra att höra att ni inte fick några smärtor i samband med era injektioner. Hoppet lever fortfarande hos mig.

Kristian sa...

Lycka till med sprutan! Ska bli mycket spännande att läsa hur det går...Jag har ju samma problem (symfysit) och är också väldigt nyfiken på kortison. Vad sade doktorn om sannolikheten att man blir bra? Några negativa effekter eller risker? Låter bra att du bara behöver vila någon dag, jag trodde det skulle ordineras total vila i veckor...Hoppas verkligen det funkar!

Patrik Engström sa...

Kristian:
Jag ska försöka hålla dig uppdaterad med hur det går med sprutan här på bloggen. Doktorn sade ingenting om sannolikhet eller liknande. Eftersom smärtan är diffus i ett större området så är nog det initiala problemet att träffa rätt. Det finns säkert en hel del muskler/fästen som kan vara den/de som orsakar smärtan.

Jag har också hört om de som tvingas till lång vila efter sprutan. Men sedan finns de ju många som kan köra igång nästan omgående. Janne W här är ju ett exempel på det som tog sin spruta i torsdags och sprang ML på lördag!

Jag fick cykla för min doktor då det inte belastar området i buken nämnvärt. Men löpningen som belastar fick jag inte göra tills jag träffar doktorn igen (tisdag). Vi får se vad som sker då.

Frida sa...

Jag vet inget om hur och vad och faderullan om skadan eller kortisonet (även om jag skulle kunna ta reda på mer om det så verkar ju en del redan ha massor av erfarenheter att dela med sig av) MEN blir ju lite småhispig av att läsa att du känner dig lite bättre iaf och sedan eventuellt korrelerar det med att du vilat från alternativträningen (cyklingen). Aldrig funderat över om den formen av träning trots allt irriterat skadan och fördröjt/försvårar läkningen? Just buk- bål- och höftböjning känns som ytterst lättprovocerat i princip vilken fysisk aktivitet som helst. Visst sure helvila är aldrig alternativ ETT, men ibland kanske det är enda alternativET(T)... ? Tankar, åsikter, reflektioner på det?

M sa...

Väldigt spänd på svar på Fridas kommentar...

Patrik Engström sa...

Frida & M:

Jovisst har jag haft dessa tankar. Många många ggr. Men då man är i rätt hyfsad form så är, precis som du nämner, totalvila aldrig ett roligt alternativ. Denna skada har ju visat sig vara väldigt svår att diagnosera och följaktligen svår att begripa hur man på bästa sätt ska läka ihop skiten.

I början på juni fattade jag beslutet tillsammans med Klas och Jenny att lägga ner löpningen men att det var ok att köra cykel då det inte åstadkom smärta i bukmuskulaturen. Gud vet vad jag hade gjort om det inte hade fungerat. Detta var alltså det viktigaste argumentet; det fick inte göra ont. Detta ledde till att jag inledningsvis körde på lätta växlar/hög kadens och inte stod upp och trampade i backar mm. Successivt så blev jag tryggare och starkare på sadeln och smärtan uteblev som sagt hela tiden och då kunde jag köra hårdare, längre och på lite tyngre växlar.

De första veckorna upplevde jag att skadan blev bättre. Jag kunde nysa, hosta, gå och resa mig från liggande ställning utan smärta. Men sedan avtog denna bättring och stagnerade. Det var då mitt under semestern och ingen läkarkunnig fanns att tillgå. Min förhoppning var självfallet att det skulle bli bättre och bättre men så blev det inte.

Och givetvis kan man fråga sig hur läkeprocessen hade sett ut om jag bara lagt mig på soffan och ätit popcorn i två månader? Hade jag varit helt frisk nu (och totalt ur form)? Det är som sagt omöjligt att svara på och ännu mer omöjligt att ta ställning till i början av juni. Det var en chansning, en förhoppning som jag fattade tillsammans med läkarna.

Och Frida, jag vilade endast en dag från cyklingen, den dagen då jag tog sprutan. Inte fler. Sedan var det tydligen fritt fram att fortsätta cykla då det inte orsakade smärta. Jag hade alltså 69 dagar träning på raken innan denna fadäs.

Och jag vill noga påpeka att jag inte känt någon bättring (än).

Jag har dock inte känt någonting. Inte någonting alls. Inte vid injektionen och inte dagen/dagarna efter vilket många brukar få.

Så det ska bli otroligt intressant att se hur det första testlöppasset jag ska ta i början på nästa vecka faller ut. Kanske blir det bra eller kanske blir det pannkaka och tillbaka på ruta ett. Jag har ett nytt möte inbokat med Klas och vi får då ta ställningen till det hela. Eftersom smärtan kommer från ett brett och lite diffust området så är det inte helt lätt att avgöra om vi satt sprutan på rätt ställe.

