2010-10-12

Hänt i helgen

Helgen bjöd som bekant på en hel del intressanta löphändelser såväl i Sverige som utomlands. Här på hemmaplan var det Hässelbyloppet som gick av stapeln. I Sjökans frånvaro (åtta segrar på lika många starter!) så var det ordentligt favoritskap på Musse som infriade dessa och krönte sin seger med ett nytt banrekord. Musse fick dock oväntat hårt motstånd av en 23-årig eritreansk löpare vid namn Haben idris Mohamed som Musse passerade under loppets sista tredjedel. För min klubbs räkning så visade återigen Brandon Bartholomew att han är i en strålande höstform då han sprang in som fjärde man på finfina 30:47.

Under söndagen var det även dags för Chicago marathon som i år stoltserade med ett oerhört gott startfält - fem man med personbästa på 2:05 vilket är anmärkningsvärt då endast 21 löpare i historien gjort maran under 2:06. En annan anmärkningsvärd detalj var att alla fem topplöare är väldigt unga, inte äldre än 23 år och dessutom gjort sina bästa tider i år (förutom Wanjiro som gjorde det 2009).

Loppet kom till slut att bli en fantastisk kamp mellan den regerande OS-mästaren Samuel Wanjiro och bronsmedaljören från samma lopp, Tsegaye Kebede. Med en rad ryck försökte Kebede grilla och skaka av sig Wanjiro som vid ett flerta gånger såg ut att släppa men på ett imponerande sätt kom tillbaka och tätade. På de allra sista hundra meterna la dock Wanjiro in en oerhörd spurt och lämnade Kebdede hängandes långt efter sig. Wanjiro visade återigen att han kanske är världens just nu bäste marathonlöpare, åtminstone i värmelopp. Sammy fick dock ordentlig lön för mödan då han seger resulterade i 75000 dollar och dessutom ytterligare en nätt prischeck på en halv miljon dollar (!) i och med att han tog hem Marathon Majors Race Series för i år.

För er som vill se den rafflande avslutningen av loppet så föreslår jag att ni kikar närmare på den här länken och/eller läser lite mer om loppet på följande länkar:
- LetsRun.com
- friidrott.se

Inga kommentarer: