2011-06-21

Test av Garmin Forerunner 610

Garmin Forerunner 610. Ett stort steg framåt.

För ett litet tag sedan nämnde jag kort här på bloggen att Garmin ämnade släppa en ny klockmodell med inbyggd GPS. Jag reflekterade över att de skippat den minst sagt oprecisa touchboetten mot en ny touchskärm. Det hela kändes inte så lovande och jag undrade varför de inte bara kunde ersätta dessa tekniska detaljer med rena fysiska knappar som de har i deras 300-serie?

Hur som helst så har jag svårt att stå emot ny teknik och jag var trots allt väldigt nyfiken på denna nya modell vars namn/beteckning är Forerunner 610. Via tips av en löpkompis importerade jag klockan från Italien tullfritt och fint och dessutom till en kostnad som var knappt 1000 kr lägre mot vad den kostar här hemma i Sverige.

I mitten av förra veckan damp den ner och jag har sedan dess pillat, meckat och tränat en hel del med den. Så hur är den? Är den ett steg framåt och en värdig ersättare av Forerunner 405/410? Well, det snabba svaret är. Ja utan tvekan. Den är förbättrad på en rad olika punkter och även om man önskar att vissa detaljer var annorlunda så är det trots allt en stor förbättring gentemot 405:an.

Och det är lika bra jag säger det nu på en gång. Garmins 300-serie (305/310XT) har aldrig varit intressant för mig. Klockan är på tok för stor. Det räcker så. Den är begåvad med fysiska knappar och fin skärm vilket är toppen. Men den är för stor. Således kommer jag mestdels i texten nedan jämföra med den modellen som 610:an rimligtvis är en ersättare till, 405/410 (även om de valt att påbörja en ny modellserie).

Det första som slog mig när jag packade upp klockan och inspekterade den var att byggkonstruktionen tagit ett ordentligt steg framåt. Bortblåst är det plastiga och slätstrukna intrycket som 405:an ingjuter. Kvalitetskänslan är mycket högre då klockan känns mer robust, har en läckrare boetet och metallunderdel. Utöver detta är även profilen hos klockan lägre och mer balanserad. 405:an har en tjockare profil och mycket klumpigare nedredel mot ena armbandet. Faktum är att jag tycker klockan är ganska snygg och avsaknaden av min Breitling inte blev allt för stor under de dagar jag testade att bära den privat. Jag noterade dessvärre att klockan verkar ha blivit lite tyngre vilket kanske är en konsekvens av materialvalet. Man skulle kunna tro att den lilla ökningen i vikt inte gör någon skillnad men jag måste erkänna att den faktiskt gör det. Återigen är det inget jag direkt hänger upp mig på men balansgången mellan för stor eller för tung klocka är viktig för mig.

En annan detalj jag snabbt noterade var att de valt att göra om pulsbandet. Till 405:an så levererades det ett styvt plastband som kanske inte var så bekvämt men hade fördelen att det nästan alltid hade god kontakt för pulsmätning. Polar har sedan ett par år tillbaka använt sig av ett lite mer följsamt textilpulsband som dessvärre är mer känslig vad gäller kontakt. Detta nya pulsband var dock av textil men hade plastdetaljer för kontakterna. Det hela ser riktigt bra ut och jag tror att den här kombinationen är perfekt.

Även laddaren har fått sig en omkonstruktion och ännu mindre och dessutom mycket enklare att montera på klockan. Återigen en liten subtil skillnad som ändå uppskattas mycket.

Under min knappa vecka med klockan så har jag noterat att dess batteritid verkar vara bättre än dess föregångare vilket är rimligt då nya komponenter borde vara strömsnålare samtidigt som de kanske monterat in ett kraftigare batteri. Klockan går även i likhet med 300-serien att stänga av om man vill spara batteri något som jag inte tror går att göra på 405:an (rätta mig om jag har fel). Om klockan är utrustad med mer lagringsutrymme än 400- och 300-serien låter jag vara osagt. Någon därute kanske kan bringa lite klarhet i det? 610:an är dock lita snabbt eller slö (beroende på hur man ser det) att hitta GPS-signal så även om de uppgraderat GPS-chipset så verkar det i praktiken inte medföra någon direkt skillnad.

