2011-12-28

Stormen

Det har varit två minst sagt annorlunda dygn här borta i Finlandslandet. Natten mellan söndag och måndag blåste stormen Dagmar in över Finland. Jag hörde redan innan jag skulle lägga mig att det blåste betydligt mer än normalt. Direkt på morgonen var det upprörda röster nerifrån vardagsrummet. Det stormade något fruktansvärt och helt plötsligt föll det ner en fullvuxen tall bara några få meter bredvid huset och runt omkring knäcktes fler träd av vinden.

Det kändes smått overkligt att se hur tallen bara damp ner strax utanför vardagsrumsfönstret. Hade trädet träffat huset hade det åstadkommit ordentligt med skadegörelse. Sedan försvann även strömmen och med den all möjlighet till att hålla sig uppdaterad av vad som skedde runt omkring. TV:n, telefonin och Internet slogs ut. Sedan slutade vattnet att fungera och med det även möjligheterna till att spola i toaletterna och duscha.

Jag hann dock med ett distanspass i närområdet och kunde bevittna skadegörelsen på nära håll. På många ställen hade träden knäckts och låg utslagna antingen på tomter, i skogen eller på vägarna. På vissa håll hade (brandkåren?) redan hunnit såga itu träden i mindre beståndsdelar så de kunde forslas bort och trafiken fortsätta. Själva löppasset måste nog klassas som ett av årets märkligaste. Trots min ringa kroppsvikt lyckades jag stå pall i blåsten och höll fötterna kvar på marken.

Vi spenderade natten kvar hemma hos Marikas föräldrar men på morgonen när temperaturen långsamt sjönk så beslutade vi oss för att fly hem till Mamma Marikas systrar i centrala Helsinki, deras uppvärmda lägenheter, el, tv och Internet. Jo, efter en natt i mörker, kyla, levande ljus, avsaknad av duschmöjligheter och toalett så var man minst sagt lite utnärd på civilisationen. Lite som att campa i ett hus. Hur som helst så var alla på bra humör och det enda som sved var väl att allt i frysarna smälte. Hit räknas alla hundratals liter bär som plockades under sommaren.

Idag (onsdag) efter knappt två dygn fick vi precis information om att strömmen är tillbaka och vi kan återvända hem till Mamma Marikas föräldrar. Med facit i hand ska vi nog vara väldigt tacksamma över att stormen inte slog till på självaste julafton. Då hade det minsann blivit andra bullar. Bokstavligen talat. En annan förmildrande omständighet är också att det varit så osannolikt varmt dessa dagar (runt fem plusgrader). Hade det varit minus tjugo så hade stormen och strömavbrottet säkerligen åstadkommit mer problem för alla drabbade.

4 kommentarer:

Anonym sa...

Hejsan,

Efter att ha följt din blogg sedan jag började springa lite mera för ca 2 år sedan nu, vill jag bara önska dig gott nytt år och förmedla vilken förebild du faktiskt är för mig. Då menar jag faktiskt inte främst dina löptider och resultat eller din jobb och familjesituation. Utan det puzzel du lägger med detta i åtanke. Jag är oerhört imponerad och tänker ofta "kan han så kan jag" när jag försöker lägga mitt livspuzzel med barn, familj, jobb och träning. Min topp 100 på Göteborgsvarvet och sub 35 på 10 km i år är jag grymt nöjd med och vill tacka dig för all inspiration.

Önskar dig ett riktigt got nytt 2012.

Mvh Johan Gustafsson

Patrik Engström sa...

Johan:

Tack för de vänliga orden Johan, de värmer mycket. Jag skriver bloggen dels för min egen del. Så att jag kan blicka tillbaka på min träning samt hur livet med barnen var. Lite som en dagbok.

Sedan skriver jag även bloggen med förhoppning att inspirera och få fler att utveckla sin löpning. Det finns massor av bloggar som fokuserar på mode och livsstil. Jag hoppas istället kunna visa lite hur man genom variation och struktur i träningen kan uppnå resultat, allt givetvis anpassat efter sina egna förutsättningar. Och precis som du påpekar så är det ett pussel att få ihop familjelivet, jobbet och träningen. Jag tror det finns en hel del löpare ute i Sverige som dagligen brottas med denna svårlösta ekvation. Kan jag bringa lite pepp och inspiration så höjer det även min motivation mycket. Om du inte redan följer Anna von Schencks blogg på marathon.se så rekommenderar jag det. Hon tampas också med mycket träning, jobb och tre barn hemma.

Avslutningsvis vill jag gratulera dig till dina fina resultat. Hur ser planen ut för 2012? Vilka lopp ska du springa och har du några tidsmål?

Kör hårt och lycka till med träningen!

/Patrik

Anonym sa...

Hej Patrik,

Ja, du har verkligen inspirerat mig och tack för tipset med Annas blogg.

Jag planerar att tävla en del på hemmaplan (Link/Norrköping) samt 4 "större race/mål": Göteborgsvarvet, Sthlm Marathon, Sthlm Halvmarathon och Lidingöloppet.

Visst har jag drömmar och mål om tider men kan jag förbättra mina personliga rekord på Halvmaran och Lidingö så skulle jag naturligtvis vara nöjd, marathon har jag aldrig tidigare sprungit så jag ser mitt första marathon mest som se och lära, så får jag se hur långt det räcker.

Vad är dina största mål 2012?

Mvh Johan

xidong sa...

polo outlet
Polo Ralph Lauren Outlet Store
yeezy boost 350
Red Bottom Shoes
adidas nmd
Christian Louboutin Outlet
true religion outlet
North Face Jackets
Polo Ralph Lauren Outlet
kate spade outlet