2011-05-30

Stockholm Marathon 2011

Firma Larm och Engström med Vaittinen i släptåg på toppen av Västerbron under första varvet.
Foto: Thomas Windestam.


Årets kanske största och viktigaste mål är över och det är med både stolthet och lättnad jag kan konstatera att det gick riktigt bra. Drygt två veckor innan loppet så hade jag fortfarande problem med en bristning i min högra vad så det kändes verkligen som en andra chans då magnetröntgen var utan anmärkning och jag kunde konstatera att jag äntligen skulle få chansen att ställa mig på startlinjen till Stockholm Marathon.

Tävlingsdagen bjöd på en relativt löpvänlig temperatur, runt tolv tretton grader. Jag själv är lite kylslagen av mig och hade kanske föredragit någon enstaka plusgrad till men i det stora hela var det mulna vädret riktigt bra. Det som dock kom att störa en hel del under loppet var den bitvis svåra vinden som präglade vissa partier utmed banan.

Nåväl, starten gick och det var ett samlat fält som initialt lämnade Lidingövägen. Men sedan inträffade något som mest kan liknas vid kaos. Jag minns inte exakt vad som skedde men jag tror det var poliseskorten som fortsatte framåt i korsningen och tog den bortre avtagsvägen in till Valhallavägen och ledarbilen samt MC:n med 1:37-Bergman som tog av i den första. Detta fick till följd att några av ledarkenyanerna fortsatte framåt medan en stor del tog av till vänster direkt. Jag själv befann mig någonstans mitt i och här drabbades en stor del av löparna av panik. En del tvärnitade och vände tillbaka. Jag själv slutade liksom tänka och vek ner mig för den gruppsykos som inträffade. Oron för att bli diskad för fellöp redan efter 500m var för avskräckande varefter jag helt enkelt följde med en stor del av löparna och sedermera sprang mot löpriktningen tillbaka till den första avtagsvägen in på Valhallavägen. Här skänktes en del värdefulla sekunder bort och framför allt tappade jag direkt kontakten med den klunga jag tänkt springa tillsammans med. Lill-Lasse blåste om mig och rusade ikapp hans konkurrenter men det måste ha kostat en del krafter. Jag själv jobbade mig upp och passerade några klubblöpare som inte riktigt dragit samma nitlott som jag i starten och fick sedan tag på Herr Larm som skulle hjälpa till att agera draglok åt mig under delar av det första varvet. Klungan med Lerdahl, Kjell-Olsson, Österlund mfl försvann sakta framför mig. Det kändes inte aktuellt att bryta sig loss från min egen klunga och riskera att springa mig stum i den tuffa blåsten på Strandvägen eller Södermälarstrand.

Så efter denna märkliga start så bildade jag klunga tillsammans med Herr Larm, den legendariske Szalkai och några till. Larmen levererade och tog spets i blåsten. Jag själv följde tätt efter och försökte att inte bli allt för stressad av att klungan framför oss sakta men säkert ökade avståndet. Efter cirka 15 km då vi passerade Odenplan gick dansken Kenneth Preben Rasmussen upp och ville dra upp tempot en aning. Fram till dess hade min klunga sakta men säkert decimerats av löpare och här tvingades även Herr Larm släppa kontakten. Ut mot Fältöversten är det jag tillsammans med Rasmussen och finnen Marko Vaittinen som bildar klunga. Vaittinen är härlig kille som jag lärde känna under Milano Marathon 2008. Men lika trevlig som han är lika ovillig är han att dra och hålla tempo. 2008 tackade han för min och Jayos förtjänstfulla draghjälp i snålblåsten och hängde av mig vid 33 km. Detta har jag gått och irriterat mig på sedan dess och nu fanns det helt plötsligt chans till revansch och upprättelse. Och mycket riktigt, precis som jag anade, Marko drog inte en meter. Jag gick till spets och skötte farten då det var medvind medan jag överlät dragjobbet åt Rasmussen i motvinden. Dansken verkade dock tycka det var helt ok så jag lät honom med fördel hållas.

Strax efter Fältöversten får jag syn på min fru (och farfar som videofilmar) och passar på att fråga henne om hur långt framåt klungan före oss ligger. Frun blev nog lite överraskad av att jag överhuvudtaget pratade med henne mitt under ett lopp (tillhör inte vanligheterna) och kläckte lite hastigt och lustigt ur sig: Det är väldigt långt fram.

Så med dessa motivationshöjande ord klingandes i mina öron sprang jag och mina följeslagare ut på Gärdet och Djurgården. Halvan passerades på 1:13.49 vilket var ganska exakt en minut långsammare än min initiala plan. Men återigen, det var aldrig aktuellt att bryta sig loss, vinden var för svår. Jag fick stå mitt kast (den kassa starten) och göra det bästa av situationen. Gärdet och Djurgården är ett erkännt svårt parti under maran. Dels börjar de första trötthetssymptomen göra sig påminda och dels släpper koncentrationen en aning och låren börjar stumna till. Dessutom är banprofilen småkuperad och vindkänslig där ute och det är glest med publik. Jag jobbar dock i närheten av detta område och har genomfört massor av träningspass här och var således mentalt förberedd på detta och lyckades avverka detta parti med gott fokus. Under detta parti passerade vi en kroknande Patrik Gustafsson och strax innan Gröna Lund var det Rachid Benjira som vi plockade upp.

Min trio fortsatte att borra framåt med mig och dansken vid rodret. Marko tassar med tätt bakom utan att dra en meter. Snusan från klubben dyker nu upp på allt fler ställen och skriker passertider samt vad som sker framför oss. Oerhört värdefull information. För även om man själv är trött så stimuleras man oerhört mycket av att höra att man tar på de som ligger framför. Föga överraskande var det några av konkurrenterna som punkterat och mer eller mindre parkerat. Bra pepp för skallen. Jag bet i och började nu känna att det kanske skulle bli en bra dag trots allt. Speakrarna började även under det andra varvet lära sig att nummer 21 tillhör Patrik Engström. Fram tills dess hade de ofta inlett med: Här kommer nummer 21... ööö... som tillhör... FK Studenternas Patrik Engström! Vidare började de snacka upp den nordiska kampen mellan dansken, finnen och svensken. Publiken verkade i alla fall gilla det. Och någonstans här i allt detta brus bestämde jag mig för att inte förlora den här landskampen på hemmaplan.

Rasmussen, jag och Vaittinen under andra varvet.
Foto: Thomas Windestam.


Utmed Södermälarstrand passerade vi Löfås och Lerdahl och vid krönet till Västerbron gjorde jag och dansken en lätt tempohöjning. Gummibandet drogs ut och Vaittinen fick släppa kontakten med oss. Symboliskt nog skedde detta exakt vid kilometermarkeringen 33. Revanschen från Milano 2008 var ett faktum. Tempot var nu aningen högre. Låren började göra sig svagt påminda men var fortfarande helt ok, jag behövde således inte oroa mig för att någon kramp låg och lurade. Fokus var nu istället att behålla koncentrationen hela vägen in i mål, knyta ihop säcken och avsluta snyggt. Och tack och lov, skallen visade upp sig från sin bästa sida under hela loppet, koncentrationen var det verkligen inget fel på.

Publiken har genom hela loppet varit helt otrolig. Jag kan inte beskriva det i ord, det måste upplevas. Nära och kära dyker upp i publikhavet och hejar på en. Jag bars bokstavligen fram av detta massiva stöd utmed banan. Vid Odenplan fick jag vittring på norrmannen André Hammerö Löseth som jag sedan går ikapp vid 39 km. Den nordiska landskampen var nu näst intill fulländad. Det var bara islänningen som saknades. Benen tiggde lite om att parkera bakom honom ett tag för en spurtstrid men hjärnan sade ut mig att fortsätta. Jag lyckades åstadkomma en lätt tempoökning mellan kilometer 39 och 40 i hopp om att skaka av mig både dansken och norrmannen. Det givk nästan. Norrmannen släppte men dansken returnerade och fick kontakt med mig igen. Speakern vid Sturegatan gjorde dock ett förtjänstfullt jobb, behövde inte leta bland sina papper efter mitt namn utan piskade istället upp en härlig stämning hos publiken. Känslan var grym, jag stärktes av detta och ökade farten ytterligare en gång och hörde hur danskens steg sakta avlägsnade sig bakom mig.

