2011-10-04

Uppstartvecka

En liten försenad helgsummering är på sin plats. Det är ju trots allt snart onsdag. I fredags fick vi besök från Finland då barnens mostrar med familj kom över och hälsade på. Barnen fick leka med sin yngre kusin och vi övriga passade på att äta gott och umgås. Medan våra besökare for runt på några shoppingutflykter så passade jag på att träna.

Lördagen var dagen då jag genomförde mitt första fartpass sedan Lidingöloppet. Under dagarna fram tills dess hade jag successivt ökat på mängden och från och med onsdag så var jag tillbaka till normal mängd. Jag valde dock medvetet att vänta lite med kvalitetsinslagen så kroppen fick återhämta sig ordentligt. Coachen gav mig fria tyglar att utforma mitt eget pass och det innebar naturligtvis att jag skissade upp 10 tusingar i ökande fart med fallande vila enligt: 10x1km, StåP: 57'' -> 30''.

Jag siktade på att landa den första tusingen på 3:10 och sedan försöka öka om kropp och ben var med på noterna. För att belasta vilan en aning började jag på 57'' och drog sedan av 3'' per intervall för att under sista intervallen endast ha 30'' vila. Första tusingen gick planenligt på 3:10 och andra på 3:05. Sedan vet jag inte vad som hände, det bara rullade på och jag hade världens flyt i löpningen. Tusingarna som jag körde var i mitt grannområde (Silverdalsrakan), en flack och lättlöpt raksträcka. Vädret var dessutom helt perfekt, ingen vind och lagom temperatur. De övriga återstående åtta tusingarna hamnade mellan 2:59 - 3:02 vilket gav det totala snittet 3:02. Visserligen är raksträckan mätt via GPS (några hundra gånger) vilket lämnar en viss felmarginal men under alla (och då menar jag ganska många) ggr jag sprungit tusingarna där så har jag aldrig varit i närheten av det snittet trots generösare vila. Ett väldigt överraskade utfall på passet med tanke på att jag inte kört några snabba intervaller sedan SM utan enbart fokuserat på terräng till Lidingöloppet. Hur som helst ett skönt formbesked vilket ger lite hopp om att det kan bli ett hyfsat rejs på Hässelby om två veckor.

Totalt fick jag ihop drygt 13 mil vilket jag är nöjd med då det var en lugnare uppstartvecka sedan Lidingö.

2 kommentarer:

Staffan sa...

Kul att du startar i Hässelby! Jag siktar på att förbättra min tid på 38:46 därifrån förra året som också är mitt landsvägspers på 10k. Eftersom jag gjort 37:43 på bana i år på Enhörna Challenge så vill jag i alla fall göra sub38.

Vad siktar du på? Placering eller tid?

Patrik Engström sa...

Staffan:

Jo det ska bli kul med Hässelby. Jag har faktiskt inte sprungit ett enda 10 km-lopp under hela säsongen. Jag sprang visserligen 10000m på SM men hittills inget landsvägslopp över 10 km. Nu är det lite småförkylt hemma så jag hoppas det inte blir värre de kommande dagarna.

Bra löpt på Enhörna Challange! Det kommer finnas massor av bra ryggar att jaga under Hässelbyloppet så alla möjligheter till sub38 kommer finnas!

För min egen del är det nog en bra tid jag siktar på. Jag var tvåa i loppet för några år sedan och det blir svårtoppat. Dessutom verkar det bli starkt startfält i år. Men jag tycker nog att en tid ner mot 31:30 borde vara rimlig. Då är det nästan pers på banan vilket jag skulle vara nöjd med!