2011-10-14

Startfält

Fredag och bara två dagar kvar till Hässelbyloppet som jag faktiskt ser ut att komma till start på. I början på veckan när jag drogs med den extremt besvärande ebolahostan så såg det inte så ljust ut. Men efter onsdagens intervallpass med goda tider och pulsvärden så har hostan börjat ge med sig mer och mer. Igår vilade jag och idag avverkade jag en lätt mil med några insprängda tempostegringar mot slutet. Allt väl.

Vad gäller startlistan till Hässelbyloppet så ser den mycket inspirerande ut. Jag kan inte minnas att det någonsin varit så starkt motstånd i loppets historia. Från början var det tänkt att Adil skulle komma till start och därmed varit solklar favorit men på loppets hemsida finns han inte längre med så något måste ha kommit emellan.

Istället lär duellen om segern främst stå mellan David Nilsson (SM-2:a på Stockholm marathon och tvåa samt förste svensk på Lidingöloppet) och den mycket flitigt tävlande Haben Idris. En liten outsider som letat sig in i anmälningen är Iain Donnan från Storbritannien. Jag såg honom dra sin kamrat Scot Fraser på Långlöparnas kväll i 7000m innan han klev av och lät Scot springa in på 30:15. Både Scot och Iain är orienterare men mycket löpstarka. Då jag pratade med Scot efter loppet berättade han att Iain gjort under 14 minuter på 5000m vilket är en oerhört bra tid.

Några andra som säkerligen vill ha ett ord med innan medaljerna delas ut är Självklart Olle Walleräng som efter mycket skadebekymmer nu ser ut att komma till start. Det ska verkligen bli intressant att se vilken form han har samt hur han presterar över en lite längre distans än det han normalt springer. Även Erik Johansson ska bli intressant att följa. Han ordnade ju en dubbelseger för Sverige på 5000m under Finnkampen samt blev fyra på junior-EM i somras. Peter Gross som sprang väldigt bra på SM i Gävle och belönades med en bronspeng kommer också till start. Som sagt, längst fram kommer det bli ett riktigt getingbo och förhoppningsvis kan de sporra och pressa varandra till fina tider.

Strax bakom dessa herrar finns det också en hel del intressanta löpare. Årets finske mästare i marathon Jakko Kero är anmäld. Spårvägarna Tobias Lundgren och Oskar Landin, Lars Södergård från Vallentuna samt Napoleon Salomon från Fredrikshofs likaså. Napoleon verkar vara i strålande form då han för bara några veckor sedan i Lidingöloppet krossade det tidigare banrekordet på P17-klassen då han vann loppet på 32.16. En mycket imponerade tid på den avslutande och erkänt tuffa sista milen. Lite extra kul är det också att nu se Linus Nilsson tillbaka i tävlingssammanhang sedan hans sjukdom som hållit honom borta från tävlandet under större delen av säsongen. Härom veckan vann han ett lopp och belönades då faktiskt med ett par damörhängen för segern.

För min egen del hoppas jag få på ett bra lopp och komma ner mot min tidigare personbästanotering från 2008. Bortsett från förkylningen så har formen sedan Lidingöloppet varit bra. Det är faktiskt så att denna tävling blir den första över 10 km som jag gör i år. Det är lite märkligt men av olika anledningar har det blivit så.

6 kommentarer:

Lofas sa...

bortsett från SM då eller? Vad gäller Ian, som jag förstått det är han ren friidrottare. Hänger med orienterarna i s-tälje men har aldrig sett till han i skogen.

Patrik Engström sa...

Löfås:

Det första 10km-loppet på landsväg för säsongen. Det på SM var ju 10000m bana.

Intressant med Ian. Både han och Scott hade fantastiska steg. Det såg lätt och vackert ut varv efter varv. Mycket imponerande. Skulle inte förvåna mig om han går och vinner på söndag.

Lofas sa...

banan, landsväg. same, same but different?

Ska bli intressant att se honom, dock så har de antingen ganska dålig statistik här eller så verkar det där sub-14 varit ett riktigt praktlopp. Häftigt att göra under 14 men knappt under 4 på 1500m..
http://www.thepowerof10.info/athletes/profile.aspx?athleteid=3867

Patrik Engström sa...

Löfås:

Nja, jag är inte beredd att hålla med dig. 10000m bana är inte samma sak som 10 km landsväg eller i terräng. Du och jag presterar ju iofs båda likvärdigt på båda underlagen men det finns många exempel på löpare som runt bana håller hög klass men inte riktigt får till det när det är backar och lite knixiga kurvor under loppen. Sedan finns det ju även de som inte kan springa bana men är grymt stygga över landsväg. Nåväl...

Gör man under 14 på 5000m så bör man kunna jogga under 4 på 1500m. Kanske var det ett taktiklopp han sprang då?

David R sa...

Trist med vaden. Kämpa, Patrik!

Patrik Engström sa...

David R:

Tack för pepp! Vaden läker ihop på ett par dagar. Värre är det däremot med besvikelsen! ;)