2011-03-24

Dags för comeback

Enda bildbeviset från fjolårets lopp i Treviso - 2:23.37.

Som jag hintat om i lite tidigare posts så vankas det tävlingscomeback i helgen. Sedan jag i slutet av oktober kunde börja växla upp löpningen igen sedan skadan i bukmuskulaturen så har hela tiden ambitionen varit att komma tillbaka till gammal god form och sedan köra en halvmara ute i Europa lagom till våren.

Sagt och gjort. Träningen har flutit på nästan oförskämt bra sedan jag blev hel. Jag har varit helt förskonad från skador och dessutom klarat mig från sjukdom vilket gjort att jag i lugn (?) och ro kunnat fokusera på träningen. Sedan årsskiftet har jag snittat drygt 14 mil i veckan och toppat in några veckor på 17 och 20 mil. Lite förvånande har kroppen sugit upp denna träning och inte grinat allt för mycket. Som ni alla vet är nästan den viktigaste komponenten för att bedriva god träning att man får kontinuitet och det har jag verkligen haft. Om jag hade vetat att återkomsten till löpningen och de testresultat jag presterat på intervallerna skulle gått så pass bra så hade jag nog skissat på en mara istället för en halvmara. Men nu blir det som sagt halva den anrika distansen och platsen för detta blir samma ställe som i fjol, det vill säga Treviso, Italien. Allt för att ha lite krut kvar i bagaget till kommande Terräng-SM och framför allt Stockholm marathon som är ett av årets stora mål.

Men självklart måste man även rannsaka sig själv och fundera på vad i träningen inte gått helt enligt plan och vad det kan få för påverkan under tävlingen. De pass som jag haft problem med har varit alpintervallerna på löpbandet. Ofta ganska långa sega intervaller i hyfsad fart men med stygg lutning. Här har jag under två eller tre tillfällen fått punktering och helt enkelt tvingats skära ner på intervallernas längd. En annan faktor att beakta är att jag säkerligen är mycket tävlingsringrostig. Senaste tävlingen jag sprang var Tolvanloppet i maj förra året (och då sprang jag dessutom vilse). Visst har det funnits lokala tävlingar här på hemma plan att ställa upp i men eftersom vintern inte riktigt har velat släppa greppet så har jag inte vågat riskera att halka runt på taskigt underlag och skada mig igen.

Dessutom har jag egentligen bara genomfört ett enda intervallpass utomhus på asfalt. Alltså finns det en risk för att man stumnar till lite i låren för att man tar slut muskulärt men det ser jag inte som ett orosmoment då jag matat majoriteten av distanspassen på asfalt och därmed härdat benen. Hade jag sprungit den fulla distansen så hade det nog varit lite mer alarmerande. Fast åt andra sidan var situationen den samma i fjol då jag sprang maran och där höll låren hela vägen trots att jag bara matat dem med mjuka löpbandsintervaller.

Avslutningsvis så har vi även vädrets makt. Är det regn, rusk och blåst på tävlingsdagen så kommer det naturligtvis påverka prestationen. Men det är ingenting man som löpare kan göra något åt utan bara att försöka göra det bästa av situationen.

Nåväl, nog med ursäkter och fokus på den kommande tävlingen och dess möjligheter. Jag och Coach Lamas åker ner till Treviso på lördag och ska enligt uppgift bli snällt upplockade av arrangören som ska ta oss till nummerlappsutdelningen och sedan vidare till hotellet. Ännu har inte nervositeten slagit till men jag är övertygad om att jag kommer vara ganska stirrig på lördag och i ännu sämre skick strax innan start. Tiden kort innan tävlingsstart är jobbig tycker jag. Desto skönare blir det då man väl får sticka iväg till startskottet och göra det som man tränat på så länge och målmedvetet.

9 kommentarer:

Per sa...

Det där dunkar du hem snabbare än du anar.

Patrik Engström sa...

Per:

Tack för pepp. Är jag bara frisk på söndag (det är förkylt på hemmaplan) så är chanserna goda för pers.

swyzak sa...

Forza Patrik...

Anonym sa...

Härligt med pers! Ska bli kul att läsa hur du upplevde loppet.
//Danne

Patrik Engström sa...

Anonym:
Tack för gratulationen! Jag ska försöka kratta ner lite tankar om loppet under dagen.

Magnus sa...

PB uppdaterat men ingen racereport ???. Här går man in och kollar flera gånger per dag... :-P

Patrik Engström sa...

Magnus:

Luuuugn! Försöker få upp huvudet ovanför vattenytan. Mycket att stå i dels på hemmaplan och dels på jobbet när man varit permitterad till Pastalandet under helgen. Rejsrapporten kommer under dagen alternativt på kvällen. Håll ut! :)

Patrik Engström sa...

Magnus:

Luuuugn! Försöker få upp huvudet ovanför vattenytan. Mycket att stå i dels på hemmaplan och dels på jobbet när man varit permitterad till Pastalandet under helgen. Rejsrapporten kommer under dagen alternativt på kvällen. Håll ut! :)

Patrik Engström sa...
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.