2011-09-08

Mera terräng

Jag är som bekant inne i en riktigt terrängintensiv period. Det drar så smått ihop sig till höstens stora mål Lidingöloppet och tills dess gäller det att härda kropp och själ med så mycket höjdmeter som möjligt. Merparten av de distanspass jag avverkar styrs till Ursviksterrängen där det finns gott om stigningar att njuta av. Vad gäller intervallpassen så hade de antingen körts i Ursvik eller Polisspåret.

Igår var det dags för nya intervaller i Polisspåret. Regnet hade vräkt ner under dagen men lagom till att jag skulle påbörja passet så blev det uppehåll. Underlaget i Polisspåret är dock av sågspån och det tenderar till att bli ganska tungsprunget. Under dagen hade jag känt mig lite hängig och var därför lite orolig för hur jag skulle uthärda passet. Coachen hade gjort en förlängning av det pass som jag körde för drygt två veckor sedan. Då var det tre serier som avverkades och nu var det fyra enligt: 4x(2.7/1.6 km), PJ: 1', SPJ: 2'. Sammantaget alltså drygt fyra kilometer extra intervallande, en ansenlig mängd.

Jag sprang igenom den första serien lugnt och behärskat. Självklart blev jag mycket förvånad då jag konstaterade att tiderna för dessa två intervaller båda var snabbare än förra passets sista och snabbaste intervaller. Lite orolig över att jag öppnat för hårt men jag var inte alls särskilt ansträngd så jag kände mig trygg. Under de påföljande tre serierna kunde jag ytterligare svagt öka farten. Dunkade in fina tider med låga och kontrollerade pulsvärden.

Det var riktigt trevligt att gå igenom alla mellantider efter passet och jämföra dessa mot det tidigare. Bara en sån sak som att gårdagens långsammaste serie var snabbare än förra passets snabbaste serie gav härliga vibbar. Pulsvärdena var dessutom nästan lägre än förra passet trots att jag körde en fjärde extra serie.

De senaste veckornas terrängförberedande intervallpass har verkligen gått bra. Jag känner mig stark och trygg nu i terrängen. Jag kan attackera backarna, behålla intensiteten i klättringarna och försöka ta med mig farten över krönen. Än återstår det några intervallpass att vässa formen ytterligare men jag kan erkänna att formen känns ruggigt bra och jag är mäkta sugen på att få ta mig an de 30 tuffa kilometerna runt Lidingö så fort som möjligt.

2 kommentarer:

Niclas sa...

Roligt att träningen går bra och kul att läsa om dina framsteg och även om din familj. Jag är i en liknande familjesituation som du även om jag inte har någon bebis och jag vet hur det kan vara. Lycka till på Lidingöloppet. Själv är jag stolt över att ha fått plats i grupp 1 även om det är 1c. Du borde köra lite fler "småtävlingar", det är alltid roligt att höra hur någon lyckas i ett lopp, och du borde kunna vinna titt som tätt i "rätt" lopp!
Mvh
Niclas

Patrik Engström sa...

Niclas:

Jo att försöka kombinera träning med familjeliv kan ibland vara lite småkörigt! ;)

Och visst har du rätt. Jag borde verkligen springa lite fler småtävlingar. Det ska tilläggas att jag verkligen gillar de lite mindre tävlingarna. Men i takt med att familjen blivit större desto mindre tid har jag att lägga på tävlingarna. Att preppa sig till en tävling, att ta sig dit, värma upp, tävla och ta sig hem tar en hel del tid i anspråk. Betydligt mer än att sticka ut på ett träningspass.

Så i år har jag tävlat väldigt sparsamt. Jag har valt mina tävlingar med omsorg och hunnit med tre svenska mästerskap och en halvmara i Italien. Det som är lite märkligt är att alla resultat gått ganska bra. Eftersom jag nu har några år på nacken inom löpningen så har jag inte riktigt samma behov av att tävla mig i form (även om jag inför SM nog hade behövt någon/några fler bantävlingar i benen). Jag brukar springa ganska jämnt gentemot mina träningsresultat. Alltså, jag tävlar i paritet med de resultat jag presterar på träning.

Dessutom har jag haft lite oflyt med de mindre tävlingarna i år. Jag missade Terräng-DM då jag var på skidresa, missade Trosa pga skada och missar helgens Kistalopp pga att jag måste till Lidingö och genrepa i deras spår.

Hoppas träningen inför LL går bra och att du får till ett kanonrejs! Kör hårt!