Klockan erbjuder två stycken personliga anpassningsbara fält utöver de två som Garmin själva levererar. En skillnad mot 405:an är att man nu kan ha fyra fält aktiva på samma skärm. Detta har man kunnat göra på 300-serien tidigare men inte på 405:an. Är man begåvad med god syn och vill ha full koll samtidigt på fyra olika datafält så är detta nu möjligt. Jag själv föredrar nog tre fält men erkänner att det ibland är lite lockade att använda fyra. En försämring är dock att man inte ser tiondelar på tid eller mellantid då man använder tre fält vilket jag finner lite irriterande. Dessa tiondelar lagras och det finns utrymme på skärmen för presentation men Garmin har valt att plocka bort detta. Springer man kortare intervaller så vill man verkligen hålla koll på tiondelarna och det är ännu mer irriterande att de inte ens visas på skärmen då man manuellt trycker en mellantid.

Också över till den kanske största förändringen: touchskärmen. Hur fungerar den? I början fungerade den inte alls. Eller rättare sagt, jag begrep mig inte på hur den. Men efter ett envist pillande och touchande så började jag sakta men säkert förstå upplägget och sedan blev det faktiskt riktigt trevligt. Skärmen använder inte den teknik som vi kanske är mest vana vid från dagens touchmobiler. Den är således inte kapacitiv. Istället måste man trycka ner en aning för att ge kontakt på skärmen och sedan släppa upp eller dra fingret åt önskat håll för att scrolla. Faktum är att den i spöregn fungerar mycket bättre än den gamla touchboetten som kunde få frispel om man gjorde något när det var väta på den. Men jag måste återigen påpeka att jag helre skulle föredra att navigera upp eller ner i en lista på skärmen genom att klicka på fysiska knappar.

En annan välkommen förbättring är att man nu kan lagra GPS-data 'every second'. I 405:an har man endast haft 'smart recording'-valet vilket det debatterats kraftigt om huruvida detta är bättre eller sämre. För min del får klockan lagra så mycket data den kan under mitt pass. Jag synkar över träningen direkt och raderar den sedan från klockan automatiskt. Ytterst sällan tar lagringsutrymmet slut på klockan. Och när jag ändå är inne på den trådlösa ANT-synkningen med datorn så strulade det en hel del intitalt för mig men jag tror att det kan ha att göra med att jag redan hade en massa mjukvara och drivrutiner för usb-stickan till 405:an och att det helt enkelt blev någon krock. Efter en hel del meck och strul så verkar det hela nu fungera smidigt.

Kort och gott är jag mycket nöjd med klockan. Den känns som en mer gedigen och färdig produkt än 405:an och är nästan genomgående förbättrad på alla punkter. Det är ingen klocka jag använder på tävling eller banintervaller men på rena distanspass eller snabbdistanspass så är den ett mycket trevligt redskap och kamrat på landsvägarna.

39 kommentarer:

Dunceor sa...

Jag köpte 405:an precis när den kom och har varit hyfsat nöjd med den. Tills första mjukvaruuppdateringen kom hade jag mycket problem med att den krashade m.m men sen har den funkat perfekt. Dock så börjar min lap knapp blir rätt seg så jag har tittat på ny klocka även om det är en del pengar.
Bra recension i alla fall och jag blev sugen...

Patrik Engström sa...

Dunceor:

Jag kan tipsa dig om att även de fysiska knapparna är förbättrade. De är aningen större till formatet samt inte behöver tryckas in lika långt som de på 405. Det hela får till följd att man under löpning lättare hittar knapparna och kan trycka av en mellantid.

Staffan sa...

Jag har inte känt och klämt på 610:an men reagerar på att skärmen ser onödigt liten ut på bilderna på klockan. Den tjocka runda svarta ramen runt skärmen där Garmin-loggan står kunde varit smalare och då hade skärmen blivit större med förbättrad synlighet.

som GF305-användare så gillar jag att kunna ha fyra fält (puls, takt, sträcka, tid oftast).

Patrik Engström sa...

Staffan:

Jag håller med dig om att skärmen skulle kunna vara lite större till förmån för den svarta ramen/boetten. Jag tror det har att göra med att det ska finnas lite kontaktyta för de två knapparna (back - vänster, och meny - nertill). Men som sagt, skippa touchfunktionaliten på skärmen och boetten och utrusta klockan med någon ytterligare fysisk knapp så borde detta problem vara ur världen. Och då kanske de skulle kunna utöka storleken på skärmen så att det blir lite mer lättläst att ha fyra fält aktiva. Något som idag blir ganska komprimerat.

