2011-11-25

5km @3:15, 4km @3:12, 3km @3:10, PJ: 3' @4:30

Velade in i det sista idag då jag inte riktigt visste vilket intervallpass jag skulle bränna av. Ur Coachens skiss fanns det två olika pass att välja mellan. En snabbdistans som verkade ganska lätt och ett annat långintervallpass modell ganska tuff.

Utöver detta huvudbry så fanns det en till liten faktor. Sonen Alvar och hans sovvanor. Jag brukar köra dagens första distanspass medan han sover lunch. Tiden för detta är mellan 1.5 till 2.5 timmar. Lite små förrädiskt alltså då man inte vet hur mycket tid man har att röra sig med samt det faktum att han lite då och då vaknar till varvid jag måste stoppa om honom. Detta handlar bara om någon enstaka minut vilket är ok när det handlar om ren distans som ska manglas. Men när det är intervaller som ska genomföras så vill jag absolut inte tvingas till avbrott under dessa eftersom passet då mer eller mindre blir förstört.

Så tillbaka till dagens intervaller. Egentligen var jag mer lockad av det hårda passet. Det gav liksom lite mer nerv och jag var orolig över hur jag skulle ta mig igenom det. Dessvärre konsumerade det mer tid och jag var då osäker på om Alvar skulle sova sig igenom hela mitt pass.

Efter en hel del velande så beslutade jag mig till slut för det hårda passet. Lika bra att få det överstökat på en gång. Tankade Alvar full med lite extra mycket gröt innan läggdags och bad en tyst bön till John Blund. Sedan svidade jag snabbt om och värmde upp med 6 km @4:30->3:50 och lite tempostegringar.

Skissen var satt till långa hårda intervaller enligt 5km @3:15, 4km @3:12, 3km @3:10, PJ: 3' @4:30. Den första intervallen i 3:15 var alltså fem kilometer och satte kanske mest skallen på prov. Jag hade väldigt bra fokus under hela denna intervall och var knappt ansträngd då den var över. Väldigt märkligt, jag hade räknat med att få pressa på lite mot slutet av den. Lite pausjogg och sedan andra intervallen som även den var lång, fyra kilometer. Kom igång bra även här och behöll koncentrationen hela vägen. Sista kilometern fick jag pressa på lite men redan då visste jag att jag skulle klara av passet. Sista intervallen var tre kilometer och 3:10-fart. Kunde springa avslappnat första hälften men sista 1500m fick jag ta i och här övergick den aeroba ansträngningen till anaerobt. Detta var dock helt ok, jag hade redan plogat igenom knappt 11 kilometer med en snittfart runt 3:12-3:13 så ett visst slitage fanns i kroppen.

Genomgående väldigt bra pulsvärden genom alla intervaller. Snittpulsen indikerade att det var aerobt hela vägen även om maxpulsen ökade mot slutet. Väldigt nöjd med passet. Det är inte ofta man får sådana här fullträffar då både skalle och ben visar sig från sina bästa sidor. Bara att tacka och ta emot. Kanske var det passets hårda utformning som gav det lite extra nerv och fick mig att tagga till lite extra? En annan förklaring kan vara att min spänningshuvudvärk nu sedan några dagar släppt och det går avsevärt lättare att springa hårt utan den.

Och Alvar då? Jo han sov som en stock genom hela passet och belönades sedan med guldstjärna av sin far. Både pepparkakor och Lussekatter fick han gotta i sig till mellanmål.

Inga kommentarer: