2011-05-25

En titt på de svenska favoriterna

Så här några dagar innan dagen-D så kanske det kan vara på sin plats att kika lite närmare på de svenska favoriterna i Stockholm marathon.

Först ut, med viss tvekan är nog Adil Bouafif. Han är regerande svensk mästare men har inte det bästa personbästat av de tävlande. Adil var dock helt överlägsen under årets Terräng-SM där han tog hem dubbeln även om årets startfält kanske saknade några av de absoluta toppnamnen på grund av skador och avslutade karriärer. Adil har aviserat att han sneglar mot VM-kvaltiden (2:14) och tror att en tid ner mot 2:15 kommer räcka för att bli uttagen. Det ryktas även om en plan att öppna på 1:07. Min magkänsla är att Adil är god för en tid under 2:20 men att det inte är aktuellt att dunka in 2:15 på Stockholm.

Jämn med Adil bör Lasse Johansson vara. Lasse har det klart bästa personbästat bland svenskarna och var Sverigeetta i fjol på distansen. Lasse har dock aldrig riktigt fått till det i Stockholm vilket kanske till viss del kan förklaras av att han inte är någon värmelöpare och de år han ställt upp så har loppen präglats av just hetta. Jag undrar om inte Lasse kommer välja en lite mer kontrollerad öppning och sedan eventuellt plocka Adil mot slutet.

Erik Petersson blev vald till förra årets långlöpare mycket tack vare hans stabila insats på EM-maran. Men i år har det däremot varit knäpptyst från honom. Han har legat på läger tillsammans med Musse och pressat hårda intervaller men i några resultatlistor har jag inte sett honom. Att gå in och maxprestera direkt utan tävlingsförberedelser kan vara svårt. Erik börjar dock få lite mer rutin på marathondistansen och bör klara av detta. Med viss tvekan håller jag honom som bronsmedaljör.

Bakom dessa tre herrar kommer två andra intressanta namn. Den ene av dessa är Daniel Woldu. Eritreanen som i våras gjorde 2:19.41 i Barcelona (1:08.20 halvvägs). Ett riktigt fint resultat som innebar pers för honom med åtta sekunder. Daniel brukar dock ha en viss tendens att öppna lite för hårt och sedan plikta för detta mot slutet. Om bara Daniel kan spara lite på krutet till sista tredjedelen så kan han säkert vara med och slåss om medaljerna. En annan kille som bör ha chans på medalj är vårens komet David Nilsson som senast med sin andraplats på terräng-SM 12 km visade att han kan vara med och slåss längst fram bland svenskarna. David har lagt om träningen nu och satsar mot de längre distanserna. Många var vi nog som blev lite förvånade när han anmälde sig till Stockholm då han under hela våren dementerat detta och sagt att marathon var något han på sikt ville satsa på men inte direkt omgående. David är således debutant på sträckan och jag tror dessvärre att Stockholm inte är en optimal bana att debutera på. Lägger dock David upp en klok strategi kan det hålla men frågan är om inte traditionens makt kommer vara för stor här.

Ytterligare bakom dessa fem herrar återfinnes ytterligare några styggingar: Kristoffer Österlund, Rachid Benjira, Emil Lerdahl och Martin Kjell-Olsson. EM-löparen Österlund har flera SM-medaljer på distansen och ett prydligt pers på 2:20.06 från London marathon i fjol. Karln har även rutin så det räcker och är alltid att räkna med. Det som oroar lite är att jag bara har noterat ett resultat från hans del under våren så frågan är hur det är med formen? Rachid Benjira noterade ett fint resultat på 2:21.20 i fjol under Rotterdam-marathon men blev sedan skadad. Benjira visade dock god form på Terräng-SM och blir säkert att räkna med på lördag. En annan svensk som haft en uppåtstigande form är Emil Lerdahl. Han visade framfötterna i fjol med sina 2:24.53 på New York-marathon. I år har Lerdahl gjort 2:25.11 på Rom-marathon och hans form är riktigt god. Slutligen har vi Martin Kjell-Olsson som har ett pers på 2:21.45 från 2007. I fjol gjorde han i Frankfurt 2:24.43 och kommer säkert figurera i klungan bland de främsta svenskarna.

Häromdagen blev jag även intervjuad av fanboy-sajten Sport Vi Minns:
Intervjun »

3 kommentarer:

David R sa...

Haha. Kul att du presenteras som "Patrick Lamas" i början.

Patrik Engström sa...

David R:

Patrik Lamas syftar nog på att jag är adept till Lorenzo Lamas. Min tränare alltså.

Unknown sa...

www1027
christian louboutin outlet
ugg boots
pandora outlet
canada goose
ray ban sunglasses
valentino shoes
coach outlet online
dsquared2
canada goose outlet
off white clothing