2011-12-21

Snabbdistans 80' @4:00->3:20 +1

Det sista kvalitetspasset innan avresan till Finlandslandet avverkades idag innan lunch på bandet i källaren. Eftersom passet var lite länge än jag normalt brukar köra medan Alvar sover lunch så var jag lite orolig över att hinna genomföra det innan han vaknade.

Skissen var satt till 80' @4:00->3:20 +1, 10' @4:00/3:54/48/42/36/30/25/20. Alltså en snabbdistans över 80 minuter där farten ökades var tionde minut från 4:00 ner till 3:20 enligt tidigare angivna schema. Passet såg väldigt milt ut till sin utformning och jag hade inte direkt legat sömnlös natten innan av oro. Istället var nog de långa körningarna över tio minuter för varje farthöjning det som oroade mig mest. Hur som helst så värmde jag kort upp med 2.5 km i ökande fart från 4:30 ner till 4:00. Sedan fortsatte jag direkt med snabbdistansen. Både ben och skalle var med mig från första steg idag och jag hade det således lite förspänt tack vare detta. De sex första 'tiorna' rullade på lugnt och bekvämt med liten ansträngning. Inför de två sista fartökningarna i 3:25 och 3:20 fick jag öka intensiteten lite men det var hela tiden kontrollerat och inom de aeroba gränsvärdena.

Bra känsla hela vägen och framför allt så hade jag bra fokus och behöll koncentrationen genom hela passet vilket fick till följd att passet flöt på bra utan någon mental svacka.

Jag har nu under ett flertal veckor fått träna på gott utan avbrott för skador eller sjukdomar och jag känner verkligen hur kroppen suger upp träningen som jag matar den med. Nu väntar drygt två veckor i Finlandslandet och där blir det inte lika lätt att genomföra intervallpassen då jag inte har tillgång till löpband och den finska vintern ofta tenderar till att vara svårare än den svenska. Jag får helt enkelt se hur löpföret är därborta innan jag fattar beslut om kommande intervallpass. Finns det inte möjlighet att springa snabbt så får jag kompensera det med att springa lite mer istället.

2 kommentarer:

TB sa...

Hej Patrik!

Intressant att följa din träning.

Har du lutning när du kör på löpband?
Om så, hur mycket?

/TB

Patrik Engström sa...

TB:

Hej, tack för din kommentar! Det är så klart slarvigt av mig att inte ange lutningen. Då jag springer band är det alltid 1% som gäller för att simulera luftmotstånd. För mig är det så självklart att göra detta och därför har har ibland inte ens nämnt det. Så fort det är backpass och lutningen ändras från 1% så brukar jag dock vara noga med att ange detta. Jag ska försöka bättra mig och bli tydligare angående detta i framtiden.

/Patrik