Strax utanför Stockholm Stadion dyker Coachen upp och skriker att jag är femte svensk. Kan inte riktigt förstå att det är sant men fokuserar på att hålla tempo på slutvarvet inne på Stadion. Slänger några hastiga blickar bakåt och säkrar att dansken inte får för sig att utmana med spurt. Avståndet bakåt är dock betryggande och för första gången på knappt två och en halv timme släpper jag på koncentrationen och låter tankar och känslor bubbla upp till ytan. Jag höjer armarna till målgest på upploppet och skriker ut min glädje till publiken. Publiken verkar uppskatta detta och svarar med ett stigande jubel. Tiden blev 2:27.21 vilket gav mig en femte plats bland svenskarna och en 14e plats totalt, drygt en minut från SM-bronset. Overkligt.

Känslan i det ögonblick då jag går i mål är helt magisk och trots drygt 42 km i benen så känner jag inte ett uns av trötthet där jag direkt omfamnas av Coachen. Och det var liksom pricken över i. Den första jag ville tacka och visa min uppskattning och glädje för var just den gamle gode Coachen som med år av tålamod lotsat mig fram till denna framgång. Efter lite pustande får jag även omfamna min mentala pepp-coach (Frun alltså, ni vet hon som ingjöt hopp vid Fältöversten) samt ge lille Alvar en svettig puss på pannan. Farfar dyker även upp med videokameran i högtsa hugg och jag säger några väl valda ord (?) till direktsändningen.

Kroppen var riktigt fräsch efter loppet och jag kan konstatera att jag inte var i närheten av så trött som jag varit efter mina tidigare maror. Detta är således ett gott tecken men jag har ändå känslan av att det fanns en del till att krama ur kroppen. Något som ytterligare indikerar detta är att jag sprang min andra halva snabbare än den första. Men med tanke på den märkliga starten och att jag dessvärre tappade min tilltänkta klunga så gjorde jag ett bra lopp efter förutsättningarna.

Avslutningsvis så känns det oerhört skönt att få till ett bra rejs på just Stockholm Marathon. Det var årets kanske största mål och ett lopp som alla såväl initierade som oinitierade tar till sig och känner till. Och från botten av mitt hjärta vill jag även passa på att buga och bocka för det fullkomligt enorma stöd och uppbackning jag fick före, under och efter loppet. Jag bokstavligen bars fram av ert massiva stöd längs alla gator.

Resultaten »

Känslan efter målgång är helt magisk.

40 kommentarer:

Tomas sa...

Ett jättegrattis till en fantastisk mara Patrik! Som Sollentunabo så följer jag din löpning med stort intresse. Själv är jag nöjd med mitt pers på 3,05. I en annan division såklart men förmodligen var vi lika nöjda båda två på våra olika sätt :)

mvh
Tomas

LukasJ sa...

Grymt bra gjort Patrik!!!!

Joey sa...

Grattis till ett fint lopp och tack för en härlig rejs-report!

Anonym sa...

Grattis till en mycket stark prestation. Jag följer denna blog med stort nöje och ser fram emot att få läsa om din framtida träning (och tävling). Nästa år tar du din SM-medalj.

/Stefan

Staffan sa...

Härlig racerapport och stort grattis till femteplatsen - mäkta imponerande. Det var jag som hejade på dig där i publikleden några minuter innan start, hoppas det inte störde din pre-race-fokus men det verkar inte så :)

Otroligt märkligt att man inte informerat elitlöparna om att det (numera) inte spelar någon roll vilken sida av Valhallavägen man springer på!

Grattis igen!

swyzak sa...

Fett grattis och alltid roligt att läsa skildringen av loppet från din synvinkel... Det är fascinerande med maran som faktiskt är en distans där man är "talbar" rätt länge... Minns t o m att det fyrades av en vits i vår klunga strax innan 20 km, det skulle jag vilja se hända på ett 10 000 m´s lopp...

Magnus Hansson, Trelleborg sa...

Grattis till ett bra lopp och en bra race report! Lite otur i början men så är det. I en snabbare mara är du ju också lätt god för bättre tider.

Rebbeca sa...

Hur gick det för Herr Larm?? ;-)

Stort grattis!!

kattmonstret sa...

episkt :D

Anonym sa...

Stor grattis och inspirerande läsning. Roligt att kunna följa eliten och se hur hårt man måste träna för att lyckas.
Men måste få delge min startupplevelse.
Komisk, tragisk döm själv.
Jag stod i ledet bakom eliten och fick en bra start. Det var fritt fram att springa.
Så att ledarbilarna åkte rakt fram i korsningen och tog andra Valhallavägen.
Såg hur Kenyanerna tvärstannar mitt i mellan vägarna och tvekar om dom ska vänd om och ta första vägen som alla andra. Men försätter ändå på 2 vägen.
Jag tar första vägen. Efter 100 -200 meter i möter jag en Kenyan som springer åt andra hållet. Han har sett att alla andra mörkhyade är på andra vägen och panik vänt!
Kolla på sändningen nu i efterhand så ser man att 16.40-50 in i sändningen så är det något mörkt som springer i andra riktingen (höger sida) och sen när dom filmar ifrån ledar bilen på en bit ner på Valhallavägen ser man en rödklädd Kenyan en bit ner som springer om alla. Det är nummer 24 och han blev 2:a!
Komisk , tragisk start !! Men bra sprunget :-)

Ellinors dröm sa...

Härligt jobbat, Patrik. Såg mkt fint ut på andra varvet vid Rålis.

Kan berätta att speakern där var helt lyrisk överlag över alla Studenter i täten och gjorde mycket reklam för FKS.

Patrik Engström sa...

Tomas:
Tack för gratulationerna! Kul att du bor i Sollentuna. Har du några bra rundor som du brukar köra? Lite nyfiken, då man lätt hamnar i läget att man bara kör de redan invanda rundorna. Jag vill även gratulera dig till din tid! Bara att ta med sig detta resultat och använda det som tändvätska inför kommande pass osså gör du sub3 på nästa mara!

Patrik Engström sa...

LukasJ:
Tack för pepp och påhejningarna vid Slussen!

Patrik Engström sa...

Joey:
Tack!

Patrik Engström sa...

Stefan:
Tack för gratulationer. Årets Stockholm marathon blev en riktig motivationshöjare för min del och jag är redan nu sugen på 2012 års lopp. :)

Patrik Engström sa...

Staffan:
Haha, jo jag kommer mycket väl ihåg din påhejning strax innan start. Tack!

Och som sagt, starten var bra märklig. Nästa år springer jag inte mot löpriktningen...

Patrik Engström sa...

Swyzak:
Jo det är lite kul det där. Maran är ju inte så påfrestande konditionsmässigt som muskulärt. Så vid 20 km är man ju fortfarande talbar även om musklerna sakta men säkert börjar bli slitna.

Patrik Engström sa...

Magnus Hansson:
Well, Stockholm är ju långt i från en snabb mara och tittar man tillbaka på tidigare års resultat så krävs det egentligen inte snabbare tider än 2:25 för medalj. Men banan är ganska vindkänslig, det brukar vara stekhett och sträckningen är kuperad. Mitt pers är ju nästan fyra minuter snabbare än årets SM-tid och jag är nog bättre tränad nu än då. Men man springer primärt om placering och inte tid så det är lite rävspel om vem som ska dra och hålla farten uppe. Brukar bli lite avvaktande löpning då vilket inte borgar för snabba tider...

Patrik Engström sa...

Rebbeca:
Enligt senaste uppgift har Larmen tröttnat på att inte få tillräckligt med spaltmeter på den här bloggen så han kommer inom kort starta en egen. Arbetsnamnet på den bloggen är: Herr Larms löpkrypin.

Patrik Engström sa...

Kattmonstret:
Droid.

Patrik Engström sa...

Anonym:
Jo jag har faktiskt tittat på det där. Heeeelt galet. Strongt löpt av honom. Segraren var ju favorit men såg rätt stressad och pressad ut under loppet. Han var nog mer lättad än glad då han passerade mållinjen som segrare. Han hade nog inte räknat med att killen skulle följa honom nästan hela vägen in.

Patrik Engström sa...

Ellinor:
Ah vad härligt. Man undrar ju vem som var speaker där. Vid Sturegatan var det den sympatiske Kingis som skötte snacket och det blir alltid bra då!

Tommy sa...

Kul läsning. Alltid lika roligt att läsa tävlingsberätelser. Grattis till en övergrym prestation.

Patrik Engström sa...

Tommy:

Tack!

Unknown sa...

