2012-01-18

4x20' @3:20, PJ: 4' @3:45

Igår genomförde jag det första passet från den nya skissen. Som jag nämnde är passen ganska rejält uppskruvade både vad gäller längd och tempo. Passet var skissat till en uppvärmning på 15 minuter i ökande fart från 4:20/km till 3:40/km. Sedan väntade fyra serier a 20 minuter i 3:20-fart kombinerat med en ganska stygg pausjogg på fyra minuter i 3:45-fart. Skrivet i löpnotation skulle det utryckas enligt: Uppv. 15' @4:20->3:40, 4x20' @3:20, PJ: 4' @3:45.

Kände redan på uppvärmningen att benen kändes bra och dessutom var jag lite extra laddad vilket är nödvändigt till dessa extra tunga pass. Efter uppvärmningen sprakade jag igång de ganska långa intervallerna och betade av en efter en. Lite överraskad av att de kändes så kontrollerade i början. Jag hade nästan räknat med att behöva pressa lite hårdare. Efter tre serier började dock värmen i källaren göra sig påmind. Jag har ingen luftcirkulation där nere så det blir snabbt väldigt varmt och kvavt. Jag hade dock räknat med detta och under pausjoggen mellan serie tre och fyra så bytte jag som hastigast shorts, strumpor och nya skor. Allt var helt genomblött och jag hade nästan plaskat omkring med skorna under slutet av tredje intervallen. Tiden för detta blev 48 sekunder men det kvittar jag mot den nästan tropiska hetta som då rådde i källaren.

Under den fjärde och sista började jag bli rejält trött, värmen slet och jag hade lite även en liten mental svacka. Att ha en 20-minuters intervall i hyfsat hög fart och redan 26 kilometer i benen gjorde att skallen gnällde lite. Märkligt nog var benen fortfarande alerta och pigga och visade inga tecken på stumhet. Positivt överraskad av detta, måste vara alla långpass i Finlandslandet som betalade av sig. Hur som helst så jobbade jag mig långsamt igenom fjärde och sista intervallen. Mycket trött mot slutet men nöjd att jag tyglade skallen genom de långa avslutande 20 minuterna. Totalt sett summerades passet upp i strax under 32 kilometer varav 24 kördes i 3:20-fart och cirka 3.3 km i 3:45/km. Ett ordentligt tufft pass och värre kommer det bli framöver.

Roligast igår var nog ändå när jag hade en kyckling inne i ugnen. Venla fick syn på den och utbrast förskräckt: Pappa, varför grillar du en groda i ugnen!?

6 kommentarer:

Johan sa...

Fy fasen! Imponerande.

Patrik Engström sa...

Johan:

Tack, det tar sig. Men det kommer bli värre! ;)

Alf sa...

Varför i hela friden har du inte en (eller flera) fläkt(ar) nere i psykbunkern!? Du tappar ju effekt på passet om du svettas så pass mycket och inte kyls ned. Har för mig att jag har kommenterat på detta tidigare. Skaffa en fet industrifläkt och ta på dig understället i stället.

Patrik Engström sa...

Alf:

Vet du vad? Du har helt rätt. Jag tom minns din förra påpekan! Det har dessvärre blivit en sån där sak som jag bara skjutit upp och skjutit upp. Men nu har jag äntligen fått arslet ur och fixat en fläkt. Jag inleder med att låna hem en av mor & far. Blir det sval succé så inhandlar jag en egen!

Alf sa...

Gott initiativ. Nu kommer du att sätta feta personliga världsrekord framöver! Blogga om utfallet.

Patrik Engström sa...

Alf:

Will sure do. Debuten med fläktintervaller påbörjas imorn!