Rock on.
Eller nåt.

Unknown sa...

guowenhao20150328
air jordan 11
michael kors outlet
polo ralph lauren outlet
tiffany jewelry
soccer jerseys for sale
nba jerseys wholesale
giuseppe zanotti sale
coach outlet
mlb jerseys
mont blanc
m a c cosmetics
lebron shoes
air force one shoes
foamposite shoes
mac cosmetics
coach outlet
adidas shoes
air force 1 shoes
polo ralph lauren outlet
coach outlet online
coach outlet online
adidas outlet
air jordan shoes
michael kors handbags
ralph lauren
toms
kate spade handbags
marc jacobs
true religion jeans
coach outlet
louis vuitton outlet
louis vuitton handbags
chanel handbags,chanel bags,chanel outlet,chanel 2.55
hollister clothing store
giuseppe zanotti outlet
nhl jerseys wholesale
louis vuitton outlet uk
herve leger
links of london jewellery
michael kors outlet store

achang sa...

north face outlet
mbt shoes
the north face uk
tory burch outlet
beats headphones
pittsburgh steelers jersey
michael kors uk
seattle seahawks jerseys
tory burch outlet
the north face jackets
ugg uk
real madrid jersey
mizuno running
chicago bulls jersey
ralph lauren uk
oklahoma city thunder jerseys
evening dresses
the north face outlet
true religion jeans
coach outlet canada
oakley sunglasses canada
nike roshe
cheap soccer jerseys
koby bryant shoes
prada shoes
dansko outlet
chanel outlet
los angeles clippers jerseys
new york knicks jersey
barcelona jersey
dallas cowboys jersey
custom mlb jerseys
minnesota vikings jerseys
nike outlet store
bottega veneta outlet
air jordan 13
vans shoes
nike free 5.0
air max 90
washington redskins jerseys
0619

Unknown sa...

20150623 junda
ray ban outlet
michael kors purse
toms shoes sale
cheap soccer jerseys
pandora charms
chanel outlet
true religion outlet
football jerseys
ray ban sunglasses
coach factory outlet
michael kors handbags
gucci handbags
true religion
michael kors
gucci uk
coach factory outlet
oakley sunglasses cheap
abercrombie and fitch
ralph lauren polo shirts
michael kors bags
coach outlet
oakley sunglasses outlet
true religion sale
oakley sunglasses
kate spade bags
retro jordans
toms shoes for women
ray ban outlet
hollister kids
kate spade bags
michael kors watches
ray ban glasses
cheap oakley sunglasses
michael kors handbags
toms outlet store

Unknown sa...

nike free uk
beats headphones
thomas sabo bracelet
real madrid jersey
gucci shoes
michael kors outlet
lacoste polo shirts
adidas wings
tod's shoes
vibram fivefingers
herve leger sale
air jordan gamma blue
cheap snapbacks
mulberry uk
burberry handbags
lululemon outlet
ghd hair
kate spade sale
louis vuitton
kate spade outlet
timberland outlet
michael kors outlet online
prada shoes
mbt shoes
beats headphones
the north face clearance
cheap ray ban sunglasses
karen millen sale
cartier love bracelet
atlanta falcons jersey
mac cosmetics
true religion
rolex watches
washington redskins jerseys
louis vuitton outlet
soccer jerseys
ray ban uk
ray ban aviator
michael kors outlet
michael kors outlet online sale
achang 0713

Unknown sa...

2015-7-27 xiaozhengm
chaussure louboutin
longchamp pas cher
kate spade handbags
ray ban outlet
christian louboutin sale
true religion jeans
burberry scarf
christian louboutin
cheap oakleys
kate spade bags
air force 1
gucci outlet online
burberry outlet online
pandora charms 2015
cheap ray ban sunglasses
christian louboutin outlet
snapback hats wholesale
borse gucci
prada outlet
gucci
michael kors outlet
snabacks wholesale
jordan shoes
air max shoes
louis vuitton pas cher
ralph lauren
cheap soccer shoes
michael kors
abercrombie
nike tn
chanel bags
ed hardy clothing
ed hardy
true religion jeans
coach outlet store online
true religion sale
fitflops outlet
cheap jordans
true religion outlet
cheap oakley sunglasses

Unknown sa...

