2011-06-14

Tartanpremiär (sort of)

Igår var det mer eller mindre tartanpremiär. Visserligen körde jag ett sådant intervallpass i påskas då familjen var i Finlandslandet men denna gången var det korta stygga intervaller som skulle brännas av. Jag var inte direkt orlig över passet, istället var jag nog lite nervös och osäker på min form och kapacitet. Dels för att underlaget var bana och dels för att jag inte kan minnas när jag sprungit kortare intervaller än minst 1000m.

Hur som helst så värmde jag upp med löpningen till polishögskolans idrottsbana. Temperaturen var ganska behagligt men det blåste en hel del. Skissen löd 2x(8x400m), PJ: 200m @50'', SP: 2' + 200m. Översatt från löpnotation så blir detta två serier om vardera åtta stycken 400ingar. Pausjoggen mellan 400ingarna var 200m på 50 sekunder och sedan en seriepaus på två mintuer och 200m lätt jogg.

Första serien löptes igenom utan allt för mycket slitage. Tekniken satt och ansträngningen var kontrollerad. Mellan de två serierna passade jag på att byta till lättare tävlingsskor (Pirnha) och jag fick en önskad effekt av detta under andra serien. Tack vare de lättare skorna fick jag ett lite mer snärtigt frånskjut och kom upp lite bättre i steget. Härlig känsla att rulla på i lite högre farter. Jag upptäckte att osäkerheten och nervositeten att springa på bana var helt bortblåst vilket kanske var det bästa med hela passet. För att pressa syraintervaller och nöta varv efter varv på tartanen så måste man ha skallen med sig. Man måste helt enkelt vara sugen och hunrig att springa banintervaller.

Sammanfattningsvis blev passet en positiv överraskning. Tekniken satt bra och tiderna blev markant bättre än jag räknat med. Snittet för intervallerna blev 67.7'' vilket var långt under Coachens intitala skiss på 70''-72''. Men det ska väl erkännas att Coachen var lite väl försiktig i sin skiss. Visst infann sig en viss trötthet och syra mot slutet av passet vilket är naturligt då jag som marathonlöpare är mer uthållig än snabb. Men dessa korta intervaller som jag genomförde igår handlar mycket om att tåla syra och här finns det ytterligare en del att förbättra vilket känns stimulerande och sporande. Får jag fortsätta på den här vägen så kan det bli fason på tider även mot de lite kortare distanserna och tävlingarna.

3 kommentarer:

Staffan sa...

Får vi nöjet att se dig på Enhörna Challenge 10000m på Södertälje IP nästa onsdag 22/6?

Patrik Engström sa...

Staffan,

Nej, dessvärre tror jag inte det blir någon start för mig på Enhörna Challange vilket är synd då 10000m-lopp är en bristvara nu för tiden. Men jag behöver mer tid att få upp lite fart och öva in banteknik. Kör du?

Staffan sa...

Ja, det är planen och det är med minst sagt skräckblandad förtjusning...den bekante Swyzak vann ju förra året och även om han inte kommer till start lär jag ju bli varvad en gäng gånger men jag är i form för att kunna hota mitt milpers på 38:46, sist lär jag väl inte komma hoppas jag och det vore kul att testa på bana på tävling!