Anonym sa...

Tack för denna recension! Jag funderar starkt på att köpa en. Hör av mig om och när det blir verklighet.
/ Tom Serenander, FK Studenterna

Spektrum sa...

Bra recension av 610:an - har funderat på att köpa en men inte hittat några riktiga utvärderingar!
Nåväl, kan du dela med dig av var du inhandlade klockan?
Undrar
Claes Prentius FK Studenterna

Patrik Engström sa...

Spektrum:

Jag köpte klockan via AFSTORE.COM. Det hela fungerade väldigt smidigt och klockan kom fram till mig efter bara några dagar. Även klockan är jag väldigt nöjd med. Jag rekommenderar således både företaget och klockan. Kört hårt!

Spektrum sa...

AFSTORE.com - var det verkligen rätt? Hamnar i en återvändsgränd här tyvärr när jag försöker hitta adressen...

Patrik Engström sa...

Spektrum:

Sorry, jag klantade mig. Ett litet 'i' föll bort. Korrekt adress ska vara: http://iafstore.com/

Stefan sa...

Hej, tack för intressant inlägg om 610:an som jag hittade via google. Ska nämligen köpa en sådan, förmodligen via Iafstore, verkar vara ett bra tips.

När du köpte, visst var det med svensk/europeisk laddare, trots att du köpte den från ett italienskt företag?

/Stefan

Patrik Engström sa...

Stefan:

Om jag minns rätt så har de samma kontakttyp i Italien som vi använder här. Jag kunde alltså använda den laddare som medföljde i kartongen. Bara att beställa! ;)

Unknown sa...

guowenhao20150328
air jordan 11
michael kors outlet
polo ralph lauren outlet
tiffany jewelry
soccer jerseys for sale
nba jerseys wholesale
giuseppe zanotti sale
coach outlet
mlb jerseys
mont blanc
m a c cosmetics
lebron shoes
air force one shoes
foamposite shoes
mac cosmetics
coach outlet
adidas shoes
air force 1 shoes
polo ralph lauren outlet
coach outlet online
coach outlet online
adidas outlet
air jordan shoes
michael kors handbags
ralph lauren
toms
kate spade handbags
marc jacobs
true religion jeans
coach outlet
louis vuitton outlet
louis vuitton handbags
chanel handbags,chanel bags,chanel outlet,chanel 2.55
hollister clothing store
giuseppe zanotti outlet
nhl jerseys wholesale
louis vuitton outlet uk
herve leger
links of london jewellery
michael kors outlet store

achang sa...

tory burch handbags
air max 2015
arizona cardinals jerseys
coach outlet
the north face clearance
canada goose outlet
surpa sneakers
michael kors outlet
green bay packers jerseys
miami heat jersey
swarovski uk
new orleans saints jerseys
michael kors uk
nike free
baltimore ravens jerseys
oakland raiders jerseys
ray ban sunglasses
cheap football shirts
nike huarache
miami dolphins jerseys
nike free uk
mulberry outlet
cheap wedding dresses
cleveland cavaliers jersey
golden state warriors jerseys
new york jets jerseys
tory burch outlet
nike running shoes
new york giants jerseys
indianapolis colts jerseys
tommy hilfiger outlet
air max 2014
ysl outlet
0619

Unknown sa...

20150623 junda
ray ban outlet
michael kors purse
toms shoes sale
cheap soccer jerseys
pandora charms
chanel outlet
true religion outlet
football jerseys
ray ban sunglasses
coach factory outlet
michael kors handbags
gucci handbags
true religion
michael kors
gucci uk
coach factory outlet
oakley sunglasses cheap
abercrombie and fitch
ralph lauren polo shirts
michael kors bags
coach outlet
oakley sunglasses outlet
true religion sale
oakley sunglasses
kate spade bags
retro jordans
toms shoes for women
ray ban outlet
hollister kids
kate spade bags
michael kors watches
ray ban glasses
cheap oakley sunglasses
michael kors handbags
toms outlet store

Unknown sa...