20150828daigege
nike roshe run women
mizuno shoes
michael kors handbags
oakley sunglasses
ralph lauren uk
new balance
nike free run womens
air max 90
polo ralph lauren outlet
nike free runs
true religion
adidas superstar
polo ralph lauren
michael kors handbags
jordan uk
soccer jerseys wholesale
nike blazer
adidas trainers
ralph lauren
tory burch outlet online
borse louis vuitton
mulberry bags
mizuno running shoes
nike air max
nike socks
nike running shoes
mont blanc pen
longchamp outlet
coach outlet online
nike basketball shoes
air jordan
canada goose
ray ban sunglasses
ed hardy
air max shoes
oakley sunglasses wholesale
tory burch outlet
michael kors bag
toms shoes
pandora rings

Unknown sa...

oakley canada, http://www.oakleysunglassescanada.com/
hollister, http://www.abercrombie-fitch-hollister.es/
coach outlet store, http://www.coachoutletonline-store.us.com/
marc jacobs outlet, http://www.marcjacobs.cc/
winter jackets, http://www.cybermonday2015.us.com/
wellensteyn outlet, http://www.barbour.us.com/
patriots jerseys, http://www.newenglandpatriotsjerseys.us/
nike air max 90, http://www.airmax90.us.com/
tommy hilfiger, http://www.tommyhilfigers.net/
tommy hilfiger outlet, http://www.tommyhilfigers.net/
fitflop shoes, http://www.fitflop.in.net/
new york knicks jersey, http://www.newyorkknicksjerseys.com/
michael kors outlet online, http://michaelkors.outletonlinestores.us.com/
hermes birkin bag, http://www.hermesbirkin.org/
wedding dresses uk, http://www.weddingdressesoutlet.co.uk/
supra footwear, http://www.suprashoes.us.com/
true religion jeans outlet, http://www.truereligionjeansoutlets.us.com/
canada goose jackets, http://www.canada-goosejackets.us.com/
new york jets jerseys, http://www.newyorkjetsjersey.us/
michael kors uk, http://www.michaelkorsoutlets.uk/
1015minko

Unknown sa...

2015-11-5leilei
air max
nike force 1
mont blanc pens
kate spade outlet
ugg boots outlet
michael kors outlet
cheap oakley sunglasses
coach factory outlet online
christian louboutin uk
ghd hair straighteners
north face outlet
true religion
ugg boots
gucci outlet online
louis vuitton outlet onlne
michael kors uk
kate spade outlet
adidas gazelle
michael kors handbags
coach outlet canada
jordan retro 4
cheap basketball shoes
hermes outlet
jordan 6s
michael kors outlet
coach outlet online
michael kors outlet
rolex replica watches
michael kors bag
ray ban wayfarer
nike shoes
nike store uk
michael kors handbag
michael kors handbags
michael kors outlet
louis vuitton handbags
nike roshe run
michael kors handbags
coach factorty outlet online
louis vuitton handbags

Unknown sa...

cheap oakley sunglasses
chanel handbags
mont blanc
football shirts uk,soccer jerseys uk,cheap soccer jerseys uk
belstaff jackets
tiffany jewellery
michael kors handbags clearance
louis vuitton outlet online
coach outlet
coach outlet store
marc jacobs outlet
hermes belt for men
michael kors outlet store
michael kors handbags,michael kors outlet,michael kors,kors outlet,michael kors outlet online,michael kors outlet online sale,michael kors handbags clearance,michael kors purses,michaelkors.com,michael kors bags,michael kors shoes,michaelkors,cheap michael kors
giuseppe zanotti sale
canada goose jackets
ray ban sunglasses,ray ban sunglasses outlet,ray ban,rayban,ray bans,ray ban outlet,ray-ban,raybans,ray ban wayfarer,ray-ban sunglasses,raybans.com,rayban sunglasses,cheap ray ban
michael kors outlet store
chicago bears
bottega veneta outlet online
ralph lauren
christian louboutin
air jordan 13 free shipping
puma shoes
cheap oakley sunglasses
nike air huarache,nike huarache,nike huarache sneakers,nike huarache shoes
ugg boots
ghd hair straighteners
michael kors outlet sale
nfl jerseys wholesale
dddddddddd1106

Unknown sa...

mulberry outlet online
mac makeup
replica handbags
ugg outlet
converse sneakers
canada goose coats
iphone cases
coach outlet store
hermes belt for men
ugg boots
cheap mlb jerseys
nhl jerseys wholesale
asics
cheap toms
michael kors outlet online
nike air max 2014
ferragamo shoes
michael kors handbags
hermes bags
moncler jackets

柯云 sa...