20150828daigege
nike roshe run women
mizuno shoes
michael kors handbags
oakley sunglasses
ralph lauren uk
new balance
nike free run womens
air max 90
polo ralph lauren outlet
nike free runs
true religion
adidas superstar
polo ralph lauren
michael kors handbags
jordan uk
soccer jerseys wholesale
nike blazer
adidas trainers
ralph lauren
tory burch outlet online
borse louis vuitton
mulberry bags
mizuno running shoes
nike air max
nike socks
nike running shoes
mont blanc pen
longchamp outlet
coach outlet online
nike basketball shoes
air jordan
canada goose
ray ban sunglasses
ed hardy
air max shoes
oakley sunglasses wholesale
tory burch outlet
michael kors bag
toms shoes
pandora rings

Unknown sa...

201591dongdong
201591dongdong
replica watches
air force 1
michael kors outlet
air jordan 13
coach outlet stores
retro jordans
gucci outlet
louis vuitton outlet
air max 90
oakley sunglasses
oakley sunglasses sale
michael kors uk
louis vuitton outlet
michael kors outlet
ed hardy clothing
louis vuitton
michael kors outlet online
michael kors handbags
louboutin femme
ugg boots
adidas outlet store
michael kors handbags
ugg outlet
jordan 11
tory burch outlet
burberry outlet
vans shoes
michael kors outlet
louis vuitton handbags
coach outlet
coach factory outlet
uggs sale
christian louboutin

Unknown sa...

links of london jewellery, http://www.linksoflondons.co.uk/
karen millen uk, http://www.karenmillendressesoutlets.co.uk/
tods outlet store, http://www.todsoutlet.us.com/
giuseppe zanotti, http://www.giuseppe-zanotti-outlet.org/
louis vuitton outlet online, http://www.louisvuittonus.us.com/
snow boots, http://www.wintercoats.us.com/
ugg boots, http://www.cheapuggboots.net.co/
ray ban sunglasses outlet, http://www.raybansunglass.us.com/
prada outlet, http://www.pradahandbagsoutlet.co.uk/
ugg boots clearance,ugg australia,uggs on sale,ugg slippers,uggs boots,uggs outlet,ugg boots,ugg,uggs
giants jersey, http://www.newyorkgiants.us/
discount ugg boots, http://www.uggsale.in.net/
golden state warriors jerseys, http://www.warriorsjersey.com/
new orleans saints jerseys, http://www.neworleanssaintsjerseys.us/
san antonio spurs jerseys, http://www.sanantoniospursjersey.com/
new england patriots jerseys, http://www.newenglandpatriotsjerseys.us/
louis vuitton bags cheap, http://www.louisvuittonbag.us.com/
babyliss, http://www.babyliss.us.com/
falcons jersey, http://www.atlantafalconsjersey.us/
designer handbags,handbags outlet,cheap handbags,purses and handbags,wholesale handbags,designer bags,bags outlet,handbags wholesale,cheap purses,discount handbags,handbags sale,wholesale purses,handbags and purses,designer purses
puma outlet, http://www.pumaoutletonline.com/
1015minko

Unknown sa...

2015-11-5leilei
michael kors outlet
air max 90
nike cortez shoes
retro jordans 13
adidas shoes
tory burch
louis vuitton purses
jordan 3 white cenment
jordan shoes
michael kors
coach factory outlet
kate spade handbags
michael kors outlet
ugg boots wholesale
michael kors outlet online
nike air max 95
michael kors outlet
christian louboutin outlet
canada gooses
gucci handbags
mcm handbags
cheap ugg boots
hermes belt
coach outlet online
michael kors outlet
gucci outlet online
juicy couture
nike trainers
jordan pas cher
michael kors
sac longchamp
coach factory outlet
true religion sale
fitflops uk
moncler jackets
ghd hair straighteners
louis vuitton handbags
oakley sunglasses
ugg boots
montblanc pens

Unknown sa...

michael kors usa
mizuno shoes
air force one shoes
new england patriots
cheap oakley sunglasses
coach outlet,coach outlet online,coach outlet store
nike roshe run
michael kors online outlet
monster beats
true religion sale
moncler jackets
celine outlet online
basketball shoes
roshe run women
michael kors handbags sale
snapback hats
cheap uggs
ray ban sale
michael kors outlet online
cheap oakley sunglasses
new orleans saints
ray-ban sunglasses
new york giants
tommy hilfiger outlet
michael kors factory store,michael kors outlet online sale,michael kors,kors outlet,michael kors outlet,michael kors handbags,michael kors outlet online,michael kors handbags clearance,michael kors purses,michaelkors.com,michael kors bags,michael kors shoes,michaelkors,cheap michael kors
michael kors handbags,michael kors outlet,michael kors outlet online,michael kors,kors outlet,michael kors outlet online sale,michael kors handbags clearance,michael kors purses,michaelkors.com,michael kors bags,michael kors shoes,michaelkors,cheap michael kors
swarovski outlet
hollister
pandora outlet
lacoste polo
ddddd1106

chenlina sa...

chenlina20151126
ugg boots
cheap uggs for sale
ed hardy clothing
ugg sale
nike roshe run women
coach factory outlet
coach factory outlet
cheap uggs
louis vuitton handbags
coach factory outlet online
michael kors outlet
uggs for men
prada handbags
cheap uggs
burberry outlet
cheap uggs
gucci shoes
michael kors outlet online
uggs on sale
uggs outlet
nike air max
abercrombie kids
uggs outlet
michael kors outlet
nike free runs
michael kors outlet online
ray ban sunglasses
louis vuitton outlet
louis vuitton handbags
adidas originals
michael kors outlet online
abercrombie kids
nike trainers uk
air max 90
lebron 11
canada goose outlet
timberland outlet
air max uk
toms shoes
adidas uk
as

Unknown sa...

mulberry outlet online
mac makeup
replica handbags
ugg outlet
converse sneakers
canada goose coats
iphone cases
coach outlet store
hermes belt for men
ugg boots
cheap mlb jerseys
nhl jerseys wholesale
asics
cheap toms
michael kors outlet online
nike air max 2014
ferragamo shoes
michael kors handbags
hermes bags
moncler jackets

dongdong sa...

fitflops
coach outlet
prada handbags
nike free runs
coach outlet online
ralph lauren uk
ralph lauren uk
fitflops clearance
converse all star
jimmy choo outlet
burberry uk
michael kors bags
adidas gazelle
micahel kors
kate spade outlet online
hollister clothing store
polo ralph lauren outlet
michael kors outlet
ture religion outlet
michael kors
coach outlet online
levis jeans
oakley sunglasses
canada goose sale
designer handbags outlet
ralph lauren outlet
christian louboutin uk
louboutin outlet
reebok
lululemon sale
christian louboutin shoes
burberry outlet
ugg outlet
vans shoes
converse shoes
michael kors bags
coach purses
reebok outlet
running shoes
nike store uk
20163.12wengdongdong

Unknown sa...

TEN0323
babyliss flat iron
mulberry handbags
longchamp handbags
mulberry handbags
michael kors uk
mulberry handbags
hollister uk
tiffany jewellery
oakley sunglasses uk
fitflops uk
fitflops shoes
ralph lauren outlet
ralph lauren pas cher
tiffany and co
oakley sunglasses wholesale
hollister shirts
tiffany outlet
hollister shirts
coach outlet store
mulberry sale
oakley sunglasses
oakley sunglasses wholesale
ray ban sunglasses
oakley sunglasses
hollister clothing
kate spade handbags
burberry outlet online
coach outlet online
true religion jeans
burberry outlet

John sa...

nike uk
michael kors outlet
nike basketball shoes
insanity workout
hollister clothing store
lebron james shoes
true religion jeans
louis vuitton outlet
tory burch outlet
louis vuitton outlet
polo ralph lauren
adidas superstar
cheap oakleys
toms shoes
hollister clothing
coach outlet
nike sb
ugg boots
kd shoes
michael kors handbags
jordan concords
christian louboutin outlet
gucci outlet
marc jacobs
coach outlet online
prada uk
polo ralph lauren
tory burch outlet
ray ban outlet
louis vuitton
adidas shoes
fitflops
nike uk
vans shoes
kate spade outlet
louis vuitton
2016329yuanyuan

柯云 sa...

2016-04-27keyun
nike air huarache
gucci handbags
christian louboutin outlet
true religion outlet
coach outlet online
nfl jerseys
michael kors outlet
kate spade outlet
true religion jeans
louis vuitton outlet
louis vuitton purses
louis vuitton bags
michael kors handbags
reb christian louboutin
cheap toms shoes
michael kors outlet online
michael kors outlet
coach outlet
air jordan homme
tory burch shoes
adidas superstar shoes
michael kors outlet online
fitflop clearance
concord 11
montblanc pen
cheap ray ban sunglasses
hollister clothing store
oakley sunglasses wholesale
gucci bags
nike air force 1 shoes
burberry handbags
cheap louis vuitton handbags
celine bags
ray ban outlet
cheap ray ban sunglasses
nfl jerseys
coach outlet
nike roshe run
air max 95

xumeiqing sa...

