2011-10-03

Lidingöloppsreflektioner del 2

Det fanns ytterligare några reflektioner som jag har samlat på mig sedan Lidingöloppet. Då jag varken hade tid eller fick plats med dem under förra veckans sista post så delger jag helt enkelt resten nu.

Först och främst hatten av för David Nilsson och hans uppvisning under loppet. Killen har haft en kanonsäsong med SM-silver på både terräng-SM och Stockholm Marathon. Sedan drabbades han av lite skador, missade stora SM och länge såg det ut som om han inte skulle komma till start på Lidingö. Veckorna innan genrepade han i både Ursvik Xtreme och Kistaloppet utan att visa någon direkt storform. Att han dagarna innan LL aviserade att han skulle komma till start förvånade mig en aning. Säkert många andra också. Hur som helst så sänkte han sitt personbästa från föregående år med över två minuter och sprang (igen) in som förste svensk. Med tanke på de förberedelser han haft så måste detta betraktas som en grym prestation.

Även den manlige segraren Lewis Korir i loppet sprang ju in på fantastiska 1:34.54 vilket (om jag inte mins fel) är den tredje snabbaste tiden som någon plogat igenom Lidingöterrängen. Otroligt.

Med tanke på dessa två härliga prestationer, så väl utländska som svenska så trodde jag nog att media skulle bevaka loppet aningen mer. Men icke. Som sig bör så var det minimala notiser om detta i våra större dagstidningar. Detta gjorde mig irriterad.

Märkligt nog var det åtskilliga fler spaltmeter innan, under och efter loppet som fokuserade på svenska skidlandslaget. Det var långa rapporter om hur damerna och herrarna hade tränat och nu skulle testa formen på Lidingö och några av de lopp som erbjöds. Kallas uteblivna start fick till exempel i DN dagen efter loppet en längre text än segrarna bland damer och herrar i loppet. Detta gjorde mig också irriterad.

En kontrast till all medial bevakning som skidåkarna fick under Lidingöloppet skulle vara om några av herreliten inom långlöpning skulle göra en start i Vasaloppet under sin grundsäsong. Låt oss anta att LillLasse eller David Nilsson åker Vasaloppet nästa år. Kommer de dominera dagstidningarnas sportsidor då istället för den eventuella duellen mellan Oskar Svärd, Jerry Ahrlin eller Jörgen Brink? Skulle inte tro det.

En annan märklig händelse som skedde under loppet inträffade efter uppskattningsvis 12-13 km. Jag med Buuden i släptåg höll god marchfart genom stigarna och hade varken någon direkt framför oss eller bakom oss. Tills helt plötsligt så hör vi en annan löpare komma upp bakom oss. Vilt pratande för sig själv (eller åt oss?) bombar en kenyan förbi i jordens tempo. Både jag och Buuden blev nog ganska paffa. Dels för att han dök upp från ingenstans och dels för att han hade ett extremt högt tempo. Jag höll 3:25-3:28/km tempo och kenyanen säkert ner mot låga 3:00. Jag fattade inte var han kom ifrån utan utgick från att han helt enkelt tvingats till ett toabesök av den tyngre karaktären och sedan dragit upp tempot igen. Efter loppet läste jag mig till att stackaren missat sin start då han glömt sitt chip och sedan blivit tvungen att springa om alla i startgrupp 1. Killen var ingen mindre än John Sompol och han sprang upp sig från plats 146 till 5 och gick i mål på 1:44.00. Jag kände dock på mig att han inte skulle kunna bibehålla sitt tempo hela vägen in till mål och han mattades naturligtvis sista milen. Hade det dock inte varit för den missade starten hade han utan tvekan blivit tvåa i loppet.

Avslutningsvis så uppsnappade jag en riktig tråkig sak bland publiken utmed spåret. Runt sju kilometer står det ett gäng minst sagt överviktiga gubbar och hejar på mig och Buuden och skriker: Kom igen nu, det är tre svartingar längst fram!