shijun 7.2
nba jerseys
louis vuitton outlet
louis vuitton outlet
christian louboutin outlet
louis vuitton purses
celine bags
louis vuitton handbags
coach outlet
christian louboutin shoes
lebron james shoes 2015
louboutin
jordan shoes
michael kors handbags
christian louboutin outlet
coach factory outlet
gucci outlet
hollister clothing store
michael kors outlet
abercrombie kids
hollister kids
louis vuitton
p90x
insanity dvd sale
concord 11
chanel handbags
concord 11s
jordan 6s
nfl jerseys
michael kors outlet
gucci
louis vuitton purses
burberry handbags
lv handbags
pandora bracelets
cheap ray bans
michael kors outlet online
toms shoes outlet
coach outlet online
michael kors outlet
jordan 13 retro

Unknown sa...

2015-7-27 xiaozhengm
michael kors outlet
snabacks wholesale
jordan shoes
air max shoes
louis vuitton pas cher
ralph lauren
cheap soccer shoes
michael kors
abercrombie
nike tn
chanel bags
ed hardy clothing
ed hardy
true religion jeans
coach outlet store online
true religion sale
fitflops outlet
cheap jordans
true religion outlet
cheap oakley sunglasses
cheap jerseys
kate spade handbags
kate spade outlet online
nike air max
mont blanc pen
ray ban wayfarer
louis vuitton
hollister clothing store
soccer jerseys wholesale
pandora charms
cheap true religion jeans
burberry outlet
chanel outlet
michael kors handbag
coach factory outlet
ray ban sunglasses
coach outlet
toms shoes
louboutin
toms outlet

Unknown sa...

20150828daigege
nike roshe run women
mizuno shoes
michael kors handbags
oakley sunglasses
ralph lauren uk
new balance
nike free run womens
air max 90
polo ralph lauren outlet
nike free runs
true religion
adidas superstar
polo ralph lauren
michael kors handbags
jordan uk
soccer jerseys wholesale
nike blazer
adidas trainers
ralph lauren
tory burch outlet online
borse louis vuitton
mulberry bags
mizuno running shoes
nike air max
nike socks
nike running shoes
mont blanc pen
longchamp outlet
coach outlet online
nike basketball shoes
air jordan
canada goose
ray ban sunglasses
ed hardy
air max shoes
oakley sunglasses wholesale
tory burch outlet
michael kors bag
toms shoes
pandora rings

Unknown sa...

201591dongdong
michael kors outlet
michael kors handbags
michael kors outlet online
abercrombie and fitch
oakley sunglasses,oakley vault,prescription sunglasses,polarized sunglasses,aviator sunglasses,spy sunglasses,oakleys,oakley canada,cheap oakley sunglasses,oakley frogskins,oakley holbrook,cheap sunglasses,wayfarer sunglasses,oakley standard issue,fake oakleys,oakley glasses,oakley.com,oakley prescription glasses,oakley goggles,sunglasses for men,oakley gascan,oakley store,oakleys sunglasses
coach factory outlet online
louis vuitton
oakley sunglasses outlet
louis vuitton handbags
jordan 11s
michael kors outlet online
ray ban outlet
ray ban sunglasses
nike trainers
louis vuitton handbags
coach outlet
michael kors
coach outlet
louis vuitton handbags
uggs outlet
michael kors outlet
retro jordans
louboutin,christian louboutin,red bottoms,louboutins,red shoes,red heels,christian louboutin sale,christian louboutin shoes
gucci outlet online
louis vuitton handbags
louis vuitton handbags
toms outlet
christian louboutin outlet
coach factory outlet
louis vuitton
michael kors
prada
coach factorty outlet
ray ban glasses

Unknown sa...

