2011-11-16

Rökning

Elias och Venla har så många frågor att det liksom bara rinner ur dem hela tiden. Under gårdagens eftermiddag då vi åt mellanmål frågade Elias varför man inte fick köra bil om man druckit öl eller vin. Jag försökte svara så gott jag kunde och sedan la jag även till att om man ska springa fort, simma eller spela fotboll så ska man inte hålla på med varken dricka alkohol eller röka cigaretter.

Barnen nickade tyst i samförstånd. Nåväl, alla utom Alvar. Han sög istället intensivt på sin napp och tittade på oss med stora ögon. Jag eldade på lite för att avskräcka dem så mycket som möjligt från dessa samhällsfaror.

Patrik: Jag har faktiskt inte rökt en enda cigarett under hela mitt liv.
Elias: Varför inte det?
Patrik: Jag har aldrig förstått varför man ska dra in äcklig rök i sina lungor.
Elias: Gör man det?
Patrik: Ja, röker man så drar man in giftig rök rakt ner i lungorna och det mår man inte bra av. Då kan man inte idrotta.
Elias nickar instämmande.
Elias: Då måste man krypa.
Pappa Patrik förvillad.
Patrik: Eh, hur menar du då?
Elias: Om det kommer rök så måste man krypa på golvet för röken är giftig. Också måste man ta sig ut så fort som möjligt.

Och där föll polletten ner. Elias tänkte på eldsvådor. Om det brinner så ska man krypa för att undvika röken och försöka komma ut ur huset.

Ungefär som att röka cigaretter.

2 kommentarer:

Johan sa...

Rökning är ju lite som löpning, annars. Ju längre man håller på desto flåsigare blir man.

Patrik Engström sa...

Johan:

Haha, om du säger det så tror jag på dig! Själv har jag aldrig ens dragit ett ynka litet bloss.

Åt andra sidan blir jag väldigt flåsig några ggr i veckan då det vankas intervaller...