Fi fan. Sånt där skit gör mig rosenrasande och förbannad. Jag trodde verkligen vi kommit längre än så här.

22 kommentarer:

Johan sa...

Sorgligt! Tyvärr tror jag det finns en hel del stugrasism fortfarande och i anonyma åskådarskaror kryper den fram. Är det inte banankastning på en fotbollsstadion så är det rasistiska utrop på Lidingöloppet.

Den glade motionären:) sa...

Hej Patrik!

Tack för en grymt bra blogg, följer den så mycket jag hinner, själv är jag en glad motionär, gjorde stockholmhalvmarathon på runt 1,45, va nöjd inte tränat så mycket.

Brukar se dig i Ursvik, vilket sjukt bra löpsteg du har, kommer ihåg än gång när jag såg dig löpa, du körde 2,5an själv stod jag å stretchade efter att ha överlevt 5 km, du kom springandes jag tänkte ok nu har han kört ett varv han måste bli trött jag stretchar vidare åsså kommer du igen i samma tempo jag stod kvar å kollade kommer inte ihåg hur många du körde men det var samma grymma tempo, verkligen fashionerande att se er elit löpare springa. hade några vänner som sprang lidingöloppet såg dig i början på loppet steget såg bra ut:)

Lycka till med forsatta löparkarriären hälsar den glade motionären:)

Anonym sa...

Beträffande det sista du skrev. Det stämde ju det som dem överviktiga gubbarna skrek, det var ju tre svarta löpare längst fram!!

Hallå, kom igen nu, det kallas humor för helvette!

När skall vi i Sverige sluta tycka synd om självmordsbombare, terrorister från Syrien och gangsters från forna Jugoslavien?? Vi gräver vår egen grav, vi måste för i helvette vara stolta över dem VI är. Folk som kommer hit skall ta seden dit dem kommer. Och här i Sverige har vi högt till tak, vi kan skämta om det mesta utan att sådana som du skall lägga till med bror-duktig attityden och vara så jävla politiskt korrekta.

Men frågan är hur jävla toleranta och accepterande sådana som du och andra politiskt korrekta vänstervridna journalister egentligen är? Jag gissar exempelvis att du bor i ett typiskt "svenskt" område, utan social missär och nästan inga invandrare. Varför tar inte du och din familj och flyttar ut till betongförorten istället om det nu är så jävla bra och roligt där? Fittja eller Rinkeby eller något annat schysst höghusområde. Alla svenskar är ju ändå rasister och annat hemskt. Sedan att dessa hemska svenska "rasister" som du kallar dem går upp kl 06:30 varje morgon och sliter på sitt jobb fem dagar i veckan samtidigt som Mohammed, Ahmed & Co härjar på nätterna och sedan blir TV-stjärnor i TV3:s Efeterlyst, det är inget du nämner i ditt inlägg. Men ja just det ja, det är ju svenskarnas fel att det är så, vi som jobbar och är heliga. Det finns ju inget värre än när vi skriker lite skämtsamma saker på en löptävling.

Jag säger bara en sak till dig Patrik, var glad att folk skämtar istället för att folk slår ihjäl varandra på nätterna och spränger sig själva i folkmassor vid juletid. Vilket samhälle vill du ha egentligen? Bror-Duktig personifierad!

Det är med sådana som dig i regeringen som Sverige kommer att vara ett muslimskt land med förtryckta kvinnor om 50 år!

Hälsningar
Carl Robertsson från Stockholm

swyzak sa...

Carl, det är svårt att bemöta din kommentar utan att sänka sig så lågt som till din nivå. Jag tycker bara synd om dig och alla andra som delar dina åsikter att ni år 2011 har en så snedvriden och trång världsbild...

Johan sa...

