2010-09-02

Reducerad vila och variation

Det var ett tag sedan jag redogjorde för vilka intervallpass jag genomfört den senaste tiden. Som bekant är jag inte löpbar fortfarande men det innebär inte att jag ligger på latsidan. En hel del ansenlig mängd träningstimmar plogas fortfarande vecka efter vecka trots att jag numera är uppmonterad på en cykelsadel.

I och med att cyklingen inte sliter lika mycket som löpningen så kör jag intervaller genomgående varannan dag för att på så sätt uppnå en hyfsad angenäm nedbrutenhet i kroppen, ni vet den som man så hett eftertraktar.

Och nog fungerar det ganska bra. Visst jag tappar det sista toppflåset samt en hel del löpspecifika muskler. Men samtidigt kan jag underhålla grundkonditionen på ett sådant sätt att det borde gå hyfsat snabbt att komma tillbaka till löpningen när nu min buk/bäcken blir på det humöret.

De senaste tiden har jag känt att jag återhämtar mig (för)snabbt mellan intervallerna vilket fick Coach Lamas att klura ut nya utmaningar och förändringar på intervallpassen. Receptet för att fortsätta hålla god kvalité på intervallerna stavas reducerad vila och variation. Framför allt det senaste passet (3) var riktigt skoj att genomföra. Där blandades det friskt mellan korta intensiva syraintervaller och långa segdragna intervaller som satt inte minst skallen på hårda prov.

1. 6x10'/90'', 3x5'/45''
2. 3x(5'/40'',4'/30'',3'/20'',2'/10''/1') SP 90''
3. 4x3'/30'', SP: 1', 12', SP: 2', 6x2'/20'', SP: 1', 8', SP: 2', 10x90''/15''