chiefs jersey, http://www.kansascitychiefs.us/
tods shoes,tods shoes sale,tods sale,tods outlet online,tods outlet store,tods factory outlet
raiders jerseys, http://www.oaklandraidersjerseys.us/
michael kors outlet, http://www.michaelkorsoutletonline.in.net/
mulberry outlet store, http://www.mulberryoutlet.com.co/
oakland raiders jerseys, http://www.oaklandraidersjerseys.us/
michael kors uk outlet, http://www.michaelkorsoutlet.org.uk/
oakley sunglasses, http://www.oakleysunglasseswholesale.us.com/
nike air foamposite one,foamposite,foamposites,foamposite release 2015,foamposite sneakers,foamposites for sale,foamposite gold
iphone cases, http://www.iphonecase.name/
new balance shoes, http://www.newbalanceshoes.in.net/
coach outlet store, http://www.coachoutletus.us/
nike trainers uk, http://www.niketrainers.me.uk/
adidas outlet, http://www.adidasoutletstore.us.com/
air jordan shoes for sale, http://www.airjordanshoes.us.org/
christian louboutin outlet, http://www.christianlouboutinonline.us.com/
nba jerseys, http://www.nbajerseys.net/
ugg outlet, http://www.winterjackets.us.com/
new york giants jerseys, http://www.newyorkgiants.us/
adidas wings shoes, http://www.adidaswings.net/
ed hardy outlet, http://www.edhardy.us.com/
1015minko

Unknown sa...

2015-11-5leilei
air max
cheap soccer jerseys
ralph lauren
new balance shoes
michael kors outlet
nike sb dunks
mulberry uk
michael kors outlet
coach outlet
michael kors handbags
michael kors handbags
michael kors handbags
hollister uk
barbour uk outlet
air jordan homme
michael kors outlet online
mizuno running shoes
ralph lauren pas cher
cheap ugg boots
ugg boots for sale
sac longchamp pliage
michael kors handbags
louis vuitton
michael kors bags
coach factory outlet
fitflop sale
canada goose uk
coach outlet online
north face jackets
instyler max
uggs on sale
north face outlet
hollister outlet
michael kors handbags
coach outlet online
nike roshe run
michael kors handbags
fitflop shoes
true religion outlet
cheap ugg boots

Unknown sa...

michael kors factory sale
uggs outlet
hollister pas cher
ugg boots on sale
vans sneakers
washington redskins
north face outlet
ray ban sunglasses outlet,ray ban sunglasses,ray ban,rayban,ray bans,ray ban outlet,ray-ban,raybans,ray ban wayfarer,ray-ban sunglasses,raybans.com,rayban sunglasses,cheap ray ban
wedding dresses
ralph lauren,ralph lauren uk,ralph lauren outlet,ralph lauren outlet online,polo ralph lauren outlet,ralph lauren polo
michael kors uk
winter coats outlet
new york jets
gucci handbags
cheap toms
uggs outlet
louis vuitton outlet online
pittsburgh steelers
michael kors outlet store
canada goose outlet
cheap ugg boots
miami dolphins
chicago bulls
pandora charms
michael kors outlet
cheap nfl jerseys
mbt sneakers
canada goose outlet
tory burch handbags
north face jackets
ugg clearance
ddddd1106

Unknown sa...

mulberry outlet online
mac makeup
replica handbags
ugg outlet
converse sneakers
canada goose coats
iphone cases
coach outlet store
hermes belt for men
ugg boots
cheap mlb jerseys
nhl jerseys wholesale
asics
cheap toms
michael kors outlet online
nike air max 2014
ferragamo shoes
michael kors handbags
hermes bags
moncler jackets

dongdong sa...

oakley sunglasses
fitflop uk
christian louboutin
salvatore ferragamo
ralph lauren pas cher
bottega veneta
air jordans
michael kors outlet
sac longchamp
louis vuitton pas cher
christian louboutin
under armour shoes
coach outlet online
ugg outlet online
coach outlet store online
prada bags
toms outlet store
reebok shoes
cartier glasses
louboutin pas cher
nike huarache
timberland boots
louis vuitton bags
michael kors handbags
ray ban outlet
true religion outlet
reebok uk
ferragamo shoes
ralph lauren outlet
coach factory outlet
longchamp
michael kors outlet
longchamp bag
under armour outlet
michael kors outlet clearance
michael kors handbags
coach outlet
hollister sale
louboutin
20163.12wengdongdong

Unknown sa...

TEN0323
babyliss flat iron
mulberry handbags
longchamp handbags
mulberry handbags
michael kors uk
mulberry handbags
hollister uk
tiffany jewellery
oakley sunglasses uk
fitflops uk
fitflops shoes
ralph lauren outlet
ralph lauren pas cher
tiffany and co
oakley sunglasses wholesale
hollister shirts
tiffany outlet
hollister shirts
coach outlet store
mulberry sale
oakley sunglasses
oakley sunglasses wholesale
ray ban sunglasses
oakley sunglasses
hollister clothing
kate spade handbags
burberry outlet online
coach outlet online
true religion jeans
burberry outlet

John sa...

nike uk
michael kors outlet
nike basketball shoes
insanity workout
hollister clothing store
lebron james shoes
true religion jeans
louis vuitton outlet
tory burch outlet
louis vuitton outlet
polo ralph lauren
adidas superstar
cheap oakleys
toms shoes
hollister clothing
coach outlet
nike sb
ugg boots
kd shoes
michael kors handbags
jordan concords
christian louboutin outlet
gucci outlet
marc jacobs
coach outlet online
prada uk
polo ralph lauren
tory burch outlet
ray ban outlet
louis vuitton
adidas shoes
fitflops
nike uk
vans shoes
kate spade outlet
louis vuitton
2016329yuanyuan

raybanoutlet001 sa...

cheap ray ban sunglasses
michael kors outlet
michael kors outlet
ray ban sunglasses
louis vuitton pas cher
cheap michael kors handbags
air max 90
michael kors handbags
basketball shoes
yeezy boost 350 white

琐事 sa...

michael kors handbags wholesale
cheap nfl jerseys wholesale
instyler max 2
nike huarache trainers
ed hardy outlet
pandora charms
michael kors handbags sale
tiffany and co outlet
lebron shoes
longchamp le pliage

Unknown sa...

cheap nike shoes sale
red valentino
michael kors outlet
christian louboutin outlet
oakley sunglasses
the north face
nike air huarache
toms outlet
the north face outlet
michael kors outlet clearance

Unknown sa...

oakley sunglasses cheap
authentic louis vuitton handbags
adidas nmd runner
yeezy boost
true religion jeans outlet
rolex watches
valentino shoes
nike cortez classic
cheap nike sneakers
true religion sale
zhi20161225

Unknown sa...

michael kors outlet
cheap oakley sunglasses
ralph lauren outlet
cheap nike shoes sale
coach outlet
ed hardy
los angeles clippers
michael kors outlet
cheap michael kors handbags
ray ban sunglasses

Unknown sa...

nike blazer shoes
adidas yeezy boost 350
nike tiempo legend
michael kors handbags
adidas nmd
adidas yeezy boost 350 v2
coach outlet
true religion jeans
michael kors outlet
pandora bracelet
20173.20wengdongdong

Unknown sa...

true religion jeans
cheap oakley sunglasses
polo ralph lauren outlet
ferragamo shoes
true religion jeans
oakley sunglasses wholesale
coach outlet online
cazal outlet
louis vuitton outlet
louis vuitton outlet
qqqqqing20170412

caiyan sa...

oakley sunglasses
coach factory outlet
true religion outlet
ed hardy sale
michael kors canada
toms outlet store
christian louboutin outlet
adidas outlet
oakley sunglasses
adidas nmd
0503shizhong

Unknown sa...

20170605 leilei3915
polo ralph lauren outlet online
fred perry polo
mbt outlet
true religion
lacoste shirts
nike shoes outlet
polo ralph lauren
fred perry polo shirts
yeezy boost 350
prada outlet

1111141414 sa...

michael kors handbags
air jordans
adidas nmd
nike air force 1 low
nike roshe run
yeezy shoes
longchamp bags
asics running shoes
yeezy boost
michael kors outlet online

Unknown sa...

curry 3 shoes
adidas yeezy boost
adidas superstar
jordan shoes
lacoste online shop
kyrie shoes
nike air zoom
adidas gazelle
nmd
nike zoom running shoe

Unknown sa...

chrome hearts online
kobe 9
adidas tubular
nike zoom
adidas tubular shadow
lacoste outlet
light up shoes
adidas yeezy
asics shoes
michael kors handbags outlet

Unknown sa...

michael kors handbags
longchamp handbags
cheap nfl jerseys
oakley sunglasses
ugg boots
coach outlet online
nike trainers
michael kors outlet
michael kors purses
longchamp outlet

raybanoutlet001 sa...

detroit lions jerseys
true religion outlet store
true religion outlet store
ugg boots
louboutin shoes
ed hardy uk
tennessee titans jersey
louboutin shoes
michael kors handbags
michael kors handbags