Svar till Carl Robertsson:

Allt du skriver tyder på en fruktansvärd människosyn. Du reducerar människor till något så irrelevant som härkomst, hudfärg, osv. Vari ligger humorn i det?

Ditt resonemang saknar dessutom all form av logik. Att det finns socioekonomiska skillnader och orättvisor i samhället är väl ingen hemlighet men vad har etnicitet med det att göra.

Det är trist och tragiskt att läsa kommentarer som dina. Jag hoppas du mognar och förstår bättre en dag.

Johan Wallerstein sa...

- Carl Robertsson (om det är så du heter?) måste vara tydligare med dina argument för att man ska kunna ta dig på allvar. Många av dina påståenden kan motbevisas med ren fakta. Dessutom är tonen i ditt inlägg sådan att du inte får fram ditt budskap. Om du vill få fram ditt budskap (att du ogillar invandare) måste du vara mer behärskad, saklig och trevlig. Vi som läser tar dig inte på allvar. Tyvärr. Du verkar inte vara seriös. Blir du seriös kan vi börja lyssna. Två tips, (om du är mottaglig för det, annars kan du skita i dem!?)
- 1) Läsa lite mer böcker, sitt inte bara framför TV och dator och
- 2) Börja spring.

Walter sa...

Carl, din humor är rätt så besynnerlig - oavsett vad du heter. Den hade nog gått hem i mitt hemland för sisådär 75 år sedan. Men konstigt nog blev kvinnorna där rätt förtryckta med. De fick inte jobba eftersom deras värld ansågs vara hemmet.

Nåväl, vi har ju åsiktsfrihet i Sverige. Var glad för det, annars hade nån som inte tyckte om din (och det lär finnas en del) redan sprängt sig framför din husdörr.

Lars Södergård sa...

Hä gå int å förklar för nån som int begrip.

Cédric sa...

Skönt att det finns några grottmänniskor kvar så får Sverige behålla lite av sitt kulturella ursprung medan Morerna invaderar Lidingöskogen.

Hans Wahlström sa...

När jag var i 12-årsåldern började de första invandrarna komma till Katrineholm. Jag fick veta att de bröt upp parketten och odlade potatis där. Som 12-åring gick jag naturligtvis på sägnerna. Att det nu finns vuxna som är lika trångsynta som vi barn var, är mer än beklagligt!

Kave sa...

Hej Carl och andra öppna rasister!

Mitt namn är Kave, och jag är en av blattarna du vill ska ta seden dit vi kommit.

Nu råkar ingen av mina släktingar vara varken självmordsbombare, terrorist eller gangster, men jag tror ändå att jag ska ta åt mig av det du skriver, åtminstone känns det som att du syftar på såna som jag. Jag är t.ex en av dem som inte kliver upp 06:30, jag har betydligt senare morgonvanor än du, och får en känsla av att vi skiljer oss åt i många andra avseenden...

Nu kollar jag inte på Eferlyst, men jag vet vad programmet handlar om och skulle jag dyka upp där så är det förstås för att jag har invandrarbakgrund, till skillnad från dig som är helsvensk och därmed jobbar och är helig. (Här kanske du menade hederlig, men då saknades det några bokstäver.) Skönt för mig då att kunna skylla på min bakgrund, när du ändå inte har annan ursäkt än att du är kriminellt slödder.

Till din glädje kan jag ändå erkänna att är det något jag är dålig på så är det att springa, så du kan lugnt luta dig tillbaka och slippa vara orolig för att ytterligare en invandrare springer om dig på banan. Jag väljer att, liksom många andra invandrare och svenskfödda, varva dig i arbetslivet, privatlivet och antagligen i alla andra situationer där du och dina trångsynta likar halkar efter.

Cheers till Patrik och hans vänner som utan att tveka kan bemöta såna som dig!

/Kave

Anonym sa...

Hahaha det var precis detta jag ville åstadkomma. Upprörda idioter på ett Internetforum som tror att dem är störst, bäst, vackrast och framförallt moralens väktare.

Ni har ingen aning om vem jag är och ni hade blivit förvånade om ni fick reda på det. Så allt det där om att jag inte skulle läsa böcker eller inte vara framgångsrik i arbetslivet, det kan ju ni framhäva som era urholkade argument mot en anonym skribent på ett Internetforum. I det lite större perspektivet så kan jag lova att jag både springer fortare än er (sub 30 på 10 000, sub 1,07 på halvmaran och sub 2,20 på maran från 90-talet) har lyckats betydligt bättre i arbetslivet genom mitt egenuppbyggda företag inom byggsektorn och framförallt, ett allmänt välmående liv med ett fantastiskt nätverk av vänner och affärsrelationer.

Ha det gott och kämpa på mer era liv.

/C.R

Patrik Engström sa...

Jag har försökt hålla mig lugn nu i knappt ett dygn. Min första reaktion var ren ilska men nu efter en natts sömn har jag lugnat mig en aning och tycker nu mest synd om dig. Det är banne mig inte humor när man står och skriker att det är tre svartingar längst fram. I min värld är det så långt i från humor man kan komma.

Jag blir otroligt besviken på att du väljer att skriva det du gör. Jag själv är halvjapan och ytterst stolt över det. Dessutom är jag gift med en finska och har på så sätt satt tre fantastiska barn till världen som är både svenskar, finnar och japaner. Och det är främst barnen jag tänker på när jag läser dina inlägg. Jag vill att de ska växa upp utan din begränsade och nervärderande syn på människor. Det är typer som dig som får mig att kämpa ännu hårdare mot rasism.

Att du skulle lyckats i arbetslivet och allt det där andra du nämner finner jag svårt att tro på. Du ett sätt att formulera dig som tyder på att du knappt gått ut grundskolan. Det kryllar av stav- och syftningsfel överallt. Att vara lyckad, välmående eller framgångsrik är alla ting som är oförenliga med en person med så pass inskränkt världsbild och snedvriden människosyn.

Och vad gäller dina löptider så är de precis som ovan nämnda ting bara saker du skriver för att fortsätta provocera eller tror dig ha genomfört i din fantasi. Att prestera de tider du nämner kräver förutom talang också hängivenhet och ödmjukhet. Du saknar alla dessa egenskaper.

Självklart förstår jag att du inte heller heter Carl Robertsson. Typer som du brukar sällan offentligt rakryggat stå för era åsikter utan brukar föredra att likt fega stackare gömma er.

Avslutningsvis vill jag tacka alla övriga för ert visade stöd, det värmer och betyder oerhört mycket. Det är skrämmande och obehagligt när rasismen visar sig på det här sättet.

Jonas Rosengren sa...

Bra Patrik!
Jag har egentligen inget mer att tillägga men måste bara få fråga "Carl Robertsson" om du vet hur många och vilka som har sprungit på de tider du nämner under 90-talet?


Om du nu gjort dessa resultat så är det väl lika bra att träda fram med ditt riktiga namn? Är det bara påhitt så känns det ju som om du lägger fram rätt otrevliga åsikter i någon annans namn. Detta då det finns max en handfull löpare som presterat dessa tider under 90-talet...

snorsportarn sa...

Bäste "CR"

Eftersom Du sannolikt inte behärskar svenska språket till fullo (ditt inlägg innehåller en del stavfel och något tveksam meningsbyggnad) vill jag försöka förklara: Patrik uppfattade helt korrekt åskådarens obehagliga och korkade kommentar som stötande och reagerade på det.

För att anknyta till resten av Ditt förvirrade inlägg vill jag upplysa om att de tre löparna i fråga inte har särskilt mycket att göra med varken Rinkeby, "Efterlyst" i TV3, eller det faktum att Du går upp kl 06.30 på morgonen (vilket inte är så mycket att skryta med, själv kliver jag aldrig upp efter 06).

