2011-08-09

10x1000m @3:08->3:04, PJ: 200m @50''

Så var det sista genrepspasset inför SM avklarat. Coachen hade skissat upp 10x1000m @3:08->3:04, PJ: 200m @50''. Det osade alltså tusingar vilket inte tillhör vanligheterna. Upplägget var att köra de två första varven på 75'' för att således ha 2:30 vid 800m och där lägga in en tempoökning sista 200m in mot mål.

Dessvärre blåste det kraftigt under dagen varefter jag valde att försöka vänta ut blåsten. Till slut hade dock klockat blivit så mycket att jag var tvungen att bege mig ner till idrottsvallen ändå. Vinden mojnade inte som jag hade hoppats på.

Det som dock kom att störa mig mer var min oroliga mage. Den var inte alls på humör och betedde sig allmänt otrevligt redan på uppvärmningen. Jag valde dock att sparka igång passet med förhoppningen att den skulle lugna sig och rätta in sig i ledet. Så blev det naturligtvis inte. Jag landade in de tre första runt 3:05 men fick lägga allt mer energi på att hålla magen under kontroll. Efter fem tusingar så fick det vara nog. Jag fruktade ett snabbt skogsbesök men upptäckte då till min förvåning att det bakom två redskapsbodar fanns en bajamaja precis vid långsidan där jag startade mina intervaller. Detta passade lustigt nog ganska bra då jag hade ett inplanerat skobyte efter fem intervaller.

Sagt och gjort så tog jag skorna i händerna och bokstavligen rusade in på toa och kombinerade besöket med ett skobyte. Alltsammans var över på 72 sekunder vilket måste betraktas som ett lika prydligt som svårslaget pers. Ut igen på de avslutande fem tusingarna och nu gick det naturligtvis lättare. Farten skruvades upp en aning och jag kunde lägga några av de avslutande tusingarna ner mot låga 3:00.

Coachen hade försökt dra ner på farten men kompensera detta med lite styggare pausjogg under den andra hälften (<50''). Nu blev pausjoggen 50'' rak genom hela passet men jag får väl försvara det med att jag landade in den sista fem tusingarna under den angivna målfarten.

Passet var väl ingen direkt fullträff. Blåsten störde men framför allt magen gjorde löpningen svår. Enda trösten är väl att jag sprang intervallerna snabbare än den ursprungliga skissen. Kan jag genomföra ett sådant pass solo med dessa förutsättningar så finns det betydligt mer att hämta in på fredag då det vankas 25 stygga tartanvarv i Gävle på Gunder Hägg-stadion.