2011-02-21

Helgrapport

En lugn helg är till ända. Inga direkta utsvävningar med familjen utan vi såg till att avverka de rutinmässiga sakerna. Alltså matshopping under lördagen följt av simskola under söndagen. Däremellan hann barnen även hälsa på hemma hos farmor och farfar samt att Elias även klämde in ett kalasbesök. Dessutom fick vi besök från Finlandslandet då moster Saara kom på besök. Det var alltså familjeaktiviteterna för helgen. Varken mer eller mindre. Tiden har en tendens att bara rusa iväg ändå så trots inte alltför späckat program så försvann helgen i ett nafs.

För min egen del tog jag ett lättare distanspass under lördag. Sedan laddade jag batterierna till söndagens aviserade långpass modell lite längre. Coachen hade kommenderat upp 150 minuters löpning. Jag var i desperat behov av sällskap men både Herr Larm och Konstapel Olsson hade andra planer varvid jag fick genomföra passet solo. Tidigare skulle detta inneburit en lång mental kamp för mig då jag haft svårt att inte drabbas av tristess under dessa längre pass. Men inte längre. Efter ett digert antal veckor med långpass varje helg så är detta inget som skapar någon press eller stress längre. Således stack jag ut tillsammans med Äppelpodden och en talbok (Den döende detektiven) och satte benen i rullning. Vintervädret var strålande vackert men även isande kallt. Hur som helst så tog jag mig runt Edsviken med en extra sväng runt Sollentuna centrum och Helenelund innan jag kom tillbaka till hemmet och avslutade med 30 minuter på bandet. Totalt 2.5 timme och det gick lekande lätt hela vägen. Ingen mental svacka och kroppen var pigg och kry precis under hela passet. Jag känner mig både psykiskt och fysiskt gott förberedd. Känns lite som om jag skulle kunna snyta ur mig en mara på en hyfsat skaplig tid utan direkt förberedelse. En ganska angenäm känsla. Totalt sett skrapade jag ihop drygt 14 mil under veckan inkluderat två intervallpass, ett långpass och ett rejält kettlebellpass.

2 kommentarer:

Tomas sa...

Trevligt att du springer långpass vid Edsviken. Det gör jag allt som oftast också :) Antar att du bor här i krokarna. Själv bor jag i Kvarnskogen. Lite kul att kolla med en elitlöpare som du om du testat långpass på löpband någon gång. Jag sprang 30 km på löpband i lördags.. det var en verkligen en mental kamp mot tristessen :)

mvh
Tomas

Patrik Engström sa...

Tomas:

Det är verkligen fint runt Edsviken och Brunnsviken så där har det blivit åtskilliga pass som du säkerligen förstår. :)

Jag är bosatt i Silverdal och har således nära till båda dessa löprundor.

Angående långpass på löpband så är det nåt jag provat på nån gång men försöker att undvika. Jag läst om ditt monsterpass och är mycket impad. Mest av din mentala förmåga att fokusera. Jag springer dock ofta band under vintern dels för att kunna hålla koll på barnen och dels för att springa kvalité utan skaderisk. Så ganska ofta händer det att intervallpassen på band summeras upp till runt 30 km men de upplevs sällan så mentalt tunga som att rulla 30 km distans på bandet. Tricket då jag springer band är att variera fart och lutning och se till att avverka lite intervaller. Då blir passet mycket lättare.

Men den mentala biten man över upp på att springa band har man säkert lite fördel av då det väl kommer till marathon. Här handlar det ofta om att länge borra på och inte känna efter så mycket. Marathon är även en koncentrationssport. Den som håller fokus och skärpa kommer med största sannolikhet att hantera de mentala svackor man får under loppet på ett bra sätt.