2016-01-28keyun
kids lebron shoes
coach outlet store
ugg boots outlet
sunglasses oakley
ugg outlet store
louis vuitton outlet online
adidas originals store
louis vuitton purses
chanel outlet
coach outlet store
michael kors handbags
rolex watches
cheap oakleys
michael kors outlet
ugg australia
coach factory outlet
swarovski crystal
canada goose outlet
canada goose coats
coach outlet
cheap ray ban sunglasses
abercrombie outlet
jordan shoes
canada goose outlet
abercrombie & fitch
louis vuitton bags
ray-ban sunglasses
tory burch shoes
jordan 11
michael kors
michael kors
mont blanc pens
oakley store
michael kors outlet
retro 11
true religion
louis vuitton outlet
coach outlet
ray ban sunglasses
fitflop clearance

dongdong sa...

oakley sunglasses
fitflop uk
christian louboutin
salvatore ferragamo
ralph lauren pas cher
bottega veneta
air jordans
michael kors outlet
sac longchamp
louis vuitton pas cher
christian louboutin
under armour shoes
coach outlet online
ugg outlet online
coach outlet store online
prada bags
toms outlet store
reebok shoes
cartier glasses
louboutin pas cher
nike huarache
timberland boots
louis vuitton bags
michael kors handbags
ray ban outlet
true religion outlet
reebok uk
ferragamo shoes
ralph lauren outlet
coach factory outlet
longchamp
michael kors outlet
longchamp bag
under armour outlet
michael kors outlet clearance
michael kors handbags
coach outlet
hollister sale
louboutin
20163.12wengdongdong

Unknown sa...

TEN0323
babyliss flat iron
mulberry handbags
longchamp handbags
mulberry handbags
michael kors uk
mulberry handbags
hollister uk
tiffany jewellery
oakley sunglasses uk
fitflops uk
fitflops shoes
ralph lauren outlet
ralph lauren pas cher
tiffany and co
oakley sunglasses wholesale
hollister shirts
tiffany outlet
hollister shirts
coach outlet store
mulberry sale
oakley sunglasses
oakley sunglasses wholesale
ray ban sunglasses
oakley sunglasses
hollister clothing
kate spade handbags
burberry outlet online
coach outlet online
true religion jeans
burberry outlet

xumeiqing sa...

2016729meiqing
coach outlet store
michael kors outlet
bottega veneta outlet
kobe shoes
canada goose jackets
polo ralph lauren outlet
jimmy choo shoes
nike air force 1
canada goose
louis vuitton outlet
adidas pure boost
coach outlet online
michael kors outlet clearance
nike air max sale
fitflops
air jordan uk
true religion outlet
discount ray ban sunglasses
longchamp uk
hermes belt
chi flat iron
abercrombie and fitch outlet
canada goose outlet
louboutin uk
michael kors handbags
ghd flat iron
nike cortez
yeezy boost
jimmy choo outlet
adidas nmd
the north face
michael kors handbags
polo ralph lauren
reebok uk
cheap nhl jerseys

raybanoutlet001 sa...

nike roshe
christian louboutin shoes
michael kors outlet online
gucci borse
nike air huarache
cheap michael kors handbags
kobe 9
michael kors handbags
jordan shoes
moncler jackets

琐事 sa...

michael kors handbags wholesale
cheap nfl jerseys wholesale
instyler max 2
nike huarache trainers
ed hardy outlet
pandora charms
michael kors handbags sale
tiffany and co outlet
lebron shoes
longchamp le pliage

琐事 sa...

michael kors handbags wholesale
cheap nfl jerseys wholesale
instyler max 2
nike huarache trainers
ed hardy outlet
pandora charms
michael kors handbags sale
tiffany and co outlet
lebron shoes
longchamp le pliage

Unknown sa...

michael kors handbags
49ers jersey
moncler outlet
converse trainers
christian louboutin shoes
los angeles lakers jerseys
saints jerseys
polo ralph lauren outlet
coach outlet online
hollister

Unknown sa...

tory burch outlet
hollister clothing
tiffany outlet
nike roshe run
prada handbags
jordan shoes
rolex watches
lululemon pants
tiffany outlet
michael kors handbags
20170218lck

Unknown sa...

pandora jewelry
michael kors handbags
ray ban sunglasses
air max 90
michael kors
replica watches
michael kors handbags
san francisco 49ers jerseys
moncler jackets
raiders jerseys

Unknown sa...

20170605 leilei3915
oakley sunglasses
michael kors outlet
christian louboutin outlet
nike outlet store
fred perry outlet
longchamp handbags
polo outlet
cheap nba jersey
ralph lauren pas cher