2011-05-09

KHR 2011 - Knattelopp

Venla och Elias, två mycket glada löpare från Kungsholmens runts Knattelopp.

Ytterligare en helg är till ända och det har varit en busy sådan. Framför allt för barnens räkning.

Det började direkt med att jag jobbade som funktionär under lördagen på FK Studenternas löptävling Kungsholmen runt. Innan huvudloppen (10 km och halvmarathon) gick av stapeln så var det knattelopp för Elias och Venla. En kilometer skulle avverkas runt Rålis. Sommarvädret visade sig från sin bästa sida och barnen var pepp och laddade till tusen.

Efter en lugn öppning avancerade Elias i fältet.

Farfar fick äran att vakta lille Alvar i barnvagnen. jag själv instruerade Elias att försöka ta det lite lugnt i starten och sedan spara krafterna tills på slutet. Min egen erfarenhet av tidigare knattelopp är att barnen maxar allt vad de orkar inledningsvis och sedan är mäkta kokta resten av loppet. En kilometer är en ganska lång sträcka både för en sjuåring och fyraåring så det gäller att hushålla lite med krafterna.

Löptekniken är signerad...

Elias verkade faktiskt ha tagit till sig mina råd (!) och öppnade ganska lugnt och kontrollerat då han sladdade en bit ner i startfältet. Men allt eftersom han närmade sig mål så ökade han tempot och passerade löpare efter löpare. I mål hade han 4:58 vilket var en förbättring 1:16 sedan fjolåret! Placeringen blev 18 men då var alla löpare förutom en betydligt äldre än honom (de äldsta var födda 99) och han var bara knappa 50 sekunder från de som vann loppet. Målet står klart tills nästa år. Då blir det en attack mot låga fyra minuter.

Bra spurt på slutet gav tiden 4:58.

Venla sprang loppet och coachades enligt finsk sisu-modell av Mamma Marika. Det var max från början som gällde här. Sedan strax efter hälften gick det lite tyngre men då jag dök upp den sista tredjedelen och fotograferade henne och ropade ut några väl valda ord om den väntande glassen i mål så fick hon nya krafter och sprang in på fina 7:24, en förbättring med 4:05 sedan i fjol! På upploppet ropade Coachen ut Venlas namn i högtalarna och hon blev då så paff att hon tio meter innan mål stannade och började springa tillbaka mot mig. Hon trodde helt enkelt att det var jag som ropade på henne. Dessa tio sekunder bjussar vi på i år. Men till nästa lopp ska det nog förtydligas att man springer hela vägen in i mål oavsett vad karln högtalarna säger.

Venla kämpar på! En kilometer för en tjej som ännu inte fyllt fyra år är en stor utmaning.

Sällan har mitt hjärta slagit så stolt som det gjorde när jag såg barnen springa. Löpning ligger ju mig väldigt varmt om hjärtat och att se sina barn springa med leende på läpparna var fantastiskt. Ett minne för livet!

Venla gör ett litet lyckohopp precis innan målgång. Sluttiden blev 7:24!

Under söndag var det fortsatta aktiviteter främst för Elias. Under eftermiddagen var det dags för fotbollsträning och sedan raka spåret till tekniksimningen. Killen ligger verkligen i, det kan bli fason på honom!

Resultat

Elias gillar Kungsholmen Runt!

8 kommentarer:

Olov sa...

Inga dåliga sänkningar av PB de fick till. Dom springer nog snart ikapp dig =)
MVH Olov

Patrik Engström sa...

Olov:

Haha, nej tänk om man kunde sänka sina pb-noteringar på 1000m med 1:14 eller 4:05! :)

Lycka till på Stockholm, bra pass du kört nu på slutet!

Dunceor sa...

4:58 är riktigt bra på 1000m, gissar på att typ hälften av mitt jobb inte skulle klara det =)

Bra kämpat av dem!

Staffan sa...

Sann löparglädje!

Kommer det ett inlägg om 10km/halvmaran också? Bortsett från den fina vinnartiden på halvmaran tyckte jag det var väldigt tunnsått med elitlöpare i år både på halvmaran och milen? Och är det inte ett underbetyg att en "pensionär" kommer tvåa på milloppet?

Få kända Enhörna/Hässelby/Spårvägen-löpare t ex...

Patrik Engström sa...

Dunceor:
NU ska man inte stirra sig blind på tider när barnen är så små även om det är oerhört lätt hänt för oss som gillar att studera sekunder i resultatlistor. Det viktigaste var att barnen tyckte det var jäätekul att springa och redan nu tjatar om att få göra det igen.

För Elias räkning tror jag det finns lite mer att kapa. Jag bad honom medvetet att ta det lugnt inledningsvis då det fanns barn som var upp till fem år äldre på på startlinjen och alla (oavsett) ålder drar iväg snabbt i början. Skulle han springa med grabbar i sin egen ålder skulle man kunna coacha honom lite annorlunda.

Patrik Engström sa...

Staffan:

Jag vet inte om det finns så mycket att skriva om för de längre loppen. Jag var ju själv inte med och kan redogöra för hur händelseförloppen var. Men Habens vinnartid var riktigt bra. Han fick ju göra loppet helt på egen hand. I ett tajt rejs med löpare strax framför och bakom honom så kan han säkert pressa ner tiden ner mot låga 1:05.

Men KH uppvisar ungefär det som de flesta loppen i Sverige uppvisar. Ett stort uppsving hos motionärerna men eliten minskar i bredd och/eller lyser med sin frånvaro. I Stockholm-regionen verkar de flesta elitlöpare prioritera andra lopp. För KH räkning tror jag man kan försöka göra några insatser under kommande år och förska göra få hit löpare som tillsammans kan pressa varandra ner mot fina tider.

Dunceor sa...

Helt klart vettigt att det inte blir fokus på tider. Löpningen ska vara roligt för dem och de ska inte känna att de ska behöva prestera för sina föräldrar.

Själv så sprang jag en hel del i 10-12 års åldern då min pappa och farbror hade en satsning då. Jag hoppas dina barn också plockar upp löpningen då det helt klart är bra både för hälsan men även för hur man blir som person tror jag.

Patrik Engström sa...

Dunceor:

Jepp jag håller med dig. I lägre åldrar tror jag det viktigaste för barnen är att få prova på olika saker som de tycker är roliga. På så sätt får de motion naturligt. När de senare blir lite äldre kan de rikta in sig mot det de tycker är roligast.

För min egen del handlar det väldigt mycket om att visa för barnen att man kan träna en eller två ggr varje dag. Min förhoppning är att de inte ens ska reflektera så mycket över det utan se det som något naturligt. Lite som: Farsan tränade ju minst en gång om dagen så det är väl rimligt att jag också ska göra det.

Jag tror man påverkas och präglas väldigt mycket av sina föräldrar eller de man har i sin omedelbara närhet. Så har det åtminstone varit för mig. Och en del av mitt stora intresse för sport och motion kommer just från mina föräldrar.