2011-12-27

Julfirande

Julen är över. Den var intensiv på många sätt och vis. Samtidigt var den också härlig och fridfull på många sätt och vis. Ni vet ju själva hur det är. Stressigt som attan inför jul med klappar som ska inhandlas och allt annat som ska hinnas med. Men när man sedan är där, har träffat släkten, ätit den goda julmaten och barnen i ren frenesi sliter upp alla paket då är det plötsligt värt allt slit och man bara sjunker ner och njuter av stunden tillsammans.

Så hur gick allt till denna jul? Well, vi anlände till Finlandslandet på fredagsmorgonen, åt frukost med en gammal bekant och hennes barn på ett café. Sedan fortsatte vi hem till Mamma Marikas syster där barnen fick leka lite med sina kusiner samtidigt som jag passade på att rasta benen genom Helsinkis Central Park. Bitvis lite isigt men ändå fantastiskt att kunna köra drygt 20 km på grusvägar i Helsinki i slutet av december. Sånt är man minsann inte bortskämd med.

Senare under eftermiddagen åkte vi hem till Mamma Marikas föräldrar där vi inkvarterade oss och inväntade självaste julafton dagen därpå. Frun min kommer från en stor familj och således var det 18 stycken personer som firade jul tillsammans med oss. Desto roligare, vi hade alla mycket trevligt tillsammans.

Efter jullunchen och lite fika drog det ihop sig för julklappsutdelning och barnen var så sjukt laddade att de kunde självantända precis vilken sekund som helst. Elias, Venla och Alvar öppnade paket tillsammans med sina kusiner så det stod härliga till. Det var allt från barbiedockor till Star Wars-Lego och barnen njöt genom varenda sekund. Visst, det blev ingen Kalle Ankas-julafton eller Karl Bertil Jonsson men julaftonen kändes ändå precis så där som den borde göra.

Under juldagen var det dags att springa bort lite julskinka. Coachen hade aviserat ett distinkt långpass och jag kände mig laddad. Skissen var 150' med fartökning sista 15'. Ute var det några plusgrader och svagt regn men jag kopplade på både musik och talbok i äppelpodden och hade faktiskt en ganska behaglig resa på både asfalt- och grusvägar. Totalt skrapade jag ihop 37 km på mina 2:31 som jag var ute och kroppen kändes pigg hela vägen. Ett bra formbesked som vittnar om att mängdtåligheten är riktigt bra. Totalt sett summerades veckan upp till drygt 15 mil vilket jag är nöjd med då det både var resa till Finlandslandet samt julfirande.