2011-05-18

80' @3:16-3:26

Den maraspecifika perioden är i full gång och pågår till början av nästa vecka. Fram tills dess handlar det om att pressa en hel del kilometer i tilltänkt marafart och sedan inte jaga för mycket junkmiles mellan dessa pass. Allt för att trimma in och kalibrera kroppen inför den stundande maran.

Egentligen är det lite märkligt med att köra pass i marafart. Ofta kan det under träning upplevas som ganska påfrestande och tufft mentalt men när det sedan är tävlingsdags så kan farten helt plötsligt (åtminstone första hälften av loppet) upplevas som rätt behaglig.

Hur som helst så var det ett ganska tufft pass som Coachen igår aviserade. Lite extra pirr i magen för hur jag skulle hantera passet med tanke på att jag gått skadad och tappat två veckors förberedande träning. Jag behövde således ett gott utfall under passet inte bara fysiskt utan även psykiskt. Att stå på startlinjen med gott självförtroende är minst lika viktigt som att logga in tillräckligt med mil i träningsdagboken.

Passet bestod av 15 minuters uppvärmning och sedan 80 minuter med lite insprängda fartvariationer enligt 4 minuter i 3:26-fart följt av 6 minuter i 3:20-fart och så vidare. På lite mer kompakt löpnotation kan detta uttryckas enligt: 8x(4'/6') @3:26/3:20. Skallen var riktigt taggad och jag hade inga problem att hålla koncentrationen under passet. Benen visade också upp sig från sin goda sida och rullade på riktigt bra. Jag höll snittfarten på de lugnare partierna (3:26) men landade de snabba under den planerade farten och höll där 3:16-3:18 vilket kändes riktigt bra. Mot slutet av passet mörkande himlen ordentligt och det började ösregna vilket egentligen inte störde mig. Men kort därefter kom det ett ruskigt hagelskyfall som faktiskt gjorde ont på mig då jag sprang. Genom åren har jag sprungit under många konstiga yttre förhållanden. Men gårdagen hagelskur tillsammans med tyfon-löpningen i Kyoto under min Japan-vistelse tar nog priset.

Fem minuters nerjogg avslutade passet som landade in på ganska exakt 29 km på 1:41. Riktigt bra känsla under passet och en väldigt viktig avstämning för det mentala självförtroendet som fått sig en lite stressad törn på grund av den tidigare vadskadan.

Inga kommentarer: