2010-11-04

VAB

Morgonen inleddes med att sonen klev upp askgrå i ansiktet och deklarerade att han hade ont i magen. Den lille karln utstrålade sjukdom så det var bara att möblera om i schemat och försöka jobba hemifrån. Innan dess så hann jag dock spöka ut Venla i någon form av kostym innan jag pep iväg och lämnade henne på dagis och deras Halloween-maskerad.

Fördelen med att barnen börjar växa upp är att de blir lite mer självständiga och kan hålla sig sysselsätta på egen hand. Så medan jag har spenderat dagen framför datorn och försökt jobba på distans så har grabben suttit bredvid så gott han orkat och målat och ritat. Mycket angenämt. Både att kunna få lite arbete gjort och att ha Elias bredvid mig.

I träningskalendern står det idag återhämtning och rehab. Detta innebär att jag ställer in löpningen och sätter mig och distansar på trainern innan passet avslutas med en ordentlig omgång med de uppsnäppade rehabövningarna. Jag tycker kroppen fortsätter suga upp den successivt ökande dosen löpning och även att intervallerna känns bättre och bättre. De olika komponenterna flyt, teknik och styrka faller så sakteliga på plats och snart kan man nog växla upp en till nivå och börja försöka skruva upp intensitet och längd.

Frågan är dock hur jag ska ställa mig till den årliga säsongsvilan som jag normalt tar vid den här tidpunkten på året? Jag har ju visserligen tränat fler träningstimmar än jag gjorde i fjol även om det sedan skadan blivit få löptimmar. Hur som helst så kommer jag nog trots allt ta en liten paus mest för att ladda batterierna och kropp inför kommande säsong. Men på grund av den klena mängden löpning så väljer jag nog att korta av vilan en aning.

4 kommentarer:

Sofia sa...

Jag hade också tänkt hoppa över vintervilan men insåg till slut att jag behövde den mentalt mer än fysiskt...

Skönt att du verkar kunna springa igen utan bakslag.

Patrik Engström sa...

Sofia:

Jo det är viktigt att inse att man såväl fysiskt som mentalt behöver koppla bort skalle och kropp från den dagliga träningen. Läste precis lite om Bernard Lagat som påbörjat sin träning nu efter fem veckors totalvila. Det kallar jag säsongsvila. Han måste rimligtvis vara oerhört lättränad men har detta som argument att han hållit sig så pass skadefri och kunnat utöva löpning även trots att han börjar bli lite till åren.

Njut av vilan!

swyzak sa...

Fem veckor???!?!? Det är fan vad jag kallar säsongsvila, det är ju som att stämpla ut och gå på semester... Som du säger, han måste vara lätt-tränad som få, på fem veckor tappar man rimligen en del och kanske even lägger på sig en del.

Patrik Engström sa...

Swyzak:

Jo han är säkert så pass rutinerad att han är lätt att få igång. Men en som enligt ryktena är ännu värre är en viss Herr Bekele som verkar ta minst två månader total-off. Minns tex när han var minst sagt lite ringrostig i upptakten av säsongen 2009. Men efter några hårfina vinster i galor så kom han tok-tränad till VM och gjorde rent hus utan problem.