2011-05-04

Astronomi

Förtydligande: Joden = Jorden, Svärja = Sverige.

För några dagar sedan strax innan läggdags tittade jag och Elias på månen utanför fönstret. Elias ställde då helt plötsligt frågan om jag visste hur det kom sig att månen lyser så klart på himlen då det är natt?

Patriks hjärna krisar. En snabb inre monolog med mig själv: Månen är den död himlakropp. Den är inte heller någon stjärna så den kan inte lysa av sig själv. Ungefär här blev jag avbruten av Elias. Han visste minsann exakt hur det förhåller sig och deklarerade direkt på stående fot att månen då den går upp på kvällen lyses upp av solen som är på väg ner. Pappa Patrik helt paff. Vad är det frågan om? Ska man bli ägd i astronomi av sin sjuårige son? Först memory och sedan det här. Snart är väl grabben och flåsar mig i nacken på intervallerna också. Inget ska man få ha ifred.

Elias måste ha sett hur förvånad jag såg ut. Så för säkerhetsskull skissade han upp följande teckning så att även jag skulle begripa hur det går till. Om det är så här redan nu, hur ska det då bli när grabben till hösten börjar i skolan?