2016729meiqing
coach outlet store
michael kors outlet
bottega veneta outlet
kobe shoes
canada goose jackets
polo ralph lauren outlet
jimmy choo shoes
nike air force 1
canada goose
louis vuitton outlet
adidas pure boost
coach outlet online
michael kors outlet clearance
nike air max sale
fitflops
air jordan uk
true religion outlet
discount ray ban sunglasses
longchamp uk
hermes belt
chi flat iron
abercrombie and fitch outlet
canada goose outlet
louboutin uk
michael kors handbags
ghd flat iron
nike cortez
yeezy boost
jimmy choo outlet
adidas nmd
the north face
michael kors handbags
polo ralph lauren
reebok uk
cheap nhl jerseys

Fangyaya sa...

cheap jerseys
abercrombie and fitch
ugg boots
oakley outlet
mont blanc pens
coach outlet
ralph lauren polo
adidas superstars
uggs canada
jordan retro
cleveland cavaliers jerseys
coach outlet
michael kors handbags
replica watches
michael kors handbags
canada goose jackets
louis vuitton handbags
louis vuitton outlet
coach outlet store online
louis vuitton
ugg australia
roshe run
ugg sale
michael kors outlet
ed hardy clothing
ralph lauren
canada goose jackets
ray bans
coach outlet store online clearances
chenyingying20160907

raybanoutlet001 sa...

ralph lauren outlet online
nike huarache
nike huarache trainers
toms outlet
polo ralph lauren
michael kors handbags
cheap oakley sunglasses
cheap ray bans
nike air max 90
michael kors handbags outlet

琐事 sa...

michael kors handbags wholesale
cheap nfl jerseys wholesale
instyler max 2
nike huarache trainers
ed hardy outlet
pandora charms
michael kors handbags sale
tiffany and co outlet
lebron shoes
longchamp le pliage

Unknown sa...

ugg boots
gucci outlet
louis vuitton outlet online
under armour shoes
nike store uk
new balance outlet
north face jackets
michael kors outlet
cheap ray ban sunglasses
ed hardy outlet

Unknown sa...

salvatore ferragamo shoes
nike outlet store
ugg boots women
longchamp bags
canada goose outlet
nike uk
gucci borse
discount nike shoes
ugg boots outlet
cheap jordan shoes
zhi20161225

chenlina sa...

burberry handbags
kate spade
ray ban sunglasses
ugg boots
michael kors outlet
adidas yeezy
louis vuitton
rolex watches outlet
louis vuitton outlet stores
hermes bags
chenlina20170207

Unknown sa...

michael kors handbags
golden state warriors jerseys
michael kors handbags
chiefs jersey
michael kors handbags clearance
red valentino
ralph lauren outlet online
hollister clothing
michael kors outlet
seattle seahawks jerseys

Unknown sa...

nike blazer shoes
adidas yeezy boost 350
nike tiempo legend
michael kors handbags
adidas nmd
adidas yeezy boost 350 v2
coach outlet
true religion jeans
michael kors outlet
pandora bracelet
20173.20wengdongdong

Unknown sa...

led shoes
reebok shoes
ultra boost
authentic jordans
huarache shoes
nike zoom
nike air max 2017
michael jordan shoes
air max 2017
timberland outlet

Unknown sa...

true religion jeans
cheap oakley sunglasses
polo ralph lauren outlet
ferragamo shoes
true religion jeans
oakley sunglasses wholesale
coach outlet online
cazal outlet
louis vuitton outlet
louis vuitton outlet
qqqqqing20170412

caiyan sa...

moncler jackets
michael kors uk
louboutin shoes
louboutin shoes
fit flops
levis jeans
san francisco giants jerseys
nike air max 90
michael kors outlet
michael kors outlet
0503shizhong

Unknown sa...

20180530xiaoke
tory burch handbags
canada goose
tory burch outlet store
ray ban sunglasses on sale
michael kors outlet clearance
cheap jordans
michael kors outlet clearance
cheap air jordans
swarovski crystal
polo ralph lauren shirts

Unknown sa...

zzzzz2018.6.9
polo ralph lauren outlet
nike air max 95
nike trainers
nike air max
canada goose
coach factory outlet
coach outlet online
canada goose jackets
air max 90
nhl jerseys

Pengobatan Kanker Tenggorokan sa...

Thank you for sharing the information, may be useful for many people :)

Nutrisi Tulang Dan Sendi
Cara Ampuh Atasi Bab Keluar Darah
Cara Menghilangkan Batu Empedu
Obat Herbal Alami Keratitis
Cara Menghilangkan Benjolan Lipoma
Cara Meningkatkan Daya Tahan Tubuh