2010-09-23

Rutiner

Inte mycket att orda om dagen idag. Stabilt trevligt höstväder som kryddades upp med en ganska busy dag på jobbet med idel saker som var tvungna fixas omedelbums. Utöver detta kunde jag checka in lite lätt distanscykel till och från jobb samt 6 km löpning på bandet efter det att barnen hämtats på dagis. Självfallet mäkta skönt att få springa lite igen.

Livet som småbarnsförälder innebär normalt sett att alla veckans dagar måste planeras in i minsta detalj. Utan planering får jag omöjligt ihop jobb, familj och träning och därför är det en extra trygghet att i vissa kniviga situationer kunna luta sig mot rutinerna. I samband med bukskadan och intåget av massor med cykel så har dessa rutiner rubbats till viss del. Dels själva upplägget med träningen och dels när och hur cykelträningen ska bedrivas för att passa in med övriga vardagssysslor. Så det är inte enbart njutningen att få springa igen som jag välkomnar. Jag välkomnar även intåget av gamla goda hederliga stabila rutiner. De har varit saknade.

Annars då? Well, det drar som bekant ihop sig för Lidingöloppet på lördag och det ska bli intressant att se vad som kommer presteras. Bland herrarna låter jag det vara lite öppet. Käcken har lagt ner löpkarriären i samband med sitt EM-deltagande i sommar och sedan seger i Helsinki på Finnkampen över 10000m. Kommer Lill-Lasse till start räknar jag honom som solklar favorit. Men där bakom kan det bli intressant att se vem som konserverat formen från sommaren bäst nu till höstavslutningen.

Bland damerna ska det också bli intressant att främst se hur Kalla klarar av den 30 km tuffa terrängen. Vi vet alla att hon har en enorm syreupptagningsförmåga och är genomtränad som få. Men det jag är mera tveksam till är hur optimerad hennes kroppsbyggnad är för distansen och terrängen? Visst, hon kommer naturligtvis figurera bland de allra längst fram men jag väljer att sticka ut hakan och påstå att hon kommer få det rejält tufft och kanske inte prestera en så bra tid som många kanske tror att hhon är kapabel till. Bland herrarna ser det även ut som om Hälle kontrakterat upp Vasaloppsmannen Oskar Svärd. Även här snackar vi enormt syreupptagningsförmåga och uthållighet men jag tror inte det kommer räcka till en stygg tid. För att klara av Lidingöloppet över 30 km räcker inte dessa två komponenter utan man måste även falla tillbaka på ren löpteknik och min erfarenhet är att skidåkare normalt sett har ett ganska ansträngt och oekonomiskt löpsteg.

Har jag helt fel?
Är jag ute och seglar?
Hur tänker och resonerar ni?

3 kommentarer:

Alf sa...

Du vet väl att ett distanspass på cykel är minst 4h. Annars är det inte lönt att byta om, hehe.

Angående Lidingö. Lille-Lasse är ju som sagt den starkaste kandidaten av svenskarna. Sedan kommer ju Granström till start också. Dock är väl formen lite osäker efter några veckors fjällvandring. Sprang ju bra 2007 i grisvädret som rådde då (1.45). Annars kan Woldu nog pinna på rätt bra över de trettio också. Finns ju en handfull svennar till, men de kommer snarare ligga närmare 1.45 än 1.40.

Syreupptagningsförmågan är väl inte Oskar Svärds starkaste kort, eftersom att han är en långloppare. Han är mer seg och allmänt tjurig. Han har lubbat runt Ön en gång tidigare, 2003, på 1:50.30. En tid därikring i år är väl inte otänkbart. Dock inte snabbare än 1.45.

På totalsegern är väl kenyanerna som tog en dubbel förra året aktuella igen. Där bakom finns ju två intressanta finnar i form av Utrianen och den yngre Tuomas Jokinen (29.11 på 10000m 2009), och som har ett av de fulaste löpstegen på denna planet. Bland damerna kan nog Kalla grisa på skapligt, men till seger nja. Vädret är (tror jag) ändå till fördel för skidåkare, orienterare och sådana med ett mer "köttigt" steg. Ulrika Johansson gör en spännande debut och kommer landa runt de 2h, och som den tredje damkandidaten plockar jag ut Karin Sennvall Örebrö som har höga 2.01 från 2006 som riktmärke.

Kommer bli intressant att se utgången!

Patrik Engström sa...

Alf:

Haha, jo jag vet att ett distanspass på cykel i din värld inte understiger skamgränsen fyra timmar. Men tack och lov så är jag löpare och då klarar man sig på lite kortare historier fast i hyfsat styggt tempo. Inga fikaraster här inte. :)

Kommer Lill-Lasse upp till närheten av sin normala kapacitet ska han ta hem det här (nu när Musse inte kommer till start). Granström är ju klart bättre form i år och kommer säkerligen göra en fin tid men jag tror inte han kan utmana om svensksegern. Woldu är lätt och fin men hänger han på för länge kan det straffa sig hårt i terrängen. Och han brukar som bekant gå ut (för) hårt.

Du har rätt, Svärds starka kort är inte hans syreupptagningsförmåga (även om det säkert inte är nåt fel på den). Han är mest seg och uthållig (och tjurig?). Jag vet att han missade sub 1:50 tidigare och tror väl han kan göra runt 1:47 - 1:50. Inte snabbare än så. Ska bli intressant att se om han smäller mig på fingrarna.

Kenyanerna väljer jag helt enkelt att inte spekulera i. De är ofta i en egen klass trots att de tillhör division G hemma i Kenya. Men jag har på tok för dålig koll på de startande för att göra en kvalificerad gissning. I terräng (och landsväg) kommer Utriainen gå som ett spjut och med största sannolikhet distansera Jokinen ordentligt. Annat hade det varit om Räsenen kommit till start. Han har plusstatistik på Utriainen på sistone. Frågan är egentligen hur han hade hanterat den långa kuperade distansen?

Konkurrensen bland damerna är det lite si så där med. Damernas primära tävling är ju den över 10 km. Ulrikas debut blir dock kul. Vi får se hur hon omsätter 3000m-hinder till 30 km terräng. Kan Musse kan väl Ulrika? Så visst, Kalla kommer säkert ta hem det men jag tror inte tiden blir i närheten av så bra som många tror att hon skulle prestera. Eller vad säger du? Vågar du dig på en gissning om vad hon går in på?

Alf sa...

FYI så sysslar jag inte med fikaraster när jag tränar. Brukar undvika att äta överhuvudtaget faktiskt. Non-stop från första tramptaget till det sista. Tröttheten blir då mer ädel efteråt, hehe.

Lille-Lasse såg iaf fokuserad ut när han "lassade" in en bosöbuffe i afton. 1.41-form. Tycker mig ändå att Woldu har blivit aningens vassare på dispositionen av ett lopp. Kommer han i mål är det <1.45 iaf.

Är inte så säker på att Kalla tar hem det. Hon ligger ju i grundträning för skidsäsongen och kom just hem från ett träningsläger. Inte överdrivet toppad med andra ord, men kan iofs slå ur underläge. Hennes centrala kapacitet är ju übergrym, men hennes kroppskonstitution är nog inte optimal för löpning i 30km. Vädret har ju dessutom vänt. Tippar en tid på 2:03.45 för Kalla.