Vänligen, Ulf Johnson

Anonym sa...

Anonyms inlägg är bara så fel att jag inte vet var jag ska börja. Men eftersom jag till skillnad från alla er andra inte har något jobb att gå till så har jag tid att svara lite mer ingående på hans dravel.

>När skall vi i Sverige sluta tycka synd om självmordsbombare,

Vem tycker synd om självmordsbombare?

>terrorister från Syrien

Vi har haft lite olika typer av islamistiska terrorister i Sverige, men de har varit från Irak och Somalia. De flesta syrier (syrianer) som kommer till Sverige är kristna. Kristna i Sverige har hittills inte varit särskilt benägna till att spränga sig själva i luften.

>gangsters från forna Jugoslavien??

Jaså, du har också sett Snabba Cash? Du kan det där med att skilja fiktion från verklighet märker jag.

>vi måste för i helvette vara stolta över dem VI är.

Jag är stolt över att jag inte är som du.

>Folk som kommer hit skall ta seden dit dem kommer.

Vilken sed då? Jag käkar köttbullar med senap på julafton. Ska vi slänga ut alla som inte käkar köttbullar med senap?

>i Sverige har vi högt till tak

Jaså, var det inte du som nyss ville slänga ut alla som inte käkar köttbullar med senap på julafton?

>Jag gissar exempelvis att du bor i ett typiskt "svenskt"
>område, utan social missär och nästan inga invandrare.

Man bor oftast efter inkomst, och nyanlända invandrare har i gemen en lägre inkomst då de har svårare än infödda att etablera sig på arbetsmarknaden. Tror du verkligen att det inte bor några invandrare i de typiskt "svenska" områdena? Tvärtom, jag bor i ett område som anses som typiskt svenskt. Här har, enligt kommunens egna statistik, 50% invandrarbakgrund. Skötsamma, hårt arbetande. Till skillnad från oss svenskar som sitter på höga ersättningar från vårt sociala skyddsnät och får diverse bidrag tills det sprutar ur öronen.

Men allvarligt nu, hela ditt inlägg är ett förvirrat hopkok av klassiska Sverigedemokratiska argument. Dessutom skriver du som SD räknar i sin budgetproposition.

Det sista är inte en komplimang.


Hälsningar

Jultomten från Nordpolen

Patrik Engström sa...

Den glade motionären:
Sorry för sent svar. Det liksom drunknade då fokus blev på helt fel saker här! :)

Tack för ditt pepp. Ursvik är lite av ett favoritställe för mig. Kuperingen där är tuff och jag brukar nöta en del intervaller där inför Terräng-SM och Lidingöloppet. Framför allt 2.5-slingan är utmanande. En klassiker är att köra 5x2.5km med fallande vila 60''/55''/50''/45''. Mums!

Nästa gång du ser mig spåret så måste du hälsa på mig. Vi ses!

1111141414 sa...

links of london
adidas nmd
irving shoes
adidas neo
tory burch shoes
lacoste sale
adidas stan smith men
air jordan shoes
michael kors outlet online
michael kors outlet handbags

Unknown sa...

reebok shoes
nike zoom running shoe
adidas nmd runner
cheap jordans
lacoste online shop
tom ford eyewear
nmd
http://www.kobebasketballshoes.us.com
nike air force 1
yeezy boost 350 v2

Unknown sa...

nhl jerseys
polo ralph lauren
coach outlet online
ugg boots
ugg boots
sac longchamp
mbt shoes outlet
ralph lauren outlet
ugg boots
cheap oakley sunglasses

yanmaneee sa...

jordan shoes
kyrie 6
hermes handbags
kd shoes
stone island
kyrie 7 shoes
golden goose
hermes birkin
curry shoes
yeezy

jasonbob sa...

golden goose sneakers
stephen curry shoes
golden goose outlet
jordan shoes
golden goose slide