2011-01-19

5x2km @3:14/12/10/08/06, PJ: 2' @4:15, 2x1km @3:04, SP: 30''

Igår testade jag att köra lite intervaller för första gången sedan förra onsdagen som bekant gick fullkomligt åt skogen och jag blev helt tillintetgjord av mitt löpband under Coachens aviserade alpintervaller.

Jag har visserligen fortsatt att pressa en hel del mängd men inte kört några snabba saker vilket gjorde att jag hoppades att kroppen var lite mer återhämtad trots att sömnen fortfarande är en bristvara i tillvaron. Lille Alvar är självfallet en snäll liten gosse men då han efter två eller tre timmar under natten blir akut hungrig och låter hela meddela hela världen om det så dras man med lite önskan om längre sammanhängande sömntimmar.

Nåväl, Coachens skiss löd igår 6x2km @3:14/12/10/08/06/04, PJ: 2' @4:15 och var egentligen ett uppsnäppat pass från det som jag genomförde för drygt en vecka sedan ( läs mer om det här). Längre intervaller (2000m istället för 1500m) och aningen högre fart mot slutet samt kortare vila.

Påbörjade passet med en rask uppvärmning enligt 30 minuter i ökande fart från 4:30 ner till 3:25. Sedan körde jag 6 stycken 30'' tempostegringar @3:10 innan det var dags att ta itu med intervallerna. De tre första genomfördes utan några som helst problem och även fjärde kunde löpas kontrollerat. Under femte däremot blev det påtagligt att jag saknar lite av den snabbhet som är nödvändig för att springa avslappnat i farter ner mot 3:05. Jag är egentligen mer uthållighetspreppad nu än snabb. Följaktligen fick jag slita på rätt bra under den femte intervallen och insåg att det inte skulle gå att avsluta den sjätte i 3:04. Jag valde då att dela upp den avslutande intervallen i två tusingar i samma fart och ge mig själ en styggt kort ståvila (30'') mellan dessa. Receptet fungerade bra och jag lyckades rå dessa i hamn. Även om passet inte blev exakt så som Coachen aviserat så var det ändå ett steg i rätt riktning. Jag måste lyssna på kroppen och är jag inte så återhämtad som jag önskar så går det inte att maxa in intervallerna som man normalt skulle kunna. Mycket svårt att fatta dessa beslut mitt under intervallpasset då reptilhjärnan är i full kontroll men igår lyckades jag dock tämja den.

Allt som allt in på 26 km och en rejäl genomkörare för kropp och själ.