2011-07-28

Nästan en klassisk dos tusingar

Jakten på de finska löplegenderna fortsätter. Här stoltserar delar av den Engströmska familjen vid Lasse Virén.

Denna vecka går verkligen inte i planeringens tecken. Måndagens intervallpass tog mig lite på sängen. I samband med den stundande (andra) resan till Finlandslandet så hade jag planerat in veckans andra intervallpass nu på fredag. Men resplanerna kastades om. Vi beger oss visserligen idag fortfarande till Finland men tidigarelade resan till en sommarstuga vilket innebar att jag helt plötsligt bara hade gårdagen som möjlig dag för banintervaller.

Lite hjärnkris. Om jag var sliten till måndagens intervallpass så var jag verkligen sliten till onsdagens. Jag hade bara en återhämtningsdag på kontot och hade då matat in knappa 20 km. Till på köpet håller Alvar på att få tänder vilket leder till att han sover mycket ryckigt under natten. Att få nattsömnen upphackad är inte ett framgångsrecept för att vakna upp utvilad.

Nåväl, det var bara att försöka göra det bästa av situationen. Jag ville ju trots allt få en till bankänning innan resan till Finland där jag inte räknar med att kunna nöta tartan. Ute var det svag vind vilket var trevligt men dessvärre var det mäkta varmt, termometern vid Sollentunavallen visade 26 grader i skuggan.

Jag kände redan på uppvärmningen att kroppen fick jobba på hårdare än normalt och var då lite orolig för utfallet på intervallpasset. Coachens skiss var satt till: 6x1000m @3:10->3:05, PJ: 200m @50'', 4x1000m <3.05, PJ: 100m @25'', 5x400m @72'', StåP: 20''.

Kort och gott ett ganska tufft pass. Bra speed och klent med vila. Sparkade igång passet och var lite för het på gröten under den första intervallen. Försökte sedan dra lite i handbromsen men hade svårt att justera ner farten. De sex första tusingarna som skulle avverkas progressivt från 3:10 ner till 3:05 med 200m pausjogg på 50 sekunder hamnade mer åt 3:05-fart. Sedan ett snabbt skobyte och sedan fyra nya tusingar. Dessa i högre fart och med ännu styggare vila, 100m på 25 sekunder. Återigen var jag lite för hetsig här och landade in den första under 3:00/km. Detta fick jag sedan plikta för mot slutet men lyckades trots att jag var mäkta sliten genomföra dessa. Snittet hamnade på 3:02.7 vilket får anses ok med tanke på den korta vilan. Jag slarvade dock med pausjoggen som tenderade till att ligga mellan 27-29 sekunder istället för 25''.

TIll de fem avslutande 400ingarna var jag plågad och trodde ett tag inte jag skulle ta mig till mål. Men på något sätt gick det och med bra utfall dessutom. Väldigt nöjd med att jag lyckades genomföra passet trots pressande värme och en kropp som absolut inte var utvilad. Detta tyder på att det finns ytterligare en del att kapa om jag bara får lite bättre förutsättningar vilket är stimulerande. Nackdelen med passet var väl att jag fick gräva lite för djupt för att genomföra det. Bättre hade kanske istället vara att lätta på passet en aning för att inte belasta kroppen för hårt.