2011-07-27

5x3km @3:12, PJ: 3'

Denna vecka rivstartade direkt med ett kvalitetspass. Jag måste erkänna att jag blev lite tagen på sängen när jag frågade om onsdagens skiss och istället fick ett långintervallpass aviserat redan på måndag. Jag hade pressat en del mängd dagarna innan och var väl inte så återhämtad som jag hade önskat. Men jag har semester och befann mig vid det tillfället vid sommarstugan och har större möjligheter att ändra lite på den annars rätt hårt planerade fritiden. Sagt och gjort så var jag strax innan middag ute på landsvägarna i Sala för att avverka Coachens skiss: 5x3km @3:12, PJ: 3'. Alltså fem stycken 3km-intervaller som skulle snittas in på 3:12/km och ha en puasjogg på 3 minuter mellan dessa. Jag frågade Coachen om det var ok att köra passet på bana men fick avslag. Det var asfalt och landsväg som gällde.

Ute rådde det ganska bra löptemperatur men dessvärre blåste det nedrans besvärligt. Hela helgen hade präglats av denna ganska irriterande blåst. När det handlar om ren distans så brukar jag inte bekymra mig kring blåst men desto fortare man ska springa desto större inverkan har blåsten på prestationen. Och som sagt, detta pass var ju ett som skulle avverkas i hyfsat tempo vilket gjorde att jag inte var helt bekväm med tanken på att behöva pressa vind.

Nåväl, efter lite uppvärmning jag satte benen i rullning på en flack asfaltsträcka genom Salalandet. Jag höll målfarten stabilt på första men hamnade i en svår motvind under merparten av den andra. Visserligen matchade jag fortfarande målfarten 3:12/km men fick slita hårt för detta. Inför fjärde intervallen befann jag mig väldigt nära Salavallen och kunde då inte hålla mig. Jag var trött på vinden och sugen på tartan. Jag hörde Coachens avrådande röst inom mig men kunde inte motstå frestelsen. Det blev 7.5 varv runt Salavallen. Men för att hedra Coachens anvisning så mätte jag dessa tre kilometer med GPS-klockan istället för att gå på markeringarna vid banan (för den som undrar så diffade det på fem meter).

Under den femte och sista intervallen var jag sliten, jag fick nog plikta för det extra jag hade lassat in för att matcha målfarten under den andra som avverkades i rak motvind. Sett över hela passet så höll jag den aviserade farten 3:12/km per intervall och var ganska nöjd med det med tanke på att jag var lite sliten innan passet och att det blåste rätt suligt.

Inga kommentarer: