2011-01-13

Tilltufsad

Igår var det dags för ett nytt alpintervallpass på bandet modell stygg. Coachen hade skruvat upp i stort sett alla parametrar ett snäpp: längre/fler intervaller, hårdare tempo och tuffare pausjogg.

Under dagen på jobbet hade jag en lite obehaglig känsla i baklåret. Kändes som om jag åkt på en lättare sträckning där. Mycket förvirrande då jag inte känt något alls under distanspassen. Men kanske var det så att jag sträckt till låret under min halk-cykling till jobbet på morgonen?

Velade och tvekade ett tag men beslutade sedan att genomföra passets ganska raska uppvärmning innan jag kastade in handduken. Om känslan var ok efter den så skulle jag testa intervallerna. Uppvärmningen var skissad till 30' @4:30->3:30 där de sista 5 minuterna ökades på till +2.5 i lutning. Låret kändes hyfsat ok under denna uppvärmning så jag beslutade mig för att försöka genomföra passet. Skissen var 3x(2km @3:20 +3, 1km @3:05 +1, 1km @3:30 +4), PJ: 3' @4:00 +2. Rullade igång passet och hade hyfsad kontroll på ansträngningen under de två första kilometerna i 3:20 +3. Men då jag sedan varvade upp bandet under den tredje kilometern till 3:05 +1 så blev jag riktigt avig och kantig i löpningen. Mycket svårt att gå från lägre tempo och hög lutning till markant snabbare tempo med normal lutning. Under intervallens sista kilometer (3:30 +4) kändes det lite bättre men jag märkte att jag fick bränna klart mer energi än jag räknat med.

Pausjoggen resulterade inte i nämnvärd återhämtning och jag kände redan här att andra serien inte skulle gå att genomföra enligt plan. Körde de två första kilometerna i följd innan jag tog 30'' mellan de två följande kilometerna. Mycket sliten och trött och pulsen maxade in på bara tre slag under min personliga toppnotering.

Passet indikerade att sömnbristen gjort rätt stora avtryck för återhämtningen. Detta är första veckan jag är tillbaka på jobbet. Kombinationen av detta och inte mer än fyra-fem timmars sömn per natt sätter djupa spår vilket framför allt blir påtagligt under de pass med hög ansträngning. Normalt sett brukar jag klara mig ganska bra med klent med sömn men när sömnen blir upphackad och aldrig sammanhängande längre än två till tre timmar per natt så blir det tufft. Coachen aviserade kvalitetsfritt löpande om låret håller veckan ut. Vi får se om jag klarar av att uppfylla hans önskan. Har jag vält skissat upp en plan så avskyr jag att införa förändringar.

2 kommentarer:

swyzak sa...

Gör nu inget dumt och jag anar att repliken från coachen om du skulle trotsa order skulle bli rätt swift! Och tusingarna skulle vara ännu längre bort... eller?

Patrik Engström sa...

Swyzak:

Du har rätt! Jag har beslutat att ta det lite piano med kvaliteten resten av veckan men ligga kvar på gott med mängd och sedan köra ett bra långpass på söndag istället. Ska försöka vila ut lite under helgen och få lite styrsel kommande vecka.