2011-04-06

Ny fjällresa

Det vankas ny bjudresa till fjällen med jobbkollegorna och allas respektive. Imorgon strax efter lunch rullar bussen från Kista mot slutdestinationen Åre. Bortsett från den lite halvkämpiga bussresan tur och retur så hoppas jag på fint väder och ytterligare möjligheter att lära Elias och Venla att åka skidor. Lille Alvar får än så länge studera fjällmiljön från barnvagnen men hans tid kommer så småningom.

För min egen del så innebär dessa fjällresor strul med träningsrutinerna. Dessa rutiner som för mig är helt nödvändiga för att få tillvaron med familj, jobb och träning att gå ihop. Med tanke på att det kommer bli väldigt svårt att komma loss för löpning mellan torsdag och söndag så har jag försökt springa in lite extra kilometer under veckans inledande dagar. I måndags körde jag dubbla distanspass och igår körde jag veckans första snabbdistanspass. Idag tvingas jag mer eller mindre till att försöka klämma in ett långpass om det ska hinnas med. Inte varje vecka man bränner av ett långpass på en onsdag. Dessa brukar ju uteslutande avverkas under helgerna.

Med hänsyn till fjällresan kommer jag inte heller att ställa upp på Terräng-DM under helgen som i år går av stapeln i Ursvik vilket är lite av min hemmaplan. I Ursvikbackarna har jag under många år finslipat formen inför antingen TSM/TDM eller Lidingöloppet. Jag kan varje höjdmeter där utan och innan och det svider till lite i själen då jag konstaterar att jag inte kan ställa upp i helgens tävling. Men det är inget att deppa ihop för då det veckan efteråt stundar Terräng-SM vilket är ett lopp jag inte kommer att missa. Lite nytt för i år är att jag inte gör några större avvikelser i träningsupplägget inför detta mästerskap. Allt fokus är satt till Stockholm marathon och för att vara konkurrenskraftig där så kommer jag prioritera mängd och kvalitetspass så det matchar marathonsträckan. Jag kommer alltså inte lätta allt för mycket på träningen eller specialanpassa några hårda terrängintervaller i samma utsträckning som jag tidigare år gjort.

6 kommentarer:

Janne W sa...

Först och främst, vad kul att din skada verkar ha gett med sig och grattis till "perset" på halvmaran! Själv hade jag ju liknande bekymmer som dina och vilade helt från löpning under knappt tre månader under hösten. Är inte helt bra, men har ändå tränat på ganska bra de senaste två månaderna. Började faktiskt köra igång med löpningen ungefär samtidigt som dig (slutet av oktober) och din blogg fungerade då som en bra inspirationskälla! Min löpmängd avviker dock en aning från din. :)

Tänkte springa Terräng-DM i Ursvik som uppladdning inför Terräng-SM. Synd att inte du är på plats då.

Anonym sa...

Men om du inte är med så öppnar sig en pallplats...mr 25.45..

Patrik Engström sa...

Janne W:

Tack för gratulationerna och skönt att du verkar ha skakat av dig skadan och nu är tillbaka i gammalt gott slag. Hur tyckte du loppet i Ursviksterrängen var? Kör du 4 och/eller 12 km nästa vecka?

Patrik Engström sa...

Anonym:

Jag saknade ditt namn i resultatlistan...

Janne W sa...

Banan i Ursvik var riktigt trevlig, måste jag säga. Det var dock ganska "knixig", vilket gjorde att det var svårt att få någon riktig löprytm, i alla fall för min del. Jag saknar lite flås för tillfället och därför tror jag banan i Uppsala kommer att passa mig bättre än den i Ursvik. I Uppsala kommer jag nog kunna utnyttja lite mer av min snabbhet till att återhämta mig, eftersom det verkar finnas fler och längre lättlöpta partier. Är anmäld på både korta och långa banan, men i dagsläget lutar det åt att jag bara kör korta. Fick lite småkänningar i bäckenet efter gårdagens race och dessutom är jag högst osäker på om jag orkar runt den långa banan... :)

Vi ses i Uppsala nästa helg!

Patrik Engström sa...

Janne W:
Jo, precis som du skriver så är banan i Ursvik ganska knixig och tekniskt krävande. Det är mycket upp och ner hela tiden samt en del skarpa svängar. Och då var det ändå så att man hade skurit bort den värsta avslutande delen på 2.5km-varvet (som ni delvis sprang DM-banan på). Jag brukar preppa med ex 5x2.5km inför TSM och Lidingöloppet där. Garanterat en ordentlig genomkörare och man får bekänna färg.

Jag hoppas verkligen att du håller koll på skadan i bäckenet nu och inte förvärrar den. Terränglöpning belastar ju dessa partier mer än tex slätlöpning på asfalt eller bana.

Jag kommer bara köra 12an men hoppas självfallet att vi ses i Uppsala.

Tag hand om dig!