2011-03-01

Intervaller vecka 8

Dags för avrapportering i närmare detalj från förra veckans genomförda intervaller.

Först ut var det ett styggt pass under onsdagen på bandet som inleddes med att värma upp över lite drygt en halvtimme med stegrande fart från 4:30 ner till 3:30. Jag kände redan här att benen var i praktslag och jag behövde således inte bränna någon som helst energi på den inledande delen av passet. Efter det övergick passet i ett antal stegringar ner till 3:05 innan själva intervalldelen påbörjades. Dessa bestod av tre serier med fem stycken tusingar. Fart och lutning skulle varieras under dessa enligt: 3:12 +3, 3:10 +2.5, 3:08 +2, 3:06 +1.5, 3:04 +1. Pausjoggen mellan tusingarna (och serierna) var satt till 90'' @4:15. Som jag redan skrivit så hade jag en sådan där dag då allt klaffade. Jag bokstavligen lekte mig igenom serie efter serie och det kändes lite som om man var hög på epo. Det är inte många gånger per år som allt klaffar på det här sättet, har man riktigt flyt får man en sådan här fullträff på en tävling och då brukar det gå undan. De tusingar som var jobbigast var de som genomfördes i lite lägre fart men med hög lutning. På flacken med högre fart bara flöt jag med. Räknar man om tusingarna utan lutning så landade snittet för dessa 15 stycken på strax under 3:04 vilket jag var mycket nöjd med. Mest anmärkningsvärt var att jag avslutade med 3:04 +1 då trippmätaren rullat upp till 29 km. Ett bra betyg att jag klarade av dessa farter trots tre mil med hög fart i benen.

Veckans andra pass genomfördes på lördag tillsammans med Swyzak vid Huvudstabacken. Coachens skiss var dikterad till 5x400m, 4x300m och 3x200m. Egentligen är jag inte så förtjust i att springa backar. Missförstå mig inte. Jag trivs och brukar oftast gynnas av banprofiler med många höjdmeter men jag tycker att själva träningsformen med att springa backar är överskattad. Mest kanske jag reagerar på att det är väldigt långt i från en liknande tävlingssituation. Att maxa allt vad man orkar upp för en ordentlig backe och sedan såsjogga ner påminner inte om hur man bestiger backar under tävling. Dessutom är det väldigt få backar under tävling som är så branta. Mig veterligen är det vara två stycken: Sofia kyrkbacke på Midnattsloppet och Abborrbacken på Liiiiidingö. Jag föredrar istället att träna långa strama backintervaller med mindre lutning på band eller intervaller i kuperad terräng där det är mer böljande och träningen således tenderar till att bli mer tävlingslik. Dessutom får man jobba med tekniken att ta med sig fart in i backen och sedan öva på att springa tekniskt korrekt och avslappnat utför (vilket är något jag borde bli mycket bättre på). Visst finns det säkert en rad andra orsaker till varför det är nyttigt att springa backe. Det kan säkert vara bra att stärka upp vissa muskelpartier och så vidare men hur jag än vrider och vänder på det så tycker jag att träningsformen känns krystad och onaturlig samt att det finns bättre sätt att öva upp förmågan att tugga höjdmeter. Nåväl, slut grinat om backträningens vara eller icke vara. Jag och Swyzak höll god min och pressade på riktigt bra upp (och ner) för backen. Enda smolket i bägaren var väl att underlaget inte var förstklassigt och det minst sagt är lite frustrerande att sprätta omkring i modden.

10 kommentarer:

Lofas sa...

Vänta bara till TSM i vår så får du en till backe att lägga till där (eller rättare sagt 6st på tolvan). :-)

Patrik Engström sa...

Henrik:

Jo jag vet att det är en stygg backe där. Och den kommer bli härlig att forcera på femte och sjätte varvet när man sprintar förbi de löpare som planenligt öppnat för hårt! :)

Anonym sa...

Grymt intervallpass på bandet! Jag är imponerad.

/Steff

Patrik Engström sa...

Steff:

Tack för pepp!

raybanoutlet001 sa...

nike blazer pas cher
rolex replica watches
adidas nmd
nike huarache
louis vuitton sacs
michael kors handbags
nike tn pas cher
michael kors uk
michael kors handbags
pandora charms

Unknown sa...

yeezy boost
lebron 14
adidas tubular shadow
chrome hearts online
air max 2016
kyrie 3
kobe 11
michael kors
roshe shoes
af1

Unknown sa...

20170605 leilei3915
oakley sunglasses
michael kors outlet
christian louboutin outlet
nike outlet store
fred perry outlet
longchamp handbags
polo outlet
cheap nba jersey
ralph lauren pas cher

1111141414 sa...

air jordan
adidas nmd
http://www.nikedunks.us.org
chrome hearts online
michael kors factory outlet
nike air max
adidas tubular
led shoes
longchamp le pliage
cheap jordans

Unknown sa...

kobe basketball shoes
true religion jeans
nike dunks shoes
michael kors factory outlet
kobe 9
nike air max
michael kors uk
adidas ultra boost
burberry scarf
michael kors outlet online

Unknown sa...

christian louboutin shoes
jordan shoes
reebok shoes
bears jerseys
nike outlet
nike outlet
michael kors bags
michael kors uk
ray ban sunglasses
ugg boots