2011-06-19

Helg med kvalité

I takt med att semestertiderna nu rullar in över land och rike så klingar en del av de obligatoriska helgaktiviteterna av. Förra veckan var det avslutning på Elias tekniksimskola och den här helgen var det sista fotbollspasset.

Således lite extra lugn och ro hemma i det Engströmska hemmet och en chans att hämta andan och avverka alla andra helgmåsten som mathandling och allt annat övrigt som ska hinnas med.

För min egen del summerade jag ihop exakt tolv mil vilket är lite mindre än det jag normalt brukar avverka under en vecka. Tanken är dock att lite svagt lätta på mängden för att trimma in lite mer fart i benen. Kombinationen av att pressa dubbelpass varje dag och sedan gå in och hoppas att benen svarar upp på korta intervaller är ofta inte lyckad. Alltså har jag skippat några dubbelpass och istället fokuserat på att försöka vara pigg och utvilad till intervallpassen.

Det har väl gått si så där. Veckans första pass var 2x(8x400), PJ 50'' 200m och snittades in på 67.7''. Här kändes allt riktigt bra och resultatet blev överraskande gott. Sedan gick jag ju och snubblade mig fördärvad ute på Lidingö och sabbade handen. Den smärtade och pulserade några dygn vilket gjorde att nattsömnen gick åt pipan samt att jag kände mig hyfsat handikappad. På jobbet var det ett helvete att försöka knappa på tangentbordet och på hemmaplan blev det extra slitigt att ta hand om barnen (mest lille Alvar) då man bara kan nyttja en arm/hand. Följaktligen var jag rejält trött i kropp (och hand) när jag och Seas på torsdagen skulle köra terrängintervaller. Våra upplägg såg nästan identiska ut. 5x3km @3:15, P: 75''. Jag avverkade de tre första intervallerna med kontrollerad ansträngning men under den fjärde blev det riktigt tungt i stigningarna i Polisspåret och jag valde då att skippa den femte och sista. Hellre fyra gott genomförda intervaller än en femte som bara skulle grisas igenom med kantig löpning. Istället joggade jag ner tillsammans med Seas och snackade om allt mellan himmel och jord.

Coach Lamas hade faktiskt även pressat in ett tredje intervallpass under veckan vilket även gjorde att långpasset fick stryka på foten. Under hela söndagen gick jag och velade om jag skulle avverka passet i stormvind och kraftig nederbörd eller vika ner mig och köra passet i hemmets trygga vrå på löpbandet. Efter en hel del funderande blev det tillslut löpbandet. Till på köpet hade även Coachen kommenderat upp tio stycken tusingar. Mitt favoritpass! Passet var alltså 10x1000m där jag ökade farten successivt från 3:09->3:00min/km och kryddade upp detta med en fallande vila enligt: 60/60/55/55/50/50/45/45/40''. Första hälften löptes igenom helt kontrollerat och utan slitage. Under de tre sista fick jag byta steg en aning men då var jag nere på 3:02-3:00-farter vilket är förklarligt. Faktum är att passet kändes riktigt bra och inte alls så ovant trots de högre farter som jag inte kört på väldigt länge med hänsyn till marathonupplägget. Det känns stimulerande att konstatera att benen fortfarande kan leverera lite intervaller i farter ner mot låga 3:00min/km. Det var ett tag sedan sist.

Inga kommentarer: