2010-09-10

Besök och halvmara

Inför helgen vankas det finbesök från det fjärran landet Japan. Det är min barndomskamrat som ärar mig med ett besök under en vecka tillsammans med sin familj. Det ska bli mäkta skoj!

För många herrans år sedan arbetade min kamrats far i Sverige och det var så vi träffades. Från det att vi var cirka sex år var vi bästisar ända fram tills den dag då han (fem år senare) tillsammans med sin familj flyttade tillbaka till landet i öst. Med några års mellanrum har vi dock regelbundet träffat varandra antingen här i Sverige eller i Japan. Jag är mycket glad över att vi trots det långa avståndet mellan våra länder lyckats hålla kontakt och vänskap intakt.

Nu är det dock Sverige-debut för hans fru och lille son. Jag hoppas att programmet jag skissat upp ska falla dem i smaken och att vädret inte höstar till sig allt för mycket kommande vecka.

På lördag är det även Stockholm halvmarathon som dessutom fungerar som SM i halvmarathon. Väderleksprognosen ser löpvänlig ut och startfältet är brett och gott så det kommer säkerligen vara goda möjligheter att prestera stygga tider för de som har en bra dag. Favoriterna då? Well, jag väljer att nämna fem personer. Först ut är Sverige-ettan på marathon, Lill-Lasse. Tyvärr skadade han sig strax innan EM och kunde därför inte komma till start där. Ryktena gör dock gällande att han kommit igång bra med träningen och kommer säkerligen att blanda sig i medaljstriden. Sedan har vi den regerande mästaren Erik Petersson som var förste svensk i fjol på Göteborgsvarvet. Erik har två färska marthon i benen då han som bekant sprang både Stockholm marathon och EM. Tiderna från SM och Finnkampen gjorde dock gällande att han har bra tider i kroppen. Näste man är Mats Granström som haft en riktigt fin utomhussäsong där han nyligen under Finnkampen smulade sönder sitt 10000m-pers med nästan en minut ner till fina 29:07. En annan mycket intressant debutant är Johan Wallerstein som mestadels figurerat på kortare distanser på bana. Han avslutar nu säsongen med en halvmara. Sist ut är Adil Bouafif, den regerande marathon-mästaren. Adil bröt lite förtretligt EM-maran och därmed fick inte Sverige någon lagplacering. Efter detta lopp har jag inte sett till honom i resultatlistorna och därför är det lite oklart hur hans form är.

Så efter lite funderande väljer jag ut följande tre medaljörer: Granström, Petersson och Lill-Lasse. Ordningen mellan dessa låter jag dock vara osagt, det kommer säkert vara jämnt in på mållinjen.

4 kommentarer:

Jens sa...

wallerstein var 14 s före Lasse på ett 12,4km lopp som min gamla friidrottsklubb anordnade nu i söndags. Han passade då på att att radera ut Dan glans gamla banrekord som stått sig i över 20 år.
Tack för en intressant blog och hoppas du snart blir hel så att du kan springa igen!

Patrik Engström sa...

Jens:
Jo jag vet! Jag har läst Johans egna rapport från det loppet och det verkar som om Lill-Lasse öppnade ganska raskt men sedan blev passerad efter knappa milen. Ett imponerande lopp av Johan som visar att han behärskar längre distanser och kan disponera sin krafter klokt.

Jag valde länge mellan honom och Lill-Lasse som medaljkandidat. Men Lill-Lasse har mer erfarenhet på de längre distanserna trots att han kanske inte är i toppform sedan hans skada. Men som sagt, imorgon får vi se vem som drar det längsta stråt. Det ska bli väldigt spännande!

seas sa...

Uhrbom är väl den 6e som skulle kunna lägga sig i medaljstriden.

Patrik Engström sa...

Seas:

Jo han kan säkert blanda sig i toppstriden. Uhris form har dock varit lite svajig sedan comebacken från skadan med Midnattsloppet och SM. Men han är så pass rutinerad och lättränad att han kommer figurera längst fram. Jag tror dock att det blir knepigt att ta medlaj men karln har ju överraskat förrut.

Du'rå? Är